USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Serada koşullar ağırlaşıyor

İklim değişikliği ile birlikte sera kullanımı artıyor. Ancak bu seralar zaten kötü koşullardaki tarım işçilerinin çalışma şartlarını daha da kötüleştiriyor. Sendikalar ve işçiler, işverenleri önlem almaya çağırdı.

Serada koşullar ağırlaşıyor
08-08-2024 07:08
Google News

Seralarda iş sağlığı kurallarına uyulmadığını söyleyen Tarım-Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, “Genellikle yabancıları ve göçmenleri, özellikle de çocukları tercih ediyorlar. Biz seralara denetim amaçlı giremez olduk. Çünkü seralar özel sektörün elinde” dedi. Seralardaki en büyük sorunlardan birinin su olduğunu söyleyen Tarım İşçileri Sendikası (Tarım-Sen) Genel Başkanı Umut Kocagöz ise “Mola süreleri artırılmalı ve bazı yerlerde çalışma saatleri değiştirilmeli. Özellikle sıcaklığın çok yüksek olduğu yerlerde işçilerin çalışamayacağı zamanlarda ya ücretli izin uygulamasına geçilmesi ya da ücret kesilmesi olmadan erken saatte işi bitirme hakkı gibi uygulamalar şart. İşverenler işçi sağlığını ve güvenliğini koruyabilmek adına işçilerin hakkından kısmadan önlemler almalı” diye konuştu.

‘MOLA VERMEZLERDİ’

İzmir Bergama’daki Agrobay Seracılık’ta çalışırken sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan işçilerden Fatma Kaya ise akut bronşitin sera işçilerinin en çok yakalandığı hastalık olduğunu söyledi. Kaya şöyle konuştu: “50-60 dereceyi bulan sıcaklıkların altında çalıştık. Sıcağın yanı sıra 6-7 metreyi bulan yüksekliklerde can güvenliğimiz olmadan çalıştırılıyorduk. O sıcakta 10 dakika bile mola vermezlerdi.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü