Türk Tabipler Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulunun pandemi sürecinin Türkiye’deki 7. ayına ilişkin değerlendirmesi yapılan basın toplantısıyla açıklandı. İnternet üzerinden yapılan toplantıda konuşan Prof. Dr. Kayıhan Pala, "Bakan Koca, Nisan ayında yapılan PCR testlerinde pozitiflik oranının yüzde 20 olduğunu, bu oranın Eylül ayında yüzde 10’a düştüğünü açıkladı. Buna göre sadece Nisan ve Eylül aylarında 350 binden fazla doğrulanmış olgunun topluma bildirilmediği açık olarak görülüyor." şeklinde konuştu.
TTB Merkez Konseyi Covid-19 pandemisinin Türkiye'deki 7. ayına ilişkin basın toplantısında Prof. Dr. Özlem Azap Kurt, Doç. Dr. Osman Elbek, TTB Covid-19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala ile TTB Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Akkurt bilgilendirme yaptı. Bakanlığın sağlıklı veriler açıklamadığı için pandemiyle mücadelede sıkıntılar yaşandığını belirten uzmanlar, bundan sonraki süreç için de TTB'nin önerilerini kamuoyuna açıkladı.
“350 BİN DOĞRULANMIŞ OLGU TOPLUMA AÇIKLANMADI”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı tablo ile sahadaki verilerin örtüşmediğini, en sonunda bakanın bunu açıklamak zorunda kaldığını söyleyen Prof. Dr. Kayıhan Pala, şunları söyledi:
Bilim kuruluna değil, bir gazeteciye verdiği demecinde; Nisan ayında yapılan PCR testlerinde pozitiflik oranının yüzde 20 olduğunu, bu oranın Eylül ayında yüzde 10'a düştüğünü açıkladı. Bu açıklama çerçevesinde tablolara baktığımızda Nisan ayında 81 bin 570 olgunun aslında pozitif olduğu halde topluma açıklanmadığını görüyoruz. Eylül ayında da 275 bin 647 doğrulanmış vaka topluma açıklanmamış.
Buna göre sadece Nisan ve Eylül aylarında 350 binden fazla doğrulanmış olgunun topluma bildirilmediği açık olarak görülüyor. Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Ekim aynını da buna katacak olursak, olgu sayısının bakanın bildirdiğinden çok daha yüksek olduğu, doğrulanmış ölüm sayılarındaki tartışmanın ise sürdüğü açık olarak görülecektir” dedi.
SAĞLIK VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIKLARI ORTAK HAREKET ETMELİ
Prof. Dr. Özlem Azap Kurt, okullarda bir vakanın çıkması durumunda ne yapılacağının iki bakanlık arasında tam belirlenmediğini belirterek, “Okulların kapalı kalmasının mümkün olmadığını düşünüyoruz. Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini almayacağını biliyoruz. Okullar açılmak zorunda ama salgın kontrol altına alındıktan sonra. Önce salgın kontrol altına alınmalı sonra açılmalı. Örneğin günlük olgu sayısı binin altına indiğinde açılabilir, olguların artmasıyla tekrar kapatılmaya gidilebilir” diye konuştu.
COVİD-19 VİRÜSÜ KAPAN SAĞLIK ÇALIŞANI SAYISI 30 BİNE DAYANDI
Covid-19'un bir meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için 130 ülkede çalışmaların başlatıldığına yer verilen basın toplantısında, ”Yerelden ulaşan verilere göre dün itibariyle 48'i hekim 112 sağlık çalışanını kaybettik, 29 bin 865 sağlık çalışanı hasta” denilerek Sağlık Bakanlığı’nın, sağlık çalışanlarıyla ilgili verileri de açıklamaya davet edildi. Sağlık çalışanlarından mahrum edilen testlerin, futbol federasyonu üyelerine yapılması eleştirildi.
DİLE GETİRİLEN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
TTB İzleme Kurulu üyeleri ile uzmanların dile getirdiği ve raporda yer alan sorunlar ve çözüm önerileri ise ana başlıklarıyla şöyle sıralandı.
Pandemi döneminde birinci temel sorunumuz doğru ve güvenilir veri gereksinimidir.
Okullarda Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rehberde belirtilen önlemlerin uygulanabilmesi için yapısal eksiklikler giderilmelidir.
İnfluenza ve Covid19 birlikteliğinin kusursuz fırtınasına şimdiden hazırlıklı olunmalıdır; tekrar uzaktan eğitime dönme olasılığı için gerekli koşullar şimdiden tam ve eksiksiz olarak sağlanmalıdır. Ücretsiz, ulaşılabilir internet ağı ve tabletin temininin şimdiden yeterli düzeyde olması için gerekli çalışmalar ivedilikle sonuçlandırılmalıdır.
10 MİLYON DOZ AŞIYA İHTİYAÇ VAR
Pandemi döneminde bir diğer temel sorunumuz, mevsim itibarıyla Covid-19'a influenza ve pnömokoksik pnömoni ilavesiyle ortaya çıkacak olan kusursuz fırtınaya hazırlıksız olmamızdır. Sağlık Bakanlığı, “her yıl olduğu gibi” bu yıl da 1.5 milyon doz aşı siparişi verdiğini açıklamıştır. En iyi ihtimalle 10 milyon doza ihtiyaç vardır.
!#**h25271**#!