USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel

Suriye’deki savaştan Paris’in ilk 100’üne

Ümmühan, Hadice ve Zukaa, Mart 2019’da Türk, Suriyeli ve Afgan kadınların Gaziantep’te kurduğu SADA Kadın Kooperatifinin 50 üyesi arasında yer alıyor.

Suriye’deki savaştan Paris’in ilk 100’üne
01-11-2019 14:20
Google News

 

Ümmühan ekibin parçası olmaktan duyduğu heyecanı bizlerle paylaşıyor, “Daha fazla üretmek için çok hevesli, istekli ve mutluyuz. Artık becerilerimizi gelire dönüştürebiliyoruz. Bizler SADA kadınlarıyız! Türk, Suriyeli ve Afgan’ız ama en önemlisi de, birlikteyiz ve hiç olmadığımız kadar güçlüyüz!”

Ümmühan, SADA Kadın Kooperatifinin üyelerinden biri. Daha fazla üretmek ve ürettiklerini müşterileriyle buluşturmak için o da herkes gibi elinden geleni yapıyor. Kooperatifin kurucu üyelerinden Hadice, “Yaptığımız ürünlerde daima Türk, Suriye ve Afgan motiflerine yer vermeye çalışıyoruz. Ürünlerimize aramızdaki uyumu yansıtıyoruz” diyor.

Zukaa, “En başarılı 100 girişim arasında gösterildiğimiz için çok mutluyuz. İşte bu kadının gücü ve dayanışmasının sonucudur” diyor.

Sıfırdan elde edilen başarı

Ümmühan, Hadice ve Zukaa, Mart 2019’da Türk, Suriyeli ve Afgan kadınların Gaziantep’te kurduğu SADA Kadın Kooperatifinin 50 üyesi arasında yer alıyor. Şu anda üç sektörde faaliyet gösteren kooperatif, ayakkabı-çanta üretimi, yiyecek-içecek hizmetleri ve ev tekstili alanlarında çalışıyor. Kooperatif, kuruluşunun ardından üç ay gibi kısa bir süre içinde, Paris Barış Forumu[1] (https://parispeaceforum.org/) tarafından kapsayıcı ekonomi alanında küresel düzeyde en başarılı 100 girişimden biri olarak seçildi.

“Türkiye’ye ilk geldiğimde korku ve şüphe içindeydim. Yeni bir ülke, yeni kültür, yeni insanlar... Burada mesleki eğitim almak için SADA merkezine kaydoldum. Kendim ve çocuklarım için yeni bir hayata başladım,” diyor Delal. Suriye’deki savaştan kaçan Delal, 5 çocuğuyla birlikte Türkiye’ye gelmiş. Şimdi, SADA Merkezi sayesinde kendisi ve çocukları için üretiyor ve geçimini sağlıyor.

SADA Kadın Merkezi

Delal gibi birçok kadın SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezinin sunduğu hizmetlerden faydalanıyor. Avrupa Birliği ve Japonya Hükümeti tarafından finanse edilen SADA Merkezi, BM Kadın Biriminin toplumsal cinsiyete duyarlı ve hak temelli yaklaşımı doğrultusunda, koruma hizmetleri ve geçim kaynaklarına erişim sağlıyor, mülteci ve Türk kadınlar arasında sosyal uyumu destekliyor, kadınların sesini her düzeye taşıyor. SADA Merkezi, BM Kadın Biriminin ortakları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından bütüncül bir yaklaşımla destekleniyor. Bu da SADA’ya çok yönlü bir kadın güçlenme merkezi niteliği kazandırıyor.

Eylül 2019 itibarıyla SADA Merkezinin hizmetlerinden 6.300’ün üzerinde kadın faydalandı ve 3.000 kadın mesleki eğitim kurslarını tamamladı. Merkezden faydalanan kadınların %50’si ise hassas ve risk altındaki bireylerden oluşuyor.

Zirveye götüren girişim

Mart 2019’da SADA Merkezinin kadınları SADA Kadın Kooperatifini kuruyor. “Üretimimizi daha iyiye taşımak için sürekli öğreniyoruz ve kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Kooperatifle birlikte çalışmalarımızı bir adım öteye taşıyor ve gelir elde etme imkanı buluyoruz. Bu daha önce yalnızca bir hayalken bugün gerçek oluyor” diyor Safiye. Suriye’deki savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Safiye yalnızca üretimden değil, kooperatifin işleyişinden de keyif alıyor, “Kooperatifi hepimiz eşit bir şekilde yönetiyoruz. Birlikte karar alıyoruz, pazarlama ve satış stratejimizi beraber oluşturuyoruz”.

Daha yakınız, birlikteyiz!

Kooperatif artık Paris Barış Forumuna hazır. Yapılan kurada seçilen iki kadın, Paris’te kooperatifi temsil edecek. Diğer tüm kadınlar gibi Nadriye de bu girişimin parçası olmaktan gurur duyuyor. SADA’da ne kadar değiştiğini ve bu girişimin hayallerini nasıl gerçeğe dönüştürdüğünü şu sözlerle ifade ediyor: “SADA Merkezine gelmeden önce hep evdeydim, hiç dışarı çıkmazdım, mültecilere karşı birçok önyargım vardı. SADA’da Suriyeli ve Afgan arkadaşlar edindim. Önyargılarımın hepsi yok oldu. Şimdi daha yakınız, birlikteyiz.”

Sonraki adımlar

“Neler yaptığımızı Paris Barış Forumunda tüm dünyaya göstereceğiz. Orada, kooperatifimiz için bir çığır açmak istiyoruz. Gaziantep’te pek çok bağlantı kurduk. Şimdi ise tüm Türkiye’yi ve dünyayı hedefliyoruz. Amacımız, uluslararası pazarlara ulaşmak” diyor Hadice ve kooperatif çalışmalarının daha da genişlemesi için diğer kadınlarla iş birliği içinde çalışıyor.

“Son söz olarak, tüm bunları sıfırdan inşa ettiğimizi belirtmek istiyorum. Kadınlar başarabilir ve kendi ayakları üzerinde durabilir. Denemeleri gerek! Evlerinden çıkmaları, basmakalıp düşüncelerinden kurtulmaları ve yeni şeyler denemeleri gerek. Bu kooperatif bize bir gelecek planı çizme şansı verdi ve SADA kadınları olarak bir arada güçlü durduğumuz sürece gelecek çok parlak,” diyor.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü