USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

SANKO Üniversitesi Yavuzeli'nde konferans verdi

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi akademik kadrosu, Yavuzeli İlçesi’nde “Ergen Çocuğunuzun Sağlığının Ne Kadar Farkındasınız?” konulu konferans verdi.

SANKO Üniversitesi  Yavuzeli'nde konferans verdi
09-03-2019 17:51
Google News

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi akademik kadrosu, Yavuzeli İlçesi’nde “Ergen Çocuğunuzun Sağlığının Ne Kadar Farkındasınız?” konulu konferans verdi.

Belediye Rumkale Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte bir konuşma yapan SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, bu konferansları üniversitelerin görevleri arasında olan halkı bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Dağlı, “Önümüzdeki on yılda dünyanın en fazla mücadele etmek zorunda kalacağı sorunların başında gelen aşırı şişmanlık konusu bütün toplumlar için büyük bir tehlike” dedi.

Bu konuda en büyük risk grubu olan gençler ve ailelere büyük görevler düştüğünü kaydeden Prof. Dr. Dağlı, gençlere şimdiden bazı alışkanlıklar kazandırılabilirse, obezite tehlikesinden de korunabileceklerini, bunun da beslenmeyle olduğu kadar fiziksel aktivitiyle de doğrudan ilişkili olduğuna vurgu yaptı.

PROF. DR. NURTEN BUDAK

Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurten Budak da ergenliğin, yaşamda büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönemlerden birisi olduğuna dikkat çekti.

Ergenlik döneminde en önemli hedefin ergenin büyüme ve gelişmesinin sağlıklı olarak gerçekleşmesi olduğunu anlatan Prof. Dr. Budak, “Sağlığın temeli ‘yeterli ve dengeli beslenmektir’. Türkiye’de ergenlerin yeterli ve dengeli beslenmemesinden kaynaklanan sağlık sorunları mevcuttur” diye konuştu.

“Ülkemizin kaynaklarınızdan yeterince ve bilinçli bir şekilde yararlanmıyoruz. Bu da sonuçta bizlere sağlık sorunları olarak dönüyor” diyen Prof. Dr. Budak, yeterli ve dengeli beslenmemekten kaynaklanan ağlık sorunlarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Zayıflık ve şişmanlık, vitamin ve mineral yetersizlikleri, diş çürümeleri ülkemizde ergenlerin başlıca sağlık sorunlarıdır. Bu sağlık sorunlarının nedenlerinin başında; beslenme bilgi yetersizliği ve hatalı beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Üniversitemiz tarafından düzenlenen bu etkinlik kapsamında ergenlerin yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgilendirilmesini amaçlıyoruz.”

ÖĞR. GÖR. İPEK KATIRCI KIRMACI

Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Öğr. Gör. İpek Katırcı Kırmacı da ergenliğin yetişkinliğe ilk adım, çocukluktan yetişkinliğe geçiş evresi olduğunu bildirdi.

“Bu geçiş evresi; bireyin kendi kendisiyle en çok meşgul olduğu, nasıl gözüktüğü ile ilgili endişelerinin en yüksek seviyede görüldüğü dönemdir” diyen Kırmacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Neredeyse, kendi benliğinde, aynaya her baktığında görüntüsü değişmekte ve büyük bir ihtimalle, orantısızlaşmakta, çirkinleşmektedir. Kolları bacakları büyür, kızlarda göğüsler gelişir, vücudun değişik yerlerinde kıllar çıkar, sivilceler oluşur ve bütün bu değişimler, yaşıtlarından çok farklı zamanlarda olabilir. Tüm bu fiziksel değişimler bireyde ruhsal değişimlere de yol açar.

Ergenlik döneminde meydana gelen fiziksel ve ruhsal değişikliklerle baş etme yöntemlerinden biri de fiziksel aktivitedir. Fiziksel aktivite sağlık açısından faydalı olmasının yanı sıra, beden imajı algısını arttırılmasında, bireyin özgüveninin artmasında önemli bir yere sahiptir. Yapılan çalışmalarda kendine güven, beden imgesi ve egzersiz arasında olumlu bir ilişki, beden ağırlığı ile kendine güven arasında olumsuz bir ilişki olduğunu göstermiştir. Egzersiz sonucundaki beden imgesinin kendine olan güveni etkileyen en güçlü etken olduğu bulunmuştur.

Özellikle kadınlar arasında yapılan çalışmalarda egzersiz yapmanın en belirgin sebebinin kilo kontrolü olduğu saptanmıştır. Ergenlik döneminde spora yönlendirilen bireyler üzerine yapılan bir diğer çalışmada da; fiziksel aktivite erkek ergenlerin benlik kavramlarının gelişmesi açısından etkili bulunmuştur. Diğer bir sonuç ise beden imgelerinden memnun olan öğrencilerin, okulda, sporda ve günlük hayatta daha güvenli olduklarını göstermiştir.”

Sunumların ardından Hemşirelik Bölümü Öğr. Görevlisi Zeynep Doğan, hemşirelik öğrencilerinden oluşan ekibi ile katılımcılardan dileyenlerin kan basıncı ölçümünü, mezura ile bel ölçümünü ve kan şekeri ölçümünü gerçekleştirdi.

Konferansa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu da katıldı.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü