USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya’nın şiddetli füze saldırısı sonrası Ukrayna birlikleri Rus topraklarına sızmaya çalıştı

Ukraynalı askerler, Rus toprağı Kursk’ta ilerleyişini sürdürürken Rusya’nın hava saldırıları artışa geçti. Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’ta kritik bir lojistik merkezine yaklaştığı belirtiliyor.

Rusya’nın şiddetli füze saldırısı sonrası Ukrayna birlikleri Rus topraklarına sızmaya çalıştı
28-08-2024 06:09
28-08-2024 15:49
Google News

Rusya, 24 Şubat 2022’te başlayan savaşın başından bu yana Ukrayna’ya en yoğun füze saldırısını düzenlemesinin ardından dün de çeşitli kentleri havadan hedef almayı sürdürdü. Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın dün sabah Ukrayna’nın Harkov, Dnepropetrovsk, Zaporojye ve Kirovograd illerine 81 silahlı insansız hava aracı ve 10 füze gönderdiğini açıkladı. Rusya’nın sivil altyapı tesislerine yönelik önceki günkü füze saldırısı, geçen aydan beri düzelme eğilimine giren Ukrayna enerji dağıtım sistemini yeniden altüst etti. Ülkede sıkça plan dışı elektrik kesintileri yaşanıyor. Dünkü saldırılarda en az dört kişinin yaşamını yitirdiği aktarılıyor.

Ukrayna kuvvetlerinin Rusya’nın sınırdaki Kursk iline yönelik 6 Ağustos’ta başlattığı karşı saldırı devam ediyor. Ukrayna makamları, Kursk ilinde bu zamana kadar 100 kadar yerleşim yerinin kendi denetiminlerine geçtiğini söylüyor. Ancak Rus kuvvetlerinin saldırının ilk şaşkınlığını atlattıktan sonra bölgede durumu yavaş yavaş dengeledikleri ve Ukrayna taarruzunun hız kestiği görülüyor.

BELGOROD’A SALDIRI GİRİŞİMİ

Öte yandan Rus yetkilileri, Ukrayna birliklerinini Rusya’nın sınırda yer alan bir diğer ili Belgorod’a karadan saldırı düzenlediklerini bildirdi. Belgorod Valiliği’nden yapılan açıklamada, yüzlerce Ukrayna askerinin sınırda bulunan yerleşim yerlerine saldırdığı ifade edilirken “durumun zor ancak kontrol altında olduğu” dile getirildi.

Buna karşılık savaşın halen en yoğun şekilde sürdürüğü Donbas bölgesinde, Kursk’ta elde ettikleri bazı başarılara karşılık Ukrayna’nın, Rus saldırılarını durdurmaya ve buradan kuvvet çekmeye zorlayamadıkları belirtiliyor. Ukrayna yayın organları, Rusya’nın Donbas’ta Kiev’e bağlı askerler için kritik bir lojistik merkezi olan Pokrovsk ilçe merkezine çok yaklaştıklarını, buralardaki Ukrayna savunma hatlarından ikincisini de yarmayı başarıp sonuncu hatta ilerlediklerini yazıyor. Nitekim Ukrayna’nın, Kursk iline yönelik karşı saldırısı Kiev’de iktidara yakın bazı çevrelerin bile eleştirisine uğruyor. Söz konusu eleştiriler, “Ukrayna Başkomutanı Oleksandır Sırski’nin Kursk’ta bir harekât denemesi yüzünden birliklerin ülkenin doğusundaki Donbas bölgesindeki cepheyi savunmasız bıraktığını” ileri sürüyor.

YENİ BALİSTİK FÜZE

Diğer taraftan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna’nın yeni bir balistik füze geliştirdiğini duyurdu. Kiev, Batılı ülkelerden alınan füzelerin Rusya’nın içlerine yönelik kullanılmasını istemiş ancak Ukrayna’nın müttefikleri, Moskova ile açık çatışmaya girmek istemediklerinden bu konuda açık onay vermekten çekinmişti. Ukrayna’nın insansız hava aracı üretimindeki artışın yanı sıra bu yeni füzenin de Rusya’ya ağır kayıplar verdireceği değerlendirmesi gündeme geldi. Ayrıca Zelenski, dün Batı’dan alınan F-16 savaş uçaklarının, hava savunmasında etkisini gösterdiğini kaydetti. Gelişmeler, gelecek aylarda Ukrayna’da savaşın şiddetleneceğine işaret ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Fenerbahçe513+11
2Galatasaray412+11
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş410+6
5Eyüpspor59+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Antalyaspor57-3
9Göztepe46+2
10Samsunspor46+1
11Kasımpaşa55-2
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK33-1
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü