USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İngiltere, İsrail'e 30 silah türünün satışını durdurdu

İngiltere Dışişleri Bakanlığı İsrail'e yönelik silah ihracatına kısıtlama getirileceğini duyurdu. Lisansı iptal edilen ihraç kalemleri arasında askeri ekipman parçaları ve yer hedeflemede kullanılan helikopterler ile İnsansız Hava Araçları (İHA) da var.

İngiltere, İsrail'e 30 silah türünün satışını durdurdu
02-09-2024 14:08
02-09-2024 20:34
Google News

İngiltere İsrail'e doğrudan silah satışı yapmıyor ancak ülkeye silah satmak isteyen Britanyalı şirketlere ihracat lisansı sağlıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamada, İsrail'e silah ihracatına yönelik 30 lisansın askıya alınacağını söyledi.

Lammy, kararın, İngiliz silahlarının, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonları sırasında uluslararası hukuka aykırı bir şekilde kullanılmış olabileceğine dair "ciddi endişeler" nedeniyle alındığını açıkladı.

David Lammy, lisansların askıya alınmasının "İsrail'in güvenliği üzerinde somut bir etkisi" olmayacağını söyledi ve "sadece mevcut çatışmada" kullanılmış olabilecek öğeleri kapsadığını belirtti.

Karar kapsamında satışı durdurulacak öğeler arasında yer hedeflemede kullanılan helikopterler ve İHA'lar da var.

Lammy konuşmasında, bunun bir "silah ambargosu" ya da hükümetin Uluslararası Adalet Divanı ( ICJ ) ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) gibi uluslararası mahkemelerin çalışmalarının sonuçlarına "önden hüküm verme" çabasında olmadığını vurguladı.

İngiltere'nin İsrail'e silah ihracatına yönelik geçerli olan toplam lisans sayısı yaklaşık 350. Durdurma kararının yürürlüğe girmesiyle 320'ye yakın lisans etkilenmeden, ilgili silahların ihracat devam edecek.

Lammy, ülkesinin uluslararası hukuk sınırları içinde İsrail'in kendini savunma hakkını desteklemeye devam edeceğini ve kararın ileriden gözden geçirilmeye devam edeceğini de ekledi.

İngiltere hükümeti İsrail'e silah satışını durdurması için bir süredir baskı altındaydı.

İrlanda'daki İngiltere büyükelçiliğinde görev yapan Mark Smith, 19 Ağustos'ta ülkesinin İsrail'e silah satışlarını gerekçe göstererek Dışişleri Bakanlığı'ndaki pozisyonundan istifa etmişti.

Smith, İngiltere hükümetinin "savaş suçlarına ortak olabileceğini" söylemişti.

Biden: 'Netanyahu yeterince çaba göstermiyor'

İngiltere'nin kararı, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için Gazze'de rehinelerin dönüşünü sağlayacak bir ateşkes anlaşması için yeterince çaba göstermediğini söylemesinin ardından geldi.

Beyaz Saray'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Biden, ateşkes için nihai bir teklif sunmaya "çok yakın" olduğunu söyledi.

Gazetecilerin, Netanyahu'nun bu tip bir anlaşmayı güvence altına almak için yeterince çaba gösterip göstermediği sorusuna Biden, "Hayır" cevabını verdi.

Amerikan Washington Post gazetesi 2 Eylül'de yayımlanan haberinde ABD'nin İsrail ve Hamas'la nihai bir "ya kabul et ya da terk et" anlaşması yapmaya hazırlandığını iddia etmişti.

Diğer yandan İsrail hükümeti Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayamaması nedeniyle, ülke genelinde yayılan grevlerle yüzleşiyor.

Ülkenin en büyük sendikalarından Histadrut'un çağrısıyla Pazartesi günü genel greve gidildi.

İngiltere'de 600 hukukçudan hükümete çağrı: İsrail'e silah satışı durdurulmalıİsrail'de genel grev: 'Rehineler için anlaşma yapılsın' diyen göstericiler birçok yolu trafiğe kapattı İngiliz diplomat istifa etti: İsrail'e silah satan İngiltere 'savaş suçlarına ortak olabilir'

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Fenerbahçe513+11
2Galatasaray412+11
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş410+6
5Eyüpspor59+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Antalyaspor57-3
9Göztepe46+2
10Samsunspor46+1
11Kasımpaşa55-2
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK33-1
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü