USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Microsoft'tan yeni açıklama

Microsoft 365, küresel yazılım sorunundan etkilenen tüm Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetlerinin kurtarıldığını duyurdu.

Microsoft'tan yeni açıklama
19-07-2024 18:09
19-07-2024 21:37
Google News

Microsoft’un sisteminde yaşanan küresel ölçekte onlarca sektörde krize yol açtı. Dünya genelinde havalimanları, bankalar, hastaneler başta olmak üzere çok sayıda şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetler durduruldu. Microsoft 365, küresel yazılım sorunundan etkilenen tüm Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetlerinin kurtarıldığını duyurdu.

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan sorunlar dünya genelinde onlarca sektördeki hizmetlerin aksamasına ve durdurulmasına yol açtı.

Avustralya yayın kuruluşu ABC News'teki habere göre, yayın kuruluşunun sistemleri de dahil olmak üzere, birçok sektördeki işletim sistemlerinde kesintiler oluştu.

Bu yüzden ulaştırma, bankacılık, ödeme cihazları, havalimanlarındaki check-in sistemleri, süpermarketlerdeki kasaların işletim sistemleri, benzin istasyonlarındaki pompalar ve diğer birçok alanda sistemlerde hata uyarısı alındığı ve sistemlerin kullanılamaz durumda olduğu kaydedildi.

Resmi yetkililerin açıklamalarına göre İngı̇ltere'nı̇n sağlık randevu sı̇stemı̇ de 'çevrimdışı' hatası veriyor. İngiltere'nin önemli haber kanallarından Sky News ise cuma günü yayın yapamadı. Londra borsasında işlemlerde sorunlar yaşandığı bildirildi.

CHECK-IN YAPILAMIYOR

ABD'deki üç büyük havayolu şirketi United, Delta ve American Airlines uçuşlarını durdurdu. Berlin Brandenburg Havalimanından yapılan açıklamada, teknik sorun nedeniyle işlemlerde gecikmeler yaşandığı aktarıldı. İspanya'da da tüm havalimanlarının teknik sorundan etkilendiği ifade edildi.

Yazılım sistemindeki küresel sıkıntı nedeniyle Avustralya'daki Melbourne Havalimanında check-in işlemleri yapılamıyor. Amsterdam'ın Schiphol Havalimanında da gecikmeler yaşandığı bildirildi.

Japonya'nın Narita Havalimanı tarafından yapılan açıklamada, JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express ve Spring Japan Havayolu şirketlerinin sistemlerinde sorunlar yaşandığı açıklandı. Hindistan'da ise Delhi Havaalanında bazı hizmetlerin geçici olarak etkilendiği bildirildi.

Otomatik biniş kartı tarayıcılarının devre dışı kalması nedeniyle biniş kartları manuel olarak kontrol ediliyor.

THY: BÜYÜK ÖLÇÜDE GİDERİLDİ

Gün içinde iç ve dış hat olmak üzere toplam 84 seferini iptal eden Türk Hava Yolları, iptal olan seferlerin yolcularına ilave haklar tanıyacağına dair paylaşıma bulunmuştu. THY’den yapılan son açıklamada ise, "Küresel çapta yaşanan teknik aksaklık büyük ölçüde giderilmiştir. Tüm birimlerimiz, operasyonlarımızın normal seyrine dönmesi için hız kesmeden çalışmalarına devam etmektedir. Uçuşlarınız ile ilgili değişiklik ve iade işlemlerinizi web sitemiz veya mobil uygulamamız üzerinden yapabilirsiniz" denildi.

TİMES MEYDANI'NDA 'MAVİ EKRAN' HATASI

Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel iletişim kesintisi nedeniyle New York kentindeki Times Meydanı'nda bazı dijital panolarda mavi ekran hatası görüldü.

URALOĞLU: ÖNEMLİ BÖLÜMÜ ATLATILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tüm dünyayı etkileyen Crowdstrike arızasıyla ilgili yaptığı açıklamada aksaklığın önemli bir bölümünün atlatıldığını söyledi.

Sorunun siber saldırı kaynaklı olmadığını anlatan Bakan Uraloğlu, “İlgili kurumlarla derhal irtibata geçtik. Bazı kurumlarımızda buradaki aksaklığın önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim. Birkaç saat içerisinde vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur” diye konuştu.

BTK: SİBER SALDIRI KAYNAKLI DEĞİL

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), yaşanan sorunların kaynağının tespiti ve giderilmesi için çalışma başlattı. Saldırının siber saldırı kaynaklı olmadığını vurgulayan BTK, "Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

MİCROSOFT'TAN AÇIKLAMA

Microsoft 365'in küresel yazılım sorunu için çözüm çalışmalarına ilişkin güncel durumu paylaştığı açıklamasında, "Uzun bir izleme süresinin ardından, sorunun hafifletildiğini ve daha önce etkilenen tüm Microsoft 365 uygulamalarının ve hizmetlerinin kurtarıldığını belirledik" ifadesi kullanıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü