USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

HKÜ’de “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Etkinlikleri”

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) tarafından, Dünyanın önde gelen tarihçilerinden İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı ve Bilim İnsanı adına "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Etkinlikleri" düzenlendi.

HKÜ’de “2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Etkinlikleri”
24-12-2019 19:53
Google News

 

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) tarafından, Dünyanın önde gelen tarihçilerinden İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı ve Bilim İnsanı adına "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Etkinlikleri" düzenlendi.

İslam kültür ve medeniyetinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak, yeni nesillere aktarmak amacıyla yapılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Fuat Sezgin’in ebediyete yolculuğundan sonra 6 Eylül 2018 tarihinde ilan ettiği genelge ile "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen programda, birçok bilim insanı HKÜ’de buluştu. Etkinliğin açılış konuşmasını; HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Özbay, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ve Prof.Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Başkanı Mecit Çetinkaya yaptı.

“İSLAM BİLİM MEDENİYETİNİN TARİHİNİ YENİDEN YAZMAK”

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan HKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Özbay: “Bilgiye, bilimin aydınlatıcı ışığına yarenlik. Bir medeniyet tasavvurunun incilerini tarihi derinliklerindenderlemek. Bilime dökülen gözyaşlarından ve alın terinden İslam bilim medeniyetinin tarihini yeniden yazmak. Bu medeniyet havzasının tam da ihtiyaç duyduğu, susuzluğunu çektiği, hasretle yolunu gözlediği, sabrının tükendiği bir zamanda ilham kaynağı olmak, yüreklere su serpmek. Bu yolculukta, bu hizmet yarışında, bu bilgiye kutsal adanmışlıkta biz zaten vardık, biz yine olmalıyız dedirten sırlı dokunuşun mimarı Prof.Dr. Fuat Sezgin.Kendisini rahmetle, minnetle ve sevgi ile anıyoruz. Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak, bilgisini sunduğu, kodlarını çözdüğü ve hayallerini süsleyen medeniyetin inşasında bilimsel bilginin, yeniliğin, girişimciliğin bu topraklarda yeniden daha gür yeşermesine imkan verecek yeni bir ekosistem oluşturmadaki kararlılığımız, azmimiz ve gayretimiz devam edecektir. Genç dimağlara Fuat Sezgin vari dokunuşlar yapabilecek, bu dokunuşların geniş toplum kesimlerinde ma’kes bulacağı bir bilim atmosferinin oluşumuna Hasan Kalyoncu Üniversitesi, yani genç ve dinamik bir bilim yuvası olarak katkı sağlamanın sevincini ve gururunu yaşamamız en büyük temennimizdir” dedi.

“DİL VE TARİH ŞUURUNU KAYBETMEMİŞ BİR MİLLETE, HİÇ KİMSE DİZ ÇÖKTÜREMEZ”

Gençlere, tarih okumak zorundayız diye seslenen Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür: “Tarih değişiyor, dönüşüyor. Doğu ile batı arasında medeniyetler el değiştiriyor. Sıra, tekrar ve yeniden doğu medeniyetinin yükselişinde.Ancak doğu medeniyeti o adar baskılanmış ki Batı medeniyetinin sömürgesi altında kompleksli bir dünyada yaşıyor. Bilgi ve medeniyet sürekli bir akışkanlık içerisindedir ve kopukluk yoktur. Bize öyle bir dünya sundularki nerdeyse 900 yıl yokmuş gibi saydılar. Yunan medeniyetinden direk Batı medeniyetine geçmişiz gibi. Sevgili gençler, tarih okumak zorundayız. Umutların yeşermeye başlayacağı noktada Prof. Dr. Fuat Sezgin, hem teorik hem de pratiği ile yaşamsal alanda uygulamaları ile İslam Dünyasının tümüne ilham kaynağı oldu. Dil ve tarih şuurunu kaybetmemiş bir millete, hiç kimse diz çöktüremez. Biz yeniden tarih şuuru kazanacağız” diyerek batı medeniyeti ile doğu medeniyeti karşılaştırmaları yaptı ve Prof. Dr. Fuat Sezgin çalışmalarının önemine değindi.

BİLİME ADANMIŞ BİR ÖMÜR

Fuat Sezgin İslam Bilim Tarih Araştırmaları Vakıf Başkanı Mecit Çetinkaya ise konuşmasına, 2019 yılının “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” ilan edilmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ateşekkür ederek başladı. Prof. Dr. Fuat Sezgin’inözel yaşamı hakkında bilgiler veren Mecit Çetinkaya,Fuat Sezgin’in bu denli başarılı olmasının ardında eşinin emeklerinin olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in son nefesini verene kadar kendini kitaplara verdiğini ve sürekli okuduğunu söyleyen Çetinkaya, Fuat Sezgin’in İslami bilime katkılarını anlattı.

İSLAM ÂLİMİ FUAT SEZGİN UNUTULMADI

Açılış konuşmalarının ardından, Müslüman bilim adamlarının pek çok eser ve buluşunu dünyaya tanıtan Prof. Dr. Fuat Sezgin adına düzenlenenve moderatörlüğünü Prof. Dr. Ahmet Kala’nın yaptığı panelde: Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım; “Bitlis’ten Zirveye Bir İslam Âlimi: Prof. Dr. Fuat Sezgin”, 2019 Fuat Sezgin Yılı Etkinlikleri Koordinatörü ve Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Arslan ise “Bilimsel Mirasımız, Gelecek Tahayyülümüz” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Birçok bilim insanına eserleriyle ve çalışmalarıyla katkı sunan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in anısına düzenlenen etkinliğe, HKÜ Akademisyenleri ve bilim insanlarının katılımı yoğun oldu. İlim ve bilim dünyasından önemli ayrıntıların konuşulduğu etkinlikte, uzman konuşmacılara plaket takdim edildi. HKÜ Kongre ve Kültür Merkezinde  (KKM) gerçekleştirilen, İslam bilim tarihine ömür adamış isim olarak bilinen bilim insanı Fuat Sezgin anısına yapılan "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Etkinlikleri" toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü