AKP iktidarı 1 Mayıs’ta İstanbul’u abluka altına aldı. Taksim’e çıkabilecek her güzergah hatta o güzergahlara yakın bölgeler dahi kapatılarak İstanbul’un ulaşımı kilitlendi. Sabah saatlerinde, Taksim İstiklal Caddesi’nde bulunan ve ‘Yaşasın 1 Mayıs’ sloganıyla yürümek isteyen gençlere polis izin vermedi. 18 genç gözaltına alındı.
1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nda STK ve siyasi partilerin Taksim Meydanı’nda kutlama çağrıları nedeniyle Taksim meydanı abluka altına alındı, İstanbul’da adeta OHAL ilan edildi. İstanbul’un ulaşımını sağlayan kritik güzergahlar valilik kararıyla kapatıldı, toplu ulaşım seferleri iptal edildi.
Taksim’de günün ilk olayı İstiklal Caddesi’nde yaşandı. Caddeden Taksim meydanına yürümek isteyen bir grup genç polis tarafından durduruldu. 18 kişi gözaltına alındı. O anlara ilişkin video sosyal medyada paylaşıldı.
İstanbul'da Taksim gözaltıları başladı...
— Gazikent27 (@Herdaim_Haber) May 1, 2024
Taksim meydanına yürümek isteyen bir grup genç polis tarafından durduruldu. 18 kişi gözaltına alındı.https://t.co/czwTDiNXjz#1Mayıs #Taksim @emrkongar pic.twitter.com/j3AiLkWyX7
ÇAĞRI YAPILMIŞTI
Anayasa Mahkemesi kararını hiçe sayan, ‘güvenlik nedenleri’ diyerek uydurma bahanelerle meydanı emekçilere kapatmaya çalışan AKP iktidarına karşı milyonlar ‘Artık yeter’ diyerek seslerini yükseltmeye başlamıştı.
Emek meslek örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılma kararını tanımayacaklarını belirtmişti.
Ardı ardına yapılan açıklamalarda iktidarın keyfi yasaklamalarının meşru olmadığı belirtilirken, Taksim Meydanı’nın asıl sahibinin halk olduğu vurgulanmıştı.
Emekçiler, Saraçhane'de toplanmaya başladı
Sabah erken saatlerde 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane'de toplanmaya başladı.
04:30 | Taksim'e çıkan yollar kapatıldı
Alınan tedbirler kapsamında kara yolu trafiğine kapatılacak yollarda kısıtlama uygulamaları başladı. Meydana çıkan cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken, çöp konteynerleri de kaldırıldı.
Beşiktaş'ta 1 Mayıs kısıtlamaları uygulanmaya başlandı
Beşiktaş'ta Büyükdere Caddesi'ne bariyerler koyulurken, caddenin bir kısmı yaya ve araç trafiğine kapatıldı.
Polisin sürücüleri ve yayaları alternatif yollara yönlendirdiği belirtilirken, bazı kişilere üst araması yaptığı görüldü.
DAKİKA DAKİKA 1 MAYIS
09.27: DİSK yönetimi, Taksim Meydanı'na ve Kazancı Yokuşu'na karanfiller bıraktı.
09.26: HKP üyelerinin Beşiktaş'tan Taksim'e doğru yürüdüğü sırada polis tarafından önleri kesildi. Yaşanan arbede sonrası çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında avukatlar da bulunuyor.
09.09: Bazı trafik polislerinin de çevik kuvvet ekiplerinin emrine verilmesi dikkat çekti.
Fotoğrafta bir grup trafik polisinin, çevik kuvvet grup düzenini aldığı ve başlarında çevik kuvvet ekip amirinin yer aldığı görüldü.
08:58: İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (DİSK) Beşiktaş'taki genel merkezinde polis ekipleri önlem aldı.
08.55: Taksim'in 1 Mayıs'ta işçiye, emekçiye yasaklanmasını kabul etmeyen binlerce kişi Saraçhane'de buluşup Taksim'e yürüyeceğini belirtti. Saat 10’da başlayacak olan yürüyüş için vatandaşlar Saraçhane’de toplanmaya başladı.
1 Mayıs öncesi İstanbul’da adeta OHAL ilan edildi: Caddeler kapatıldı, toplu taşıma seferleri iptal edildi. Toplu taşıma ücretsiz ama araç yok. Aksaray ve Yenikapı da bir araya gelenler Saraçhane'ye barikatlardan çanta araması yapılarak alınıyor.
08.48: Taksim’de günün ilk olayı İstiklal Caddesi’nde yaşandı. Caddeden Taksim meydanına yürümek isteyen bir grup genç polis tarafından durduruldu. 18 kişi gözaltına alındı. O anlara ilişkin video sosyal medyada paylaşıldı.
08.40: HAK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kazancı Yokuşu'nda açıklama yapıyor. Kazancı, 1 Mayıs 1977 yılında hayatını kaybeden emekçilerin katillerinin bulunup, yargılanmasını talep etti.
ÖZGÜR ÖZEL NE DEDİ
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçen hafta grup toplantısında Taksim'in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde kutlamalara kapatılması kararından dönülmesini de talep ettiğini anımsatarak, Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına açılmasına ilişkin dün İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'yı aradığını, bu konuda işbirliği teklif ettiğini, Bakan Yerlikaya'nın da yasa dışı örgütlerin yapmış olduğu çağrıları gerekçelendirerek buna izin vermeyeceklerini söylediğini aktardı.
Bakan Yerlikaya'nın iletişime açık ve olumlu bir yaklaşım içerisinde olduğunu ancak Taksim ile ilgili yasaklamanın devam ettiğini dile getiren Özel, "Oysa siz bir yasaklama ile egemenlik kurmaya başladıysanız, zaten orada artık egemenlikten, muktedirlikten, iktidardan bahsedilemez. Baskıyla, güçle tesis edilen iktidarlar eninde ve sonunda kaybetmeye mahkumdur. İktidarın güçlüsü rıza ile tesis edilendir, gönülle tesis edilendir. Demokrasi ile korunandır. Demokrasi de gösterinin, protestonun özgürce yapıldığı, anayasal sınırlar içinde davranıldıkça da izne dahi ihtiyaç olunmadığı işlerdir." şeklinde konuştu.
Özel, bu sabah İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile tekrar görüşme yaptığını belirterek, "Benim önerimi, talebimi yerine getiremeyeceklerini söylediler. Biz de kendilerine bunun doğru olmadığını söyledik. Hala geç değildir. Buradan çağrımı tekrar ediyorum." dedi.
ÖZGÜR ÖZEL ÇELENK BIRAKACAK
CHP İstanbul Başkanı Özgür Çelik, "1 Mayıs'ta Taksim'e! Emeği, adaleti, sömürüden arınmış düzeni savunmak için hep birlikte Taksim'e yürüyoruz. 1 Mayıs Çarşamba. Toplanma alanı: Saraçhane. Saat: 10.00" sözleriyle vatandaşları Taksim'e çağırırken edinilen bilgiye göre, CHP heyetinden sadece Özgür Özel'e Taksim Atatürk Anıtı'na çelenk bırakması için izin verilecek.
Ayrıca, bir grup CHP'linin de Taksim Meydanı'na gizli bir şekilde girmeyi planladığı öğrenildi.
YERLİKAYA: "TAKSİM MEYDANI UYGUN DEĞİLDİR"
1 Mayıs’ta İstanbul’da 40 ayrı bölge ve güzergahı kutlama yeri olarak belirlediklerini aktaran İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, işçi konfederasyonları ve onlara bağlı sendikaların ilan edilen yerlere yaptıkları müracaatlara izin verildiğini aktararak, şunları söyledi:
"Ancak bu yıl, bir konfederasyon ve bazı sendikalar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için hem yazılı başvuruda bulundular hem de 'Taksimde buluşalım' çağrısı yapmaya devam ediyorlar. Oysa, kendilerine bu taleplerine izin verilmeyeceği, İstanbul Valiliğimiz tarafından yazılı olarak bildirildi. Ayrıca görüyoruz ki terör örgütleri de son bir haftadır 54 ayrı sosyal medya hesabından 'Taksim Meydanı'na gelin' çağrısı yapıyorlar. Çok açık ve net bir şekilde ifade etmek istiyorum, Taksim Meydanı, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında belirlenen ve ilan edilen, yer ve güzergahlar arasında değildir. Çünkü Taksim Meydanı ve çevresi, konumu itibarıyla toplantı ve gösteri yürüyüşü için uygun değildir. Araç ve yaya akışının çok yoğun olduğu bu bölge, güvenlik tedbirlerinin alınmasını zorlaştırdığı gibi kişi hak ve özgürlüklerinin korunmasında da ciddi riskler barındırmaktadır."
SENDİKALARIN 1 MAYIS PROGRAMI: DİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ...
İşçi ve memur konfederasyonları, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında farklı şehirlerde kitlesel etkinlikler düzenleyecek.
1 Mayıs'ı İstanbul'da çeşitli sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütleriyle kutlama geleneğini sürdüren DİSK ve KESK, bu yıl da programını aynı şehirde yapmayı planlıyor. Geçen yıl Maltepe Miting Alanı'nda 1 Mayıs'ı kutlayan konfederasyonlar, bu yıl Taksim Meydanı'nda olmak için talepte bulundu.
Geçen yıl, 6 Şubat'taki deprem felaketine dikkatleri çekmek için 1 Mayıs programını Adana'da düzenleyen TÜRK-İŞ, bu yıl 1 Mayıs günü Türkiye'nin önemli sanayi şehirlerinden Bursa'da olacak.
TÜRK-İŞ, "Vergide Adalet" temasıyla düzenleyeceği programda, gelir vergisi başta olmak üzere çalışma hayatının sorunlarını gündeme taşıyacak.
Depremzedelerle dayanışma amacıyla geçen yıl 1 Mayıs'ta Kahramanmaraş'ta olan HAK-İŞ, bu yıl 1 Mayıs'ı Kocaeli'de kutlayacak. Programda HAK-İŞ yönetimi, çalışma hayatının sorunlarıyla Gazze'de yaşananları da gündeme getirecek.
Bu yıl 1 Mayıs'ta Memur-Sen Samsun'da, Türkiye Kamu-Sen ise İzmir'de program düzenleme kararı aldı.
İSTANBUL'DA TOPLU ULAŞIM SEFERLERİNE 1 MAYIS DÜZENLEMESİ
İBB'den yapılan açıklamaya göre, Valiliğin duyurduğu önlemler doğrultusunda İETT, Metro İstanbul ve Şehir Hatları'nın seferlerinde değişikliğe gidildi.
Bu çerçevede, metro ve şehir hatlarındaki bazı seferler yapılamayacak, metrobüs hattında bazı duraklar kullanılamayacak, İETT'de aksama yaşanmaması için ek seferler düzenlenecek.
İBB'nin işlettiği toplu ulaşım araçları, kişiselleştirilmiş İstanbulkart sahiplerine 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak.
İETT, metrobüs hattında Çağlayan, Mecidiyeköy ve Zincirlikuyu duraklarında yolcu indirme ve bindirme yapmayacak, otobüs hattındaki seferler ise planlandığı şekilde devam edecek.
Kapatılacak yollar nedeniyle oluşabilecek yoğunlukları önlemek amacıyla 520 ek sefer için 65 araç hazırda bekleyecek.
TRAMVAY, METRO VE METROBÜS SEFERLERİNDE DEĞİŞİKLİK
Yarın saat 05.30'dan itibaren, M2Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'nın Vezneciler, Haliç, Taksim Meydan, Şişhane, Osmanbey, Mecidiyeköy ve Gayrettepe Zincirlikuyu metro durakları tüm giriş ve çıkış noktaları dahil sefere kapatılacak.
Kabataş-Taksim Meydan Füniküler Hattı seferleri, İstiklal Caddesi üzerinde Nostalji Tramvay seferleri ile Tünel Meydan-Karaköy Füniküler Hattı seferleri yapılamayacak.
İETT'nin Taksim, Tarlabaşı, Ömer Hayyam ve Tepebaşı otobüs durakları Şişli ve Fatih istikametleri olmak üzere çift taraflı olarak sefere kapatılacak.
M7 Mahmutbey-Yıldız Metro Hattı'nın Kağıthane-Yıldız arası tüm metro duraklarında, giriş ve çıkış noktaları dahil sefer yapılmayacak.
Bağcılar-Kabataş arasında çalışan tramvay hattında Topkapı İstasyonu son durak olarak kullanılacak, Topkapı-Kabataş arasında yolcu taşınamayacak.
T5 Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı'nın Cibali İstasyonu son durak olarak çalışacak, Cibali-Eminönü arasında yolcu taşımacılığı yapılmayacak.
Ayrıca, Çağlayan, Mecidiyeköy ve Zincirlikuyu metrobüs durakları çift taraflı sefere kapatılacak.
ANADOLU'DAN AVRUPA'YA VAPUR SEFERLERİNDE DÜZENLEME
Şehir Hatları Genel Müdürlüğünce yarın saat 05.30'dan itibaren Avrupa Yakası'ndan Anadolu Yakası'na yolcu ve araç taşınması mümkün olabilecekken, Anadolu'dan Avrupa'ya Beşiktaş-Kabataş-Karaköy-Eminönü iskeleleri ile Harem-Sirkeci arasında yolcu ve araç taşınamayacak.
Adalar'a yapılan karşılıklı seferler ise devam edecek. Eyüpsultan tarafına yapılan seferler sürecekken, Balat, Beyoğlu, Sütlüce, Hasköy sahil tarafına ise sefer yapılamayacak.
TAKSİM MEYDANI'NA ÇIKAN GÜZERGAHLARDA PARK YASAKLARI
Düzenleme doğrultusunda ayrıca, İSPARK'ın işlettiği Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş Meydan ve Dolmabahçe civarındaki otoparklar boşaltılacak, araç parklarına müsaade edilmeyecek.
Ayrıca, Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli ve Fatih ilçelerinden Taksim Meydanı'na çıkan güzergahlar ile yakın çevresindeki tüm cadde ve sokaklarda araç parkına bir gece öncesinden izin verilmeyecek.