USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kabil'de art arda patlama, 60 ölü var!..

Kabil'de bulunan Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı yakınındaki iki patlamanın ardından kentte bir patlama daha meydana geldi.

Kabil'de art arda patlama, 60 ölü var!..
26-08-2021 21:24
Google News

Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 60’a, yaralıların sayısı ise 140’a yükseldi. ABD medyası, Kabil Havalimanındaki patlamada 10 Amerikan askerinin öldüğünü açıkladı. Saat 21.00 sularında Kabil'de bir patlama daha meydana geldi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın bulunduğu bölgede bir patlama meydana geldi.

AA muhabiri, Kabil Havaalanı bölgesinde bir patlama sesinin duyulduğunu bildirdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, "Kabil Havaalanı'nın dışında bir patlama olduğunu teyit ediyoruz." ifadesini kullandı.

Ölü ve yaralı sayısı arttı

İlk bilgilere göre can kaybı olup olmadığının henüz netleşmediğini belirten Kirby, detayları "ellerinden geldiğince" aktaracaklarını kaydetti.

Daha sonra yapılan Kabil’de düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 60’a, yaralıların sayısının ise 140’a yükseldiği açıklandı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı "güçlü bir şeklide" kınadıklarını ve olayın "ABD güçleri tarafından güvenliğin sağlandığı alanda" meydana geldiğini bildirdi.

Associated Press, ismini paylaşmayan ABD'li yetkililerin, patlamanın kesinlikle DEAŞ tarafından gerçekleştirildiğine inandıklarını aktardı.

12 amerikan askeri hayatını kaybetti

ABD medyası, Kabil Havalimanındaki patlamada 4 Amerikan askerinin öldüğünü, 3 askerin de yaralandığını bildirmişti. İlerleyen saatlerde yapılan açıklamada ölen Amerikan askerinin sayının 12 olduğu duyuruldu.

21.00 sularında bir patlama daha

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Afganistan'ın başkenti Kabil'de şiddetli bir patlama daha meydana geldi.

BM'den kınama

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Guterres'in havalimanına yönelik "terör saldırısını" derin endişeyle takip ettiğini söyledi.

 Guterres'in Kabil'de sivillerin ölümüne neden olan saldırıyı kınadığını belirten Dujarric, saldırının Afganistan'daki istikrarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.

NATO da saldırıyı kınadı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kabil havalimanının dışındaki korkunç terör saldırısını şiddetle kınayarak, "Önceliğimiz mümkün olan en kısa sürede çok sayıda insanı güvenli bir yere tahliye etmek." ifadelerini kullandı.

Pentagon'dan ilk açıklama

Pentagon Sözcüsü Kirby, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kabil Havalimanının dışında bir patlama olduğunu teyit edebiliriz. Şu anda kayıp olup olmadığı bilinmiyor. Elimizden geldiğince ek bilgi vermeye çalışacağız" dedi.

Pentagon: Bir patlama daha oldu 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Abbey Kapısı yakınlarındaki patlamanın, birçok ABD'li (asker) ve sivil zayiatla sonuçlanan karmaşık bir saldırının sonucu olduğunu teyit ediyoruz. Ayrıca Abbey Kapısına kısa mesafedeki Baron Hotel'in yakınında da en az bir patlama daha doğrulayabiliriz. Güncel bilgiler vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Al-Jazeera: Patlamada en az 10 kişi 

Al-Jazeera ise Taliban'a dayandırdığı haberinde patlamada en az 10 kişinin öldüğünü duyurdu.

IŞİD saldırısı mı?

Reuters'a bilgi veren yetkililer, patlama nedeniyle IŞİD'in Afganistan kolunu işaret etti. ABD'li yetkili, ilk haberlere göre bir intihar saldırısı düzenlendiğini söyledi.

Pentagon'dan yapılan açıklamadaysa patlama haberleri teyit edildi. Patlamayla ilgili ABD Başkanı Joe Biden'a brifing verildiği belirtiliyor. 

MSB: 2 patlama oldu Türk Birliği'nde hasar yok

Milli Savunma Bakanlığı, Kabil Havalimanı dışında 2 patlama olduğunu ve Türk Birliği'nde herhangi bir hasar ve zayiatın olmadığını duyurdu.

İtalyan uçağına ateş açılmıştı 

Öte yandan Kabil Havalimanı'ndan kalkış yapan İtalya askeri uçağına da ateş açılmıştı. Uçağın içerisinde 100 sivil Afgan'ın olduğu öğrenilmişti.

Avusturalya, İngiltere ve ABD uyarmıştı 

Avustralya, ABD ve Birleşik Krallık, Perşembe sabahı itibariyle vatandaşlarına olası bir saldırı konusunda uyarıda bulunmuştu. 

Perşembe sabahı Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey, Kabil Havalimanı'nda 'yakın' ve 'şiddetli' bir terör saldırısının 'çok güvenilir bir şekilde rapor edildiğini' söylemişti.

Havalimanındaki patlama ve İtalyan uçağına ateş açılması ise İngiltere ve ABD'nin 'terör saldırısı' tehdidi bulunduğunu açıklamasının ardından geldi.

Guardian: Otelde meydana geldi

The Guardian'ın savunma ve güvenlik editörü Dan Sabbagh ise İngiliz savunma kaynaklarına dayandırdığı haberinde, havalimanına yakın olan Baron otelinin yakınında meydana gelen patlamanın ardından askeri zayiat olmadığını aktardı.

Taliban'dan ilk açıklama 

Taliban, patlamanın ardından yaptığı ilk açıklamada, aralarında çocuklarında olduğu 13 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

İngiltere Savunma Bakanlığı

İngiltere Savunma Bakanlığı, Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın bulunduğu bölgede meydana gelen patlamaya ilişkin, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kabil'de neler olduğunu ve bunun devam eden tahliye çabalarına etkisini belirlemek için acilen çalışıyoruz. Öncelikli endişemiz, personelimizin, İngiliz vatandaşlarının ve Afganistan vatandaşlarının güvenliği olmaya devam ediyor. Bu olaya acil yanıt vermek için ABD ve diğer NATO müttefiklerimizle operasyonel düzeyde yakın temas halindeyiz."

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü