USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

Küsbeoğlu: En fazla esnaf mağdur oldu...

Gaziantep Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, esnafın sorunlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Küsbeoğlu: En fazla esnaf mağdur oldu...
03-03-2021 17:08
Google News

Gaziantep Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, esnafın sorunlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. GESOB’a bağlı Oda Başkanlarının da katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, esnafın sorunları masaya yatırıldı. Toplantıda açıklamalarda bulunan GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu, salgının esnafın ekonomisini olumsuz etkilediğini kaydetti.

“KISITLAMALAR ESNAFI ETKİLEDİ”

Salgın sürecinin bir yıldır devam ettiğini kaydeden Küsbeoğlu, “Koronavirüs Salgını ile mücadele bir yıldan bu yana devam ediyor. Pandemi süresince yalnızca ülkemiz değil, dünya genelinde sıkıntılar yaşandı. Bu mücadeleden ülkemiz başarılı bir şekilde sürdürüyoruz. Pandemi sürecinin başında, vakaların yayılımının artmaması için sosyal hareketliliği fazla olduğu işletmeler kapatıldı. Kahvehane, kıraathane, kafe, internet kafe, restoran, düğün salonları, halı saha işletmeleri, yüzme havuzları, hamamlar gibi işletmelerimizin faaliyetleri kısıtlanmıştı. Geçtiğimiz yıl yaz aylarında bu işletmeler Normalleşme Süreci ile açıldı ancak vaka artışları nedeniyle Kasım 2020 tarihinde yeniden kısıtlandı.”

“ESNAFIMIZIN SORUNLARINI YETKİLİLERE TAŞIDIK”

Esnaf kollarının tamamının birbirine bağlı olduğunun altını çizen Küsbeoğlu, “Tedbirler kapsamında kapanan ve faaliyetleri kısıtlanan esnaf, bu dönemde büyük zarar gördü. Burada konu iş kollarının kapanması ya da kısıtlanması değildi. Gaziantep’te esnaf kollarının tamamı birbirine bağlı halde bulunuyor. Bir işletmenin kapanması zincirleme olarak tüm esnafı olumsuz etkiliyor. Kapanan iş yerleri bir tarafa faaliyetleri kısıtlanan iş yerlerinde esnaf, bırakın kira ve giderlerini karşılamayı, çalışanların ücretlerini dahi ödeyemez hale gelmişti. Sözün kısası, pandemi döneminde en fazla mağdur olan kesim esnaf oldu. Esnafımızın mağduriyetlerinin giderilmesi ve durumlarını anlatmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunduk.”

“50 BİN TL CAN SUYU KREDİSİ ESNAFA SUNULDU”

Esnafa yönelik desteklere ilişkin açıklamalar yapıldığını kaydeden Küsbeoğlu, “Cumhurbaşkanımız tarafından esnafa yönelik bir destek paketi açıklandı. Esnaf ve Kefalet Kredi Kooperatiflerinden 25 bin TL ve Halk Bankasından 25 bin TL olmak üzere 50 bin TL can suyu kredisi geldi. Esnaf ve Kefalet Kredi ödemeleri 3 ay süre ile ertelendi. Biz bu karardan başlangıçta memnun olduk, sonrasına belediyelerimiz devreye girerek esnafa destekler sunuldu. Kentte bulunan tüm kurumlar ve STK’lar el birliği ile bu pandeminden çıkış için çözüm aramaya başladılar."

“ÖDEMELERİN ÖTELENDİRİLMESİNİ TALEP ETTİK”

Esnafın isteklerinin ilgililere iletildiğini kaydeden Küsbeoğlu, “Bu süreçte bizim de esnafımız için isteklerimiz oldu. Esnafın vergilerini ödeyemeyecek durumda olduğunu, o güne ödenmeyen Bağ-Kur ve SGK primlerinin yapılandırılması isteğinde bulunduk. Yapılandırma talebimiz geçtiğimiz yıl gerçekleşti ancak bu yapılandırma ödemelerinin ileri tarihe ertelenmesini talep ettik. İlk taksitler esnaf tarafından ödendi, umuyoruz ikinci taksitlerin ödemeleri ileri bir tarihe ertelenir. Salgına karşı alınan tedbirlerden en fazla etkilenen esnaf grubu kahve, kafe, internet kafeler oldu. Lokantalarımızda uygulanan paket servis uygulamaları esnafın giderlerini karşılamaya yetmedi. Devletimizin başlattığı kira yardımlardan bir kısım faydalanırken, belirli bir kısımdaki esnaf faydalanamadı. Esnaf için bu destekte can suyu oldu.”

“NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLADI”

Gaziantep’te Normalleşme Sürecinin başladığını söyleyen Küsbeoğlu, “Cumhurbaşkanımızın açıklamalarının ardından Orta Riskli bölgede yer alan ilimizde faaliyetleri kısıtlanan ya da kapanan işletmelerimiz birer birer açıldı. Daha önce sabah saat 10.00’da faaliyetlerine başlayan işletmelerimizin sorun yaşadığını ifade ettik. Bu konuda giderildi. Bir diğer talebimiz Cumartesi günleri, esnafın açılması ile ilgili olmuştu. Orta Riskli bölgede bulunmamız dolayısıyla Cumartesi günleri, iş yerlerimiz açık olacak. Hafta içi ve hafta sonu 21.00-05.00 kısıtlaması sürecek. İlimiz her ne kadar orta riskli bölgede bulunsa da, önümüzdeki günlerde vakaların artmaması için tüm esnafımızdan salgına karşı alınan tedbirlere uymalarını istiyoruz. Umarız ki en yakın zaman düşük riskli iller arasına gireriz.”

“ESNAF ZOR DURUMDA”

Esnafın Bağ-Kur, SGK ve vergi ödemelerini yapamayacak durumda olduğunu kaydeden Küsbeoğlu, “Esnafımızın ayakta durabilmesi için bu ödemelerin acilen dondurulması gerekiyor. Ayrıca esnafa bir yıl geri ödemesiz, faizsiz kredi desteği de sağlanmalı. Yasakların kalkması ile birlikte esnafımızda toparlanma süreci başladı. Ancak bu noktada rehavete kapılmamalıyız. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına esnafımızın ve vatandaşlarımızın uymasını bekliyoruz.

2020 YILINDA 6 BİN İŞYERİ AÇILDI

Pandemi sürecinde kısıtlamalar nedeniyle çok sayıda işletmenin kapanmasını beklediklerini söyleyen Küsbeoğlu, “Beklendiğimizden daha az sayıda iş yeri kapandı. 2020 yılında 6 bin 424 iş yeri açıldı, 500 iş yeri ise kapandı. 2019 yılında 3 bin 900 işyeri açıldı, 2020 yılında 6 bin 424 iş yeri açıldı. Kapatmaları çok beklerken, çok sayıda yeni iş yeri kaydı oldu. Bu arkadaşlarımız, devletten destek alabilmek için çalışmadıkları halde pasif durumda esnaf, vergilerini ödemeye devam etti. Bu sayıların düşmemesi için esnafa bir yıl geri ödemezsiz, uzun vadeli faizsiz kredi verilmeli. Aksi durumda esnafımız, yapılandırma, Bağ Kur, SGK, vergi ödemelerinin hiçbirini yapamaz” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü