CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Gaziantep’teki hava kirliliğini meclis gündemine taşıdı. Kış aylarının da gelmesiyle, hava kirliliğinin daha da fazlalaştığına dikkat çeken Kaplan, “Halkımızın sağlığı tehlikede. Biran önce hava kirliliğinin giderilmesi için önlem alınmalı” şeklinde konuştu.
Kaplan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Meclisi’ne verdiği yazılı soru önergesinde; Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine dikkat çekti.
PLANSIZ, ÇARPIK KENTLEŞME, KALİTESİZ KÖMÜR HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR!
Kaplan, yazılı soru önergesinde, insan sağlığı için büyük tehlike olan hava kirliliğinin nedenlerini belirtti.
Kaplan: “Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) tarafından yayınlanan güncel veri ve bilgilere göre hava kirliliği, Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü sınırlarını ve kılavuzlarını aşmaya devam etmektedir.
Ülkemizde çevre sorunları gün geçtikçe çeşitlenerek artmakta; doğayı ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Hava kirliliği de insan sağlığı için en büyük tehditlerden biridir.
Hava kirliliğinin, plansız ve çarpık kentleşme, ulaşım, sanayi, kalitesiz kömür kullanımı gibi birçok nedeni vardır. Hava kirliliği, kalp krizi, üst ve alt solunum yolları hastalıkları, felç, istemik kalp hastalığı, dolaşım ve solunum yolları hastalıkları gibi birçok önemli hastalığı tetiklemektedir” diye açıklama yapan Kaplan, Gaziantep’in hava kirliliğinde kırmızı alarm verdiğine dikkat çekti.
Kaplan: “Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, Gaziantep’te hava kirliliği kırmızı alarm vererek, halkın sağlığını tehdit etmektedir. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan Hava Kirliliği Raporu’na göre Partikül Madde (PM10) parametresine göre Türkiye’nin havası en kirli illerinden biri Gaziantep’tir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) göre hava kirliliği sınır değeri yılda 35 kereden fazla aşılmaması gerekirken, Gaziantep’te sınır değeri aşan gün sayısı 1 yılda 135 gün olmuştur.
Aldığı göç ile nüfusun olağan dışı artması, kaçak ya da kalitesiz kömürler, bilinçsiz soba kullanımı, kaçak yakıt kullanımı gibi birçok nedenden dolayı Gaziantep halkı, hava kirliliğinin doğuracağı sağlık sorunlarından dolayı büyük tehdit altındadır” diye belirten Kaplan, hava kirliliği sorununun daha fazla halk sağlığını tehdit etmemesi için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı göreve çağırdı.
BAKAN KURUM’A SORULAR:
Gaziantep’te son yılda, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle hava kirliliği ölçümleri hangi aralıkla yapılmaktadır? Ölçüm değerlerini yıllar ve aylar ayrı ayrı belirtilmek suretiyle paylaşır mısınız?
Gaziantep’te hava kirliliğini etkileyen unsurlar nelerdir?
Gaziantep trafikte yapılan egzoz gazı emisyon denetiminde son 10 yılda kaç araç kusurlu bulunmuştur? Bu araç sahiplerine herhangi bir cezai işlem uygulanmış mıdır?
Hava kirliliğine neden olan evlerde ısıtma amacıyla kullanan kömürlerin kalitesi bakanlığınızca denetlenmekte midir?
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları aracılığıyla dağıtılan kömürlerin kalitesi bakanlığınızca denetlenmekte midir?
Gaziantep’te yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını tehdit eden hava kirliliğinin önlenmesi için bakanlığınızca bir çalışma ya da proje var mıdır? Varsa nedir?
Editör: Turgut Bozgeyik