USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

Milli Mücadele’nin 100’üncü yılı...

Gaziantep Sanat Merkezi’nde kapsamlı bir organizasyon hayata geçirildi.

Milli Mücadele’nin 100’üncü yılı...
26-09-2021 10:39
Google News

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Milli Mücadele’nin 100’üncü yıl dönümünde gerçekleştirilen yayıncılık faaliyetlerini anlatmak, kültür ve sanat çalışmalarının tanıtımını yapmak amacıyla Gaziantep Sanat Merkezi’nde kapsamlı bir organizasyon hayata geçirildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in talimatları, GAZİKÜLTÜR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver’in teklifleri ve GAZİKÜLTÜR A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar’ın koordinasyonunda Gaziantep Sanat Merkezi’nin (Eski Adliye) bahçesinde hazırlanan tanıtım gecesi, Antep Savunması’nın simgeleri haline dönüşen Şehitkamil’in annesi, Boyno Memik, Şahinbey, Özdemir Bey ve Karayılan’ın canlandırıldığı tiyatral gösteriyle başladı, karakterlerin eşsiz nidaları katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başta olmak üzere Gaziantep Valisi Davut Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, GAZİKÜLTÜR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver ve GAZİKÜLTÜR A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar’ın konuşmalarının yer verildiği program, milli mücadele sürecini gözler önüne seren eserlerin bulunduğu sergi alanının gezilmesi ve şiir dinletileriyle son buldu.

ŞAHİN: KÜLTÜR, KİMLİK VE TARİHTİR

Tanıtım gecesinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kültürüyle yükselen Gaziantep için bir arada bulunduklarını belirterek, “Şampiyon şehir, şampiyon başkan kategorisine giren bir şehir olarak onurluyuz. Bu atalarımızdan gelen büyük bir miras. Yeni dünya düzeninde kimin güçlü olduğuna baktığımızda yetişmiş insan gücü olan yani beşerî sermayeyi elinde bulunduranın daha güçlü bir konumda yer aldığını görmekteyiz. Kültürel mirasın varsa geldiğin topraklardan aldığın ilham varsa donanımlı bir insan olarak toplumuna çok sayıda faydan dokunuyorsa güçlüsündür. İşte Gaziantep bu tanıma uygun düşen bir şehir. Bildiğimiz bir şey var. Söz uçar, yazı kalır. Bunu kentsel arşivimize taşımamız çok önemli. Artık, insanı merkeze alan belediyecilik anlayışı yükselen bir değer. Sosyal belediyecilik yükselen bir değer. Artık kültür kimlik ve tarihtir. Hz. Mevlana’nın da dediği üzere ‘kültür bu topraklar üzerine basılmış perdenin bir ucudur. İşte buradan aldığımız ilhamla biliyor ve inanıyoruz ki ameller, niyetlere göredir. 100 yıl önce atalarımızın verdiği mücadele bizim onurumuz ve şerefimizdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün memleketi överken söylediği ‘Antepliler çalışkandır, cesaretlidir’ sözleri bizi Gazi yapan bizi biz yapan en önemli iki özelliğimizdir. Açlığa direnen şehir, bugün dünyanın lezzet başkenti olmuştur” dedi.

GÜL: KÜLTÜR VE SANATIN İZİ ASIRLAR BOYUNCA VARLIĞINI KORUYACAK

Gaziantep Valisi Davut Gül ise şunları söyledi: “Bu sene Gaziantep Savunması’nın 100’üncü yılı. Birçok kurumumuzun birçok etkinliği var. Bugün de Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı GAZİKÜLTÜR A.Ş.’nin 100’üncü yılında yaptığı kültür ve sanat çalışmalarının tanıtım gecesi gerçekleşiyor. Hep birlikteyiz. İnanıyorum ki asırlar sonra da kültür ve sanatla ilgili bugün yapılanlar gelecekte daha güçlü bir şekilde varlığından söz ettirecek. Gelecek kuşaklara aktarılacak. Dolayısıyla bu alandaki çalışmalarda emeği geçen herkesin değeri büyük. Bu yüzden emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Gaziantep AK Parti Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, Milli Mücadele’nin 100’üncü yılında gerçekleşen bu etkinliğin tarihin ve vatanseverliğin her zaman anımsanması konusunda büyük bir değer taşıdığını ifade ederek, GAZİKÜLTÜR A.Ş.’nin çalışmalarından övgüyle bahsetti.

GAZİKÜLTÜR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Tanrıöver, okumanın ve yazmanın önemine işaret ederek, “Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in öncülüğünde Gaziantep’in Milli Mücadelesi’nin 100’üncü yılında bu etkinlikte bir araya geldik. GAZİKÜLTÜR A.Ş. olarak hayata geçirdiğimiz çalışmalarla geleceğimize vatanperverlik aşılamanın amacı içerisindeyiz. Geleceğin tarihçilerinin ellerinde kalpazanların hazırladığı belgeler olmasın istiyoruz” diye konuştu.

GAZİKÜLTÜR A.Ş. Genel Müdürü Halil İbrahim Yakar da gecenin ana temasını oluşturan Milli Mücadele’nin 100’üncü yıl dönümünde gerçekleştirilen yayıncılık faaliyetlerini anlatarak, kurum bünyesinde yürütülen kültür ve sanat çalışmalarının tanıtımını yaptı, katılımcılara detaylı bilgiler verdi.

TANITIM GECESİNDE GAZİ KÜLTÜR A.Ş.’NİN YAYINCILIK FAALİYETLERİ ANLATILDI

Tanıtım gecesinde GAZİKÜLTÜR A.Ş.’nin kurulduğu 2016 yılından bugüne kentin kültürü, tarihi, coğrafyası, turizmi ve mutfağının tüm yönleriyle tanıtılması için toplamda 43 kitap yayımlandığı açıklandı, şehrin hafızasını diri tutmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için 2019 Aralık ayından bu yana okuyucularla buluşturulan Kübbiye dergisinde işlenen, “Mehmet Bedri İncetahtacı”, “Mehmet Tekerlek”, “Adil Özberk”, “Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşu” konularına değinildi.  Gelecek kuşakların milli değerlere olan bağlılığını artırmak ve bilgi sahibi kılmak için Gaziçocuk dergisinin 10’uncu sayısının yayın hayatına girdiğinden bahsedildi. Aylık olarak çıkarılan Ayıntab Haberleri’yle Antep Savunması’nda kronolojik olarak yaşanan olayların yeniden anımsatılması için gazetenin toplamda 9’uncu sayısını çıkardığının altı çizildi. Şehrin geleneksel yapısına ışık tutmak için hazırlanan “Gaziantep İkindi Söyleşileri” programıyla Ali Ayçil, Abdullah Harmancı, Zeynep Arkan gibi Türkiye’nin önemli şair ve yazarlarının konuk edildiğinden bahsedildi. Gazi şehirli sanatçıların Türk sanatına ve kültürüne katkılarını gün yüzüne sermek adına yılda bir defa yayımlanan Gaziantep Sanat Sergisi’nin (GSE) içeriği detaylandırıldı.  Bunun yanı sıra bu yıl başlatılan Gaziantep Edebiyat Mahfili projesinde; şiir, öykü, kompozisyon yarışmalarından derece alan öğrencileri ile birlikte edebiyat dergisi hazırlamak için atölye çalışmalarının sürdüğü dile getirildi.

Öte yandan Kübbiye Atölyesi’nde Gaziantep’in tescilli kutnu kumaşıyla hazırlanan hediyelik eşya ve aksesuarların giderek popülerliğini artırdığı belirtilerek, kutnu kumaşının kullanım alanının her geçen gün genişleyip hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun talep gördüğü ifade edildi.

GAZİ KÜLTÜR’ÜN KATKI SUNDUĞU KISA FİLMLER…

Kurulduğu günden bu yana görsel ve işitsel mecralarda da Gaziantep tarihi ve kültürüne dair içerik üreten GAZİKÜLTÜR A.Ş. Yeşil Altın: Antep Fıstığı, 2 Gazi’nin 36 Saati, Antep Direnişinin Kıvılcımı: Şehitkâmil, Antep’in Direnişi: Bir Şehrin Filmi, Kuşatma Belgeseli, Yaşayan İnsan Hazineleri (Mehmet Tekerlek, Tenekeci Mehmet, Abdurrahman Serdar-Ahmet Hamdi Serdar), Fırat’ın İncisi: Rumkale olmak üzere toplamda 6 belgeseli yayına hazırladı. Ayrıca Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşu anısına Azap Osman, Antep Savunmasında Türk Kadını, İstiklal Marşı, Ben Antepliyim Şahin’im Ağam gibi kısa filmlerin çekimine katkı sundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü