USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

MMO Başkanı Ovayolu'ndan müthiş iddia

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, Gaziantep’te şu ana kadar denetlenmemiş, etiketi dahi olmayan asansörlerin bulunduğunu söyledi.

MMO Başkanı Ovayolu'ndan müthiş iddia
18-04-2018 10:24
Google News

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, Gaziantep’te şu ana kadar denetlenmemiş, etiketi dahi olmayan asansörlerin bulunduğunu söyledi.

ODANIN YAPMASI GEREKEN DENETİMLERİ FİRMALAR YAPIYOR

 

Gaziantep'teki asansörlerin denetimlerinin ihale yoluyla özel firmalara verildiğine dikkat çeken Ovayolu, “Kentte bulunan asansörlerin denetimleri kanunla Belediyelerin sorumluluk alanına eklendi. Belediyelerde bu denetimleri ihale yoluyla ticari kaygıları olan firmalara verdi. Biz asansör denetimlerinin kamusal nitelik taşıyan bir kurum olan MMO tarafından yapılmasını gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

İKİ İLÇENİN ASANSÖRLERİ SADECE BİR FİRMAYA EMANET

Gaziantep'te Şahinbey ve Şehitkamil gibi nufüsları çoğu ilden büyük olan merkez ilçelerdeki denetimlerin sadece bir firma tarafından yapıldığını vurgulayan Ovayolu, “Kullanım şartları yoğun olan otel, alışveriş merkezi, iş merkezleri gibi yerlerde etiketlerin kırmızıdan, maviden yeşile dönüştürülmesi konusunda bir basın açıklaması yaptık. Kırmızı etiketli asansörlere binilmemesi konusunda uyarıda bulunduk. Şahinbey ve Şehitkamil Belediyeleri kendi sınırları içerisinde bulunan asansörleri, yerel idare olarak yaptırmak zorunda. Belediyelerde bu işleri özel firmalara ya da Makine Mühendisleri Odalarıyla yılda bir kez yenilenen anlaşma şartlarıyla ihale ediliyor. Buradaki asansörlerin kontrolü, etiketlenmesi işlemleri akredite firmalar tarafından yapılıyor. Şahinbey ve Şehitkamil Belediyeleri ile MMO olarak bizim anlaşmamız yok. Kahramanmaraş’ta bu işlemleri biz yapıyoruz. Buradaki iki merkez ilçemizde yer alan asansörlerin denetimini bir özel firma yapmakta. Bu özel firma, Belediye ile anlaşmış olduğu rakam üzerinden denetimlerini yapıyor.” diye konuştu.

HİÇ ETİKETLENMEMİŞ ASANSÖRLER VAR

Hiç etiketlendirilmeyen asansörlerde sorumluluğun tamamen belediyelere ait olduğunu belirten Ovayolu, “Başvuruda bulunulan yerlerin öncelikle taraması yapılıyor. Hiç başvuruda bulunulmayan, üzerinde hiç etiket bulunmayan asansörler var. İnceleme yapıldıktan sonra asansör, yeşil, mavi ve kırmızı etiketlerle etiketleniyor. Kırmızı etiket, yüksek risk taşıyan, kullanılmaması gereken ve acilen eksiklerinin giderilmesi gereken asansörler olarak nitelendiriliyor. Firma asansör denetimini yaptıktan sonra eksikleri, yetkililere bildiriyor ve etiketleme yaparak gidiyor. Asansörün bulunduğu binada eksiklerin giderilmesinin ardından yetkililer firmayı yeniden denetim yapılması için çağırıyor. Firma gelerek, tekrar binada denetim yapıyor ve eksiklerin tamamının giderilmesinin ardından yeşil etiket konuluyor. Eğer eksikler giderilmiş hafif kusurlar var ise mavi etiket konuluyor, giderilmemiş ise kırmızı etiket konuluyor. Kırmızı etiketli asansörlere binilmesi konusunda sorumluluk tamamen yöneticide. Hiç etiketlendirilmeyen asansörlerde ise sorumluluk tamamen belediyelere ait. Çünkü asansör taranmamış, hiç etiketlendirme yapılmamış.” dedi.

MMO VARKEN NEDEN ÖZEL FİRMA?

Firmaların ticari kaygı ile hareket ettiğini ve denetimlerin Makine Mühendisleri Odaları tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken Ovayolu, “Makine Mühendisleri Odası, Anayasa hükümleri doğrultusunda kurulmuş bir meslek örgütüdür, dolayısıyla bir kamu kuruluşu niteliğindeyiz. Kamu adına denetimler yapan MMO varken, ticari kaygılarla kurulmuş firmalar tarafından kamusal denetimin yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bu işin mümkün olduğu kadar bu işin MMO’ya yönlendirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Firmalar, ticari kaygı ile hareket ederken, MMO’ların böyle bir kaygısı olmadığı için denetimler daha iyi yapılacaktır. Kamu kurumu niteliği taşıdığımız için bizim yapacağımız denetimler vatandaşlar tarafından daha çok kabul görecektir. Gaziantep içinde asansörlerin MMO tarafından denetlenmesi en doğrusu olacaktır. Şehitkamil Belediye Başkanımız ile bu konuyu konuştuk, Şahinbey Belediye Başkanımız ile de bu konuyu konuşacağız. Kenti yöneten mülkü amirlerimizle bu konuda görüşmeler yapacağız. Dolayısıyla kamu adına yapılan bir işin kamu kurumu niteliği taşıyan bir kurum tarafından yapılması en doğru şeydir.” şeklinde konuştu.

OKUL ASANSÖRLERİ ACİLEN YAPILMALI

Gaziantep’te okullarda, pansiyonlarda, spor tesislerinde öğrenci yurtlarında hem asansörlerin hem de havalandırma tesisatlarının acilen kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Hüseyin Ovayolu, “Vali Yardımcımız ile de bu konuyu konuştuk. Kamu kurumları arasında en yoğunluklu olarak kullanılan yerler okullar. Milli Eğitime bağlı yerler ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürümüz Cengiz Mete ile görüştük. Bu konuda acilen çalışma yapılması gerektiğini, odamıza düşen herhangi bir durum varsa bunu gönüllü olarak yapabileceğimizi söyledik. Ancak bunu kamu yararına ve sağlığı adına acilen yapılması gerektiğini; okullarda, pansiyonlarda, spor tesislerinde, sadece asansörler değil, mekanik tesisat, havalandırma tesisatlarının kontrol edilmesi gerekiyor.” dedi.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü