USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

Şahin: Türkiye'ye örnek bir çalışma olacak

AB Coğrafi İşaretli Araban sarımsağının değerinin artırılması amacıyla yapımında sona gelinen Araban Sarımsak İşleme-Paketleme Tesisi’ni Başkan Şahin ziyaret etti.

Şahin: Türkiye'ye örnek bir çalışma olacak
07-10-2024 03:07
07-10-2024 21:29
GAZİANTEP
Google News

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği, Araban Belediyesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde, AB Coğrafi İşaretli Araban sarımsağının değerinin artırılması amacıyla yapımında sona gelinen Araban Sarımsak İşleme-Paketleme Tesisi’ni Başkan Şahin ziyaret etti. Başkan Şahin, tesisin amacı ve işletilmesi konusunda Türkiye’ye örnek bir çalışma olacağını belirtti.

Kalitesi, özgünlüğü ve yüksek değer oranlarıyla Araban ekonomisinin önemli bir ürünü olan Araban sarımsağının değerlenmesi ve dünyaya tanıtılması için tesisleşme çalışmaları devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından başlatılan ve Araban ilçesinde kurulan proje kapsamında yapımı tamamlanmak üzere olan Araban Sarımsak İşleme-Paketleme Tesisi’ni Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ziyaret etti. Tesisin son durumu hakkında bilgi alan Başkan Şahin, yürütülen çalışmaları inceledi.

Araban’ın dünyaya açılmaya hazırlanan sarımsağının katma değerinin artırılması amacıyla kurulan tesiste, sarımsağın tanelenmesi, tozu, körü, sos, kahvaltılık ve destekleyici gıda tableti olarak üretimi yapılacak ve paketleme gerçekleştirilecek. Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte çiftçinin kârı artarken ilçe ekonomisine de katkı sağlanacak. Ayrıca, tesiste kadın kooperatifleriyle iş birliği yapılarak 35 kadına iş imkânı sağlanacak.

ŞAHİN: ARABAN’IN TARIMA DAYALI EKONOMİSİYLE ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜCÜ VAR

Ziyaret sonrası açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Araban ilçesinin her geçen gün daha da büyüyüp geliştiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Araban çok güzel bir şekilde ilerliyor, büyüyor, gelişiyor. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde biz de ekip olarak, bugün hem belediye başkanımız hem de bütün yönetim olarak buradayız. Bu bir ekip işi. Bu ekip işinde Araban’ın tarıma dayalı ekonomisiyle çok önemli bir gücü var. Tarıma dayalı bu güçte en önemli ürün sarımsak. Daha önce biz Araban sarımsağını hiç konuşmuyorduk. Araban sarımsağında biz AB Coğrafi İşareti’ni aldık. Bu olağanüstü bir iş. GAP ile daha önce bir proje yapmıştık. Elbette sarımsak çok kıymetli. Şu günlerde tam bir antibiyotik ve şifa ama makineleşme gerekiyor. Bunun için de uygun proje yapılması gerekiyordu. Daire başkanlığımız projesini hazırladı.”

ÇİFTÇİ RAHATLAYINCA ARABAN EKONOMİSİ GELİŞİYOR VE BU ŞİFA BÜTÜN DÜNYAYA DAĞILIYOR

Açıklamasının devamında, AB Coğrafi İşaretli Araban sarımsağının tanıtımı ve yayılması için satışlarının artmasının önemini vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Makinelerimiz geldi ama uygun şartlarda hizmete alınması çok önemliydi. Öneriler doğrultusunda mekanın çalışması tamamlandı. Önümüzdeki hafta makineler geldiğinde, kadın kooperatifimizle birlikte 35 kız kardeşimizle burada sarımsak üretiminde olağanüstü bir çalışma yapacağız. Bu, Türkiye’de örnek bir çalışma olacak. Sarımsağı doğrudan satarken çiftçimizin cebinde istediğimiz kâr kalmıyor, ama makineleştirip toza ve tablete dönüştürdüğümüzde birim kâr oranı artıyor ve bu da çiftçimizin cebini rahatlatıyor. Çiftçi rahatlayınca Araban ekonomisi gelişiyor ve bu şifa bütün dünyaya dağılıyor. Bizi de çok heyecanlandıran bir çalışma.”

ÖZDEMİR: BAŞKAN FATMA ŞAHİN’İN ÖNDERLİĞİ VE DESTEKLERİYLE İLERLİYORUZ

Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir ise tesis hakkında konuşarak, “Başkan Fatma Şahin’in önderliği ve destekleriyle ilerliyoruz. Biz çalışmaları yönetiyor ve devam ettiriyoruz ama Büyükşehir Belediyemizin desteği devam ediyor. Önümüzdeki hafta makineler de gelecek. Önümüzdeki sezon içerisinde 35 kadınımızı bu tesiste istihdam edeceğiz. Burada bin ile bin 250 ton arasında sarımsak işlenecek. Sarımsağın tanelenmesi, tozu, körü ve sos kahvaltılık üretimi yapılırken, destekleyici gıda olarak da sarımsak tablet üretilecek.” diye konuştu.

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Fatih Muhaddis Fedaioğlu ve Araban İlçe Başkanı Seydi Vakkas Ömeroğlu ise ziyarette, tesis için Başkan Şahin ve emeği geçenlere teşekkür etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü