USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Şahin: Elimde sihirli bir değnek yok ki...

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sola dönüş yasağıyla ilgili, "Elimde sihirli bir değnek yok ki trafik sorununu hemen çözeyim. Ancak, bu uygulama zamanla toplumsal kabul görmeye başladı” dedi.

Şahin: Elimde sihirli bir değnek yok ki...
09-03-2019 10:26
Google News

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bir Dilek Te Sen Tut Projesi”nin çok önemli gördüğünü belirterek, “Yetim çocuklara ve okullara giderek ne istiyorsunuz? diye sorduk. Oradan çıkan sonuçlar beni çok etkilemişti. Bir çocuğun talebini yerine getirmek onun duasını almak Türkiye’nin en büyük projelerinden daha önemlidir, ben bunlardan besleniyor güçleniyorum” dedi.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen "Kadınlar Şehri Konuşuyor" konulu söyleşi Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda düzenlendi.  8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında gerçekleştirilen programda, kadınların sorularını yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kadınlara projelerini anlattı.

ŞAHİN: SOLA DÖNÜŞ KISITLAMASI, TOPLUMSAL KABUL GÖRMEYE BAŞLADI

Kent içerisinde bazı kavşaklarda sola dönüş kısıtlamasına yönelik soruya Şahin, ulaşım ve imar master uygulamasını birlikte hayata geçirdiklerini aktararak, Kent Merkezi Kavşak Verimliliği Artışı Projesi”, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Verimlilik Proje Ödülü’ne layık görüldüğünü hatırlattı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Ulaşım Master Planı hazırlattırdıklarını kaydeden Şahin, “Bu şehrin 2030-2040 planlamasını yapmam gerekiyor. Türkiye’nin en iyi trafik mühendislerini şehre çağırdık, kent trafiğini fotoğrafladılar. Şehrin ortasına Maarif Kavşağı gibi köprülü kavşak yapıldığı zaman dünya kadar para harcanmasına rağmen trafikte bir akışkanlık sağlanmadığı gözlemlendi. Artık battı çıktı kavşaklarla şehri çevre yoluna bağlıyoruz. Ancak şehrin ortasında battı çıktı yaparsanız bir şişe kapağı gibi, şişe kapağının çapı kadar bir alan oluşuyor. Şehirde 295 kavşaktan sadece 8 kavşakta bu uygulamayı yaptık. Nedeni de kavşaklarda 1 saatte 300 araç geçiyordu, bir araç üç ışıkta bekliyordu. Herkes birbirine korna çalıyordu, beklerken araçlar su değil benzin yakıyor. İnsanlar beklediğinden sinirleniyordu. Bu uygulamayla 5 faz, 3 faza düşürüldüğünde bir saatte 300 değil, 500 araç geçmeye başladı, kuyruklanma ortadan kalktı, bir araç 3 ışıkta değil 1 ışıkta bekliyor, bu rakamlar bilimsel çalışmaların ortaya çıkardığı sonuçtur.

İNSANLAR YAŞAYARAK ANLADI

Sola dönüş kısıtlamayı önce anlatıp sonra uygulamamız lazımdı, toplum önce bunu kendi yaşamında anlamaya çalıştı, bu bizim eksiğimiz oldu. Esnaf, uygulamadan sonra, bana, ’artık kimse kimseye korna çalmıyor, eskiden korna sesinden dükkânımızda oturamıyorduk’ diyordu. İnsanlar trafikteki akışı görünce uygulamayı anladı. Değişim kolay değil, toplumun alışkanlıklarını değiştiriyorsunuz, alışkanlıkları değiştirmek, Ağrı Dağı’nı yerinden oynatmak kadar zordur. Ben başkan olduğumda şehirde 400 bin araç vardı şu an 650 bin araç oldu, şehir büyüyor, dolayısıyla kurallar koymamız lazım; yolları disipline edemezseniz, akışı sağlayamazsanız. Ankara ve İstanbul bunu 70’li yıllarda uygulamaya koymuş. Elimde sihirli bir değnek yok ki trafik sorununu hemen çözeyim. Ancak, bu uygulama zamanla toplumsal kabul görmeye başladı” dedi.

SONUÇLAR BENİ ÇOK ETKİLEMİŞTİ

Kendi döneminde hayata geçirdiği her projenin kendi içinde önemli olduğunu kaydeden Şahin, “Ama ‘Bir Dilekte Sen Tut Projesi’ çok farklıydı. Yetim çocuklara ve okullara giderek ne istiyorsunuz? diye sorduk. Çıkan sonuçlar beni çok etkilemişti. Bir çocuğun, ‘doğum günümde bir pastam olmadı başkanım bana bir pasta göndersin’ demişti. Türkiye’nin en büyük projelerinden söz ediyoruz, ama bir çocuğun babamın mezarı yapılamadı başkanım babamın mezarını yaptırabilir mi? dileğini öğrendikten ve çocuğun o talebini yerine getirdikten sonra o kalpten bakışı, bana sarılması bana çok duygusal anlar yaşatmıştı. O yetimin duasını almak çok önemli. Ben bunlardan besleniyoum, güçleniyorum” diye konuştu.

SORUNLARIMIZA KÖKLÜ ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ

Şahin, şöyle devam etti: “Toplumun yarısı kadın ama erkeklerin karar verdiği bir dünyada yaşıyorduk. Bu gün şehrimizde müftü yardımcısı bir kadın. Bu çok önemli. Kadın meselesine, kadına dair çözüm odaklı çalışıp medeniyet kodlarımız, ilahi mesaj, peygamber efendimizin hayatı, oradan alınacak mesajlar, kadınların kafasındaki soru işaretlerini ilmi olarak görebilmemiz için böyle makamlarda kadınlara ihtiyaç var. Cumhurbaşkanımızın sayesinde sorunlarımıza köklü çözümler üretiyoruz.”

AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in önderliğinde kentte önemli çalışmalara imza atıldığını vurguladı. Programın ardından başkan Fatma Şahin’e günün anısına çiçek takdim edildi.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü