Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Seracı Kadınlar Güçleniyor" sloganını taşıyan proje kapsamında hizmet veren eğitim ve uygulama serasının açılışında yaptığı konuşmada, “Her bir kardeşimizin aldığı eğitimle kendi serasını kuracağı, üretime dahil olacağı ve ürünlerini e-ticaretle satacağı yeni bir dönemdeyiz” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi iş birliğinde hayata geçirilen "Seracı Kadınlar Güçleniyor" Projesi kapsamında kadın çiftçilere seracılık eğitimi verilmesi amacıyla eğitim ve uygulama serası kuruldu.
Kadın çiftçilerin tarım alanındaki bilgi birikimini artırmak ve sektörde tecrübe kazanmalarına destek olmak amacıyla kurulan eğitim ve uygulama serasında, 14 kadın çiftçiye teorik ve pratik eğitimler verilmeye başlandı ve seradaki ilk hasat toplandı.
BAŞKAN ŞAHİN: AİLE EKONOMİSİNİN KADIN ELİYLE GÜÇLENECEK
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin burada yaptığı konuşmada, Yavuzeli’nin Gaziantep’in gözbebeği olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Yavuzeli bizim için yeşil ekonomi demektir. Yavuzeli merkez ilçe olma yolunda hızla ilerliyor. Gaziantep merkezden çıktıktan sonra 15-20 dakika içerisinde bu ilçeye ulaşabiliyorsunuz. Gaziantep’e ilk geldiğimde buranın hiç hakkının verilmediğini gördüm. Büyük ilçe olmasına rağmen altyapının olmadığını gördüm. Hakikaten ilçeye yapılan birçok hizmetin geride kaldığını gördüm. O günlerden bugünlere geldik. Hepimiz zamanın ve mekanın şahitleriyiz. Yavuzeli’ne geldiğimiz zaman yüzme havuzu ile karşılaşıyoruz. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur diyerek tesisimizi yaptık. Hastanesinden okuluna, ilçeye lazım olan tesisleşmede çok güzel bir noktayı hep birlikte yakaladık.”
Rumkale ekonomisinin Yavuzeli ilçesinin ekonomisini destekleyeceği yeni bir dönemi birlikte inşa edeceklerine vurgu yapan Başkan Şahin, “Yeşil ekonomi için elimizde çok büyük ve uygun bir alan var. Eğitim çok mühim. Bizim medeniyetimiz bilenle hiç bilmeyen bir olur mu diyor. Oku diyen bir medeniyetten geliyoruz. Kendimizi geliştirmemiz lazım. Aile bilinçli olursa çocuklar daha bilinçli oluyor. Anne bilirse aile ekonomisi daha hızlı güçleniyor. O yüzden gelip eğitim alındığında çok daha iyi projelere ön ayak olunacağını biliyorum. Her bir kardeşimizin aldığı eğitimle gidip kendi serasını kuracağını üretime dahil olacağına ve ürünlerini e-ticaretle sattığı yeni bir döneme ihtiyacımız var. Kadınlarımızın serada güçlenmesi çok mühim. Yeşil ekonominin güçlendiği yeni bir döneme imza atacağız” dedi.
Yavuzeli Kaymakamı Ömer Zuhal, tarımsal üretim faaliyetlerine destek veren bu projenin ilk hasadını yapmanın gurur verici olduğunu belirtti. GAP İdaresi Başkanlığı Çevre, Fiziksel Gelişme ve Yerel Yönetimler Genel Koordinatörü Suphi Özer, GAP’ın 30 yılı aşkın bir süredir bölgenin kalkınması için birçok alanda pilot projeler gerçekleştirdiğini ve kadın çiftçilerin kalkınması için bu projeyi başlattıklarını söyledi.
Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in tarımsal destekler konusunda öncülük ettiğini belirtti. Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Nihat Deme ve Yavuzeli İlçe Tarım Orman Müdürü Ali Kurt, projenin başarıyla hayata geçmesinden duydukları mutluluğu dile getirdiler.
Seracılık kursunda eğitim görecek Neşe Özdemir, kadınlara yönelik bu tür projelerin daha fazla hayata geçirilmesini istediğini ve eğitim serasının kadın çiftçilerin somut tecrübeler elde etmesine katkı sağlayacağını belirtti.