USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

Kurtuluş destanı yeniden hayat buldu

Şahinbey Belediyesi yaptığı müzeler ve restorasyon çalışmalarıyla tarihi günümüze taşıyarak geçmişle gelecek arasında kuvvetli bir bağ kuruyor.

Kurtuluş destanı yeniden hayat buldu
24-05-2018 08:42
Google News

Şahinbey Belediyesi yaptığı müzeler ve restorasyon çalışmalarıyla tarihi günümüze taşıyarak geçmişle gelecek arasında kuvvetli bir bağ kuruyor.

Şahinbey Belediyesi Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şahinbey İlçesi’ne kazandırdığı Yaşayan Müze Gümrük Hanı, İslam Bilim Tarih Müzesi ve Milli Mücadele Müzesi ile Gaziantep turizmine ve tarihinin günümüze taşınmasında önemli katkıda bulunmuştur.

MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ

Kurtuluş Savaşı’nda Fransızlara ve İngilizlere karşı tek yumruk olup, Dünya’ya örnek gösterilecek bir mücadele ortaya koyan Gazianteplilerin kurtuluş destanı Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’nde yeniden hayat buldu. Ecdadın zor koşullar altında düşmanın teknolojik silahlarına karşı verdiği mücadele bal mumu, heykeller ve ses efektleri ile anlatılıyor. Gaziantep’in direniş destanının yansıması olan Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’ni ziyarete gelenler verilen mücadeleyi yerinde yaşayarak tarihte yolculuk yapıyor.

İSLAM BİLİM TARİH MÜZESİ

2007 yılında Şahinbey Belediyesi tarafından restore edilen taş bina, 2012 yılında ise İslam Bilim Tarihi Müzesi olarak vatandaşın hizmetine sunuldu.  İslam bilim tarihinde iz bırakmış olan 53 bilim adamının oluşturduğu 104 eserin sergilendiği müze Kimya, Tıp, Fizik, Astronomi, Denizcilik ve Haritacılık şeklinde 6 seksiyondan oluşuyor. Gaziantep Şahinbey’de inşa edilen İslam Bilim Tarihi Müzesi’nde Müslüman bilim adamlarının astronomi, coğrafya, fizik, mekanik, kimya ve tıp bilimleri alanlarında ortaya koydukları çalışmaların prototipleri sergileniyor. Türkiye’deki iki müzeden biri olan İslam Bilim Tarih Müzesi öğrenciler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.

YAŞAYAN MÜZE GÜMRÜK HANI

Şahinbey Belediyesi tarafından restore edilen Yaşayan Müze Gümrük Hanı, Vakıf kayıtlarına göre Hacı Ömer Efendi tarafından 1873-1878 yılları arasında yaptırılmıştır. ‘Yolcu hanı’ olarak inşa edilen hanın zemin katındaki mekânlar depo ve ahır, üst katta yer alan odalar ise yolcuların kalması için yapılmıştır. Günümüze kadar han, dükkân ve depo olarak kullanılan Gümrük Hanı Geleneksel Osmanlı han mimarisi içinde tek avlulu, iki katlı han mimarisi özellikleri taşımaktadır. Yapının restorasyonu sonrasında ''El Sanatları Tanıtım ve Üretim Merkezi'' olarak kullanılan Yaşayan Müze Gümrük Hanı Gazianteplilerin ve turistlerin uğrak mekanı olarak bilinmektedir.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü