USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Koronavirüs kaygısını nasıl yenebiliriz?

Özel Hatem Hastanesi Psikoloğu Merve Özdede korona virüsün insan psikolojisine etkileri hakkında bilgiler verdi.

Koronavirüs kaygısını nasıl yenebiliriz?
26-11-2020 12:25
Google News

KORONAVİRÜS KAYGISINI NASIL YENEBİLİRİZ?

İçeriğinde birçok bilinmezlik ve insan sağlığı açısından tehdit barındıran Covid19 virüsüne karşı kaygı duymak kabul edilebilir ve normaldir. İnsan psikolojisi kendini korumak, bedensel ve ruhsal sağlığını idame ettirmek ve hayatta kalabilmek için yüz yıllardır bir miktar kaygı duyar.

Özel Hatem Hastanesi Psikoloğu Merve Özdede korona virüsün insan psikolojisine etkileri hakkında bilgiler verdi.

İnsanoğlunu geçmişten bugüne hayatta tutan şeyin aslında kaygı ve endişe olduğunun altını çizen Psikolog Özdede’İlkel zamanlarda insanoğlunun vahşi doğa ve yaşam şartlarına karşı duyduğu kaygı ve endişe, günümüz şartlarında tıpkı insanoğlu gibi evirilip günlük hayat streslerine dönüşmüştür. İş hayatında karşılaşılan zorluklar, özel hayatta karşımıza çıkan sorunlar derken, bugün ek olarak sağlığımızı tehdit eden Covid 19 virüsü toplumun kaygı seviyesinde belirli bir artışa sebebiyet vermektedir. Burada önemli olan nokta ise duyulan bu kaygının miktarı ve şiddetidir. Bu kaygı ve endişe bizim hayatımızı ciddi anlamda etkisi altına alıyor mu yani kaygı ve endişeden dolayı günlük yaptığımız aktivitelerimizi belli kontroller dâhilinde yapamıyor muyuz? Uykularımız bozuldu mu? İştahımız değişti mi? Sürekli olarak bu fikir aklımızda dönüp duruyor mu? Bunlara dikkat etmek çok önemlidir ‘ifadelerini kullandı.

KAYGININ İNSAN PSİKOLOJİSİNE ETKİLERİ

Korona virüs kaygısının atmasının psikolojik rahatsızlıklara davetiye çıkarabileceğini kaydeden Psikolog Merve Özdede ’Kaygı derecesinin artışına bağlı olarak günlük rutinlerimizdeaksamalar, bozulmalar ve zorlanmalar yaşamamız olağan ve kabul edilebilirdir. Bu olumsuz etkilere ek olarak bilinmelidir ki, bu artış neticesinde birçok psikolojik rahatsızlıklar baş göstermeye başlamıştır. Bunlardan en belirgin olanı ise obsesifkompulsif bozukluğu olmakla birlikte kaygı temelli gelişen birçok psikolojik problemler gözlemleyebiliriz’ dedi.

PEKİ, NE YAPMALI?

Psikolojik rahatsızlık şüphesi yaşayanların uzmanlara başvurmasının önemli olduğunu ifade eden Özel Hatem Hastanesi Psikoloğu Merve Özdede ‘Her öksüren kişi grip olmadığı gibi, tekrarlı davranışları olan herkes deobsesifkompulsif bozukluğudeğildir. Bu sebeple hayatımızda ciddi zorlanmalara sebep olmayan davranışlarımızı, dizilerde ya da çevremizde gördüğümüz psikolojik rahatsızlığı hekimler tarafından belirlenmiş kişilerle kıyaslamamalıyız. Unutulmamalıdır ki psikolojik rahatsızlıklar ancak alanında uzman kişiler tarafından belirlenir’ ifadelerine yer verdi.

 

KORONA VİRÜS TEHDİTİ HAYATIMIZDA HALA DEVAM EDİYOR!

Hastalığın bizler üzerindeki etkileri görmezden gelinemeyeceğine dikkat çeken Özel Hatem Hastanesi Psikoloğu Merve Özdede Covid-19 kapsamında alınan maske-mesafe-temizlik önlemleri size yeterli gelmiyor ve kaygı düzeyinizdeki artış hala devam ediyorsa, yapabileceğiniz birkaç değişiklik günlük yaşantınızı daha kolay geçirmenize destek verebileceğini ifade etti.

Ellerinizi 20 saniye yıkadıktan sonra içiniz artık rahat etmiyorsa süreyi uzatmamalısınız. Süreyi uzatmak size rahatlama sağlayabilir fakat uzun vadede daha çok zamanınızı almaya başlayabilir ve obsesyona dönüşebilir.

 Gününüzün büyük bir çoğunluğu Covid-19 hakkında düşünerek ve endişelenerek geçiyorsa, buna bir kısıtlama getirmelisiniz. Bunun için ise en doğru adım gelişmeleri en doğru kanallardan takip etmek ve bunu günün belirli zamanlarına yaymak olacaktır.

Covid-19 hastalık tablosunu sık sık takip etmek size kendinizi iyi hissettirmeyebilir, bu sebeple gelişmeleri takip etmeli ama bunu yine belirli aralıklarda yapmalısınız.

Doktor kontrolü dışında başka kanallardan edindiğiniz bilgiler doğrultusunda bir gıda takviyesi ya da ilaç kullanımında bulunmamalısınız.

Zorlanmalarınızı azaltmak ve rahatlamanızı sağlamak adına gevşeme egzersizlerinden faydalanabilir tüm bunlara rağmen devam eden kaygı durumu gözlemliyorsanız bir uzmana başvurabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü