İYİ Parti Sosyal Politikalar ve Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, hedeflerinin kadınların üretim hayatına katılımını ve güçlenmelerini sağlamak olduğunu vurguladı.
Gaziantep Tuğcan Hotel'de gerçekleştiren Bölge Kadın Kolları toplantısına, İYİ Parti Sosyal Politikalar ve Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, başkan yardımcıları Şebnem Yağcı, Av. Kadriye Güler, Kadın Politikaları Güneydoğu Anadolu bölge sorumlusu Hatice Küçük, İYİ Parti Gaziantep İl başkanı Av. Oğuz Hocaoğlu, çevre illerden Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Osmaniye, Mardin ve Hatay Kadın Politikaları başkan ve yöneticileri ile çok sayıda partililer katıldı.
“YAŞAM KADINLA BAŞLAR”
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İYİ Parti Gaziantep Kadın Politikaları Başkanı Işıl Kulaksız, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Şuna inanmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadınların eseridir” sözleriyle başladı. Işıl Kulaksız, “Biliyoruz ki, UluÖnderimiz Atatürk tarafından dünya kadınlarından önce seçme ve seçilme hakkı biz Türk kadınlarına verilmiştir. Kadın Politikaları başkanımız sayın Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu’nun da ifade ettiği gibi kadınları etkin varlık gösterebilecekleri, kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri bir düzende daha iyi ailelerden, daha iyi çalışma ortamlarından, daha iyi bir adalet sistemlerinden, daha iyi bir ekonomiden savaşlarla sonlanmayan sorunsuz diplomatik ilişkilerden ve daha öncelerinden bahsetmek bir hayal olmaktan çıkacaktır. Bu nedenle kız çocuklarımızın yetiştirilmesine önem ve kadınlarımıza iş imkanı yaratılmasına öncelik verilmesi şarttır. Daha güzel ve yaşanabilir bir gelecek sağlayabilmek için bugün alınacak önlemlerden bir diğeri de kadınlarımız tarafından yetiştirilen ve yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımıza ilişkindir. Unutulmamalıdır ki, yarının kadınlarına şiddet yerine saygı gösterecek erkekler bugünün kadınlarının oğullarınından başkası değildir” dedi.
CEZALAR YETERSİZ VE UYGULANAMIYOR
Kadına şiddetin durdurulamadığını kaydeden İYİ Parti Sosyal Politikalar ve Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu ise, bunun en büyük nedeninin ise kanuna rağmen cezaların uygulanamaması olduğunu, verilen cezaların da yetersiz olması nedeniyle kadına şiddet uygulayanları cesaretlendirdiğini söyledi. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanundaki haklarının kadınlar tarafından bilinmediğini vurgulayan Yanıkömeroğlu, "Kadınlarımızın kanunlarla kendilerine sağlanan haklarını bilmeleri, öğrenmeleri sağlanmalıdır. Maalesef kadınlarımız şiddet karşısında nereye nasıl başvuracaklarını ve kanuni haklarını bilmiyorlar. Biz bu anlamda parti olarak her mecrada kadınlarımıza aile ve iş hayatlarında sahip oldukları haklar konusunda 81 ilimizde bilgi vermeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
KADINLAR ŞİDDET KARŞISINDA DİRENEMİYOR "
Şiddet görüyorsanız ne haklarınız var, nereye baş vurabilirsiniz" içerikli bir çalışma başlattıklarını kaydeden Yanıkömeroğlu, "81 ilimizde kadına şiddetle mücadele günü nedeniyle kampanya başlattık. Aynı gün aynı saatte basın açıklaması yaptık, broşürlerimizi dağıttık. Bu çalışmamız devam edecek. Kadımızı güçlendirip, bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Bütün Güneydoğu Anadolu bölgelerimizin şehirlerindeki kadınlarımızı Gaziantep'te topladık. Toplantımıza karşılıklı konuşarak başlıyoruz. 6284 kanunumuzu çok kısa, net ve özet olarak kadınlarımıza anlatıyoruz. Kadınımız ekonomik gücü olmadığı için şiddet karşısında güçsüzlük yaşıyor. Ayrı bir ev kuramıyor. Ekonomik yönden eşine bağımlı."
ŞİDDETLE İLGİLİ SAĞLIKLI VERİ YOK
Kadına yönelik şiddetle ilgili sağlıklı veri bulunmadığına da dikkat çeken Yanıkömeroğlu, "Eğitimle de direkt bağlantılı. Çok kadın biliyorum, kendi de eğitimli, eşi de çok eğitimli fakat şiddet görüyor. Baktığınızda şiddeti kategorize edemiyorsunuz. Eğitimsiz yapıyor, ekonomik olarak sıkıntı tek başına diyemiyorsunuz. Bütün bu şiddet olayları yaşanıyor ama bir kere Türkiye'de şiddetin verisi yok. Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin resmi verilerine ulaşamıyoruz. Bizler, sivil toplum kuruluşları veri tutuyor. Günlük haberlerden alınan bilgilerle. Veri olmazsa elinizde işin ne kadar ciddi olup olmadığını ölçemezsiniz, resmi veri olmadıkça bunu yapamazsınız" şeklinde açıklamada bulundu.
Editör: Turgut Bozgeyik