USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Kutup araştırmaları HKÜ’de masaya yatırıldı

HKÜ tarafından gerçekleştirilen “Ulusal Kutup Programı” çevrimiçi yayınında, Kutup Araştırma Projeleri konuşuldu.

Kutup araştırmaları HKÜ’de masaya yatırıldı
17-01-2021 11:36
Google News

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) tarafından gerçekleştirilen “Ulusal Kutup Programı” çevrimiçi yayınında, Kutup Araştırma Projeleri konuşuldu.

TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy moderatörlüğünde gerçekleştirilen çevrimiçi programa, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, HKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hanifi Çanakçı ve Dr. Öğr. Üyesi Adem Yurtsever katıldı.

ÜNİVERSİTELER AR-GE ÇALIŞMALARI İLE KUTUP ARAŞTIRMALARINA BİLİMSEL KATKI SAĞLAMALI

Programda; kutuplarda bulunan bilim üslerinin önemine değinen Dr. Burcu Özsoy, TÜBİTAK’ın kutup bölgelerinde uyguladığı Ar-Ge ve bilimsel araştırmalar hakkında da bilgi verdi. Üniversitelerin projeleriyle, kutup bölgesi araştırmalarında uluslararası arenalarda yer almasının oldukça önemli olduğunu söyleyen Özsoy, kutup bilimleri alanında Ar-Ge çalışması yapan üniversiteler ile ortak projeler gerçekleştirebileceklerini belirtti.

KUTUP ÇALIŞMALARI ÜLKELERİ BİR ÜST LİGE TAŞIYABİLİR

HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise, kutup araştırmalarının tüm bilim disiplinlerini yakından ilgilendirdiğini vurgulayarak, bu çalışmaların ülkeleri bir üst lige taşıyabileceğini söyledi. Dereli: “TÜBİTAK’ın ulusal ve uluslararası alanda çalışmaları ülkemizi her anlamda ileriye taşıyor. HKÜ olarak, yapacağımız Ar-Ge ve bilimsel çalışmalar ile TÜBİTAK’ın ve ülkemizin bilimsel gücüne katkı sunmak istiyoruz. Eskiden kutuplar konusunda ne masada ne de sahadaydık. Son yıllarda yapılan ve HKÜ’nün de desteklediği çalışmalarla artık kutuplarda hem sahadayız hem de masadayız, söz sahibiyiz. Gaziantepli hemşehrimiz ve Gaziantep Lisesi mezunu olan Doç. Dr. Burcu Özsoy bu konuda liderlik yapıyor, kendisiyle de gurur duyuyoruz” dedi.

 Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hanifi Çanakçı ile Dr. Öğr. Üyesi Adem Yurtsever, iklim değişikliği konusunda AB projeleri hazırladıklarını ifade ederek fakülte olarak, kutup bilimleri ile ilgili bir proje geliştirmek istediklerini ve üzerinde çalıştıklarını söyledi.

DENİZ SUYU ALTERNATİF OLARAK KULLANILABİLİR

Programda; kutuplardaki buzulların erimesi ile ilgili sorulan soruları cevaplayan Doç. Dr. Burcu Özsoy: ”Kutupların erimesinden dolayı, eriyen buz parçaları denize dökülüyor. Durum böyle olunca, kuraklık ve küresel iklim değişikliği de göz önünde bulundurulduğunda, deniz suyunun arıtma tesislerinde içme suyuna dönüştürülmesi alternatif olarak düşünülüyor” dedi.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü