USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Kanal İstanbul İmamoğlu'nun konusu değil'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul’un, Ekrem İmamoğlu’nun konusu olmadığını ve kendilerine ait olduğunu söyledi.

'Kanal İstanbul İmamoğlu'nun konusu değil'
17-01-2020 17:03
Google News

Kanal İstanbul'un maddi kaynağının ne olacağına ilişkin sorular ortada dolaşırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul’un İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konusu olmadığını ve kendilerine ait olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazını Kısıklı’daki Hazreti Ali Camii’nde kıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, namazın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

“İDLİB’DEKİ GELİŞMELER SIKINTI VERİCİ”

Suriye rejiminin İdlib’e kara saldırısı başlattığının ve Türkiye’ye doğru yoğun göç olduğunun sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rejimin ateşkesle alakalı atılmış adıma uymadığını çok açık bir ispatı. Pazar günü Berlin’de olacağız. Tabii Sayın Putin de Berlin’de olacak ve Berlin’de bu konuları Sayın Putin’le etraflıca ele almayı düşünüyorum. Aksi takdirde şu anda İdlib’deki gelişmeler maalesef sıkıntı verici” değerlendirmesinde bulundu.

Sadece İdlib’de değil, kuzeybatıdan kuzeydoğuya doğru olan koridorda ciddi sıkıntılar bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün bölgede şehit düşen üç Türk askerine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

 “Tabii bunu biz karşılıksız bırakamayız, bunun da tabii bedelini çok daha farklı, çok daha ağır bir şekilde ödeteceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Fakat İdlib’deki son gelişmelerde 20’ye yakın maalesef sivil vatandaş o bölgede şehit edildi, öldürüldü. Ve bahane her zaman hazır, bahane şu: İşte terör örgütleri orada şunu yapıyor, bunu yapıyor. Hepsi yalan. Üç yaşında, dört yaşında, beş yaşında, öbür tarafta annelerden evlatlarının yanında terörist mi olurmuş? Ve işte biz ekranlarda da görüyoruz, kocasını iki, üç ay önce kaybetmiş olan bir anne altı çocuğuyla beraber bakıyorsunuz orada çadırların altında kendine yer bulmaya çalışıyor ve bunlar sivil. Tüm bu olaylar karşısında şahsen Berlin süreci ağırlıklı Libya gibi görünse de ben tabii orada İdlib konusunu da etraflıca gündeme getirmeyi düşünüyorum. İkili görüşmelerde de yine İdlib üzerinde durmayı düşünüyorum.”

“LİBYA KONUSUNDA TARAFLARIN VERDİĞİ SÖZLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Libya’da darbeci general Hafter’in uzlaşmaya uygun davranacağına dair ifadelerinin hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben doğrusu karanlıkların okuyucusu değilim ve bu adam güvenilir bir adam da değil. Şu anda işte Trablus’u dün yine bombalamaya devam ettiler. Biz etraflıca bunu çok açık, net Berlin’de göreceğiz. Berlin’de söyledikleri ile onun hemen ardından bir gün sonra, iki gün sonra ne yaparlar, bunu da göreceğiz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya konusunda tarafların verdiği sözlerin takipçisi olacaklarının altını çizdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, kendisine bir mektup verdiğinin hatırlatılması üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu mektup gizli bir mektup, kendisi böyle bir açıklama yaptı mı, yapmadı mı bilmiyorum. Ama mektubun içeriğinde sizin anlattıklarınızdan daha farklı şeyler var. Bunları benim açıklamama gerek yok. Niye? Çünkü eğer kişiye özel bir mektupsa, üzerinde özellikle kapalı olan kısımda çizikler varsa, bu şahsa aittir, benim bunu açıklamam doğru olmaz. Kendisi böyle bir şeyi açıklamış olursa daha isabetli olur” diye konuştu.

“KANAL, İSTANBUL’A FARKLI BİR GÜZELLİK GETİRECEK”

Kanal İstanbul konusunun ise şahsi bir konu olmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Kanal İstanbul konusu bizim konumuz. Ve benim Belediye Başkanlığımdan bu yana adımını attığım bir konu. Başbakanlığım döneminde de süratlendirdiğim bir süreçtir. Ve bunların ifade ettiği gibi yalanlarla dolu, yani örneğin işte yurt dışından Şeyha Moza’nın burada şu kadar yeri var, şu var, bu var filan. Hâlbuki hanımefendinin burada böyle bir yeri söz konusu değil, yok, yalan. Ama bakın şimdi son günlerde bir şey ortaya çıktı: CHP’liler buralarda yer kapatıyor filan diye. Bu da benim derdim değil. Niye? Parası olan gider nereden ne alacaksa, satıcısı bellidir, alıcısı bellidir, alırsa alır, çok da beni ilgilendirmiyor. Bugün dünyada İspanya’da, Miami’de şurada, burada bu kadar gidip yer alanlar var. Kimse niye buradan böyle bir yer aldın diyor mu? Bizde de şimdi ülkemizde biz yasal düzenlemeler yaptık, bu yasal düzenlemeler neticesinde yabancılara da biz bu arazilerimizin satışlarını açtık, yerli olanlar da zaten alabiliyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama ben bununla ilgili olarak da Kanal İstanbul güzergâhında böyle bir satışların yapılmasına yönelik bir imkânı da tanımış değiliz. Çünkü burada şu anda biliyorsunuz tarlalar olduğu gibi, arazisi, arsası vesaire birçok şeyler var. Ama bizim derdimiz başka, bizim derdimiz şu anda Kanal İstanbul’la dünyaya biz bir sinyal veriyoruz, bir mesaj veriyoruz. Ve nasıl bir Süveyş varsa, nasıl bir Panama varsa, buna benzer birçok doğal kanallar olduğu gibi sanal kanallar varsa, biz de şimdi sürekli olarak çevremizi tehdit eden, İstanbul’umuzu tehdit eden, Boğazımızı tehdit eden bu geçişe karşı bir de biz şimdi kendimiz bir kanal yapıyoruz. Ve bu Kanal, İstanbul’a farklı bir güzellik getirecek. Yani İstanbul’umuzun içinde iki yakasıyla gayet güzel bir planlama ve projelendirmeyle, inşallah bambaşka bir güzelliğe sahip İstanbul’umuz zenginlik kazanacak” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul’da kararlı olduklarına vurgu yaparak şu anda finansman noktasında çok ciddi bir arayışın söz konusu olmadığını, adımların süratle atılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ firarisi Adil Öksüz’ün ByLock yazışmalarına ilişkin bir soruyu da “Eğer yakalanma noktasına geldiyse zaten gözünün yaşına bakmayız. Hemen gereğini neyse yaparız. Ve bu konuda Millî İstihbarat Teşkilatımız olsun, Emniyet Teşkilatımız olsun, çok ciddi bir dayanışma içerisinde bu süreci işletiyorlar. Ve yakalandığı anda da Fizan’da da olsa alır gelir gereğini yaparız” şeklinde cevapladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün karne alan öğrencilerin hepsini tebrik ederek torunlarının başarılı karneler getirdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi burada da baktım yavrularımızın hepsine soruyorum, nasıl? Hepsi çok iyi, çok iyi. Maşallah bu da tabii bizle için iftihar vesilesi. Ve bu nesil başka olacak, bu nesil inşallah başarılarla dolu geleceğimizi inşa edecektir. Bütün ailelere de Rabbim yavrularının mutluluğunu ayrı ayrı tattırsın diyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine de Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 24 Ocak’ta Türkiye’de olacağını bildirdi.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü