USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

TÜBİTAK Başkanı ile durum değerlendirmesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) işbirliği ile düzenlenen “TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler” konferansı HKÜ Hukuk Amfide gerçekleştirildi.

TÜBİTAK Başkanı ile durum değerlendirmesi
03-01-2020 19:18
Google News

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) işbirliği ile düzenlenen “TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler” konferansı HKÜ Hukuk Amfide gerçekleştirildi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımı ile organize edilen konferansta Mandal, Bilim ve Teknoloji Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi konulu konuşmasını gerçekleştirdi. HKÜ ev sahipliğinde gerçekleşen konferansın açılış konuşmalarını ise HKÜ Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen yaptı.

“GİRİŞİMCİ VE YENİLİKÇİ ÜNİVERSİTE”

HKÜ’nün AR-GE altyapısı ve TÜBİTAK projelerinden bahseden Prof. Dr. Edibe Sözen: “Teknoloji Transfer Ofisinin kurulduğu 2014 yılından itibaren akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizi proje ve patent yazmaya, ayrıca teknolojik iş fikirlerini hayata geçirmeye teşvik ediyoruz. ÜniversitemizTÜBİTAK 2018 yılı “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi" sıralamasında; vakıf üniversiteleri arasında 12.  tüm üniversiteler arasında 42. Sırada yer almakta” dedi.

HKÜ’nün 2019 yılında kabul edilen ve uygulanan TÜBİTAK ve TEYDEB projelerinin rakamsal verilerini paylaşan Sözen: “Üniversitemizde başvuru yapılan ve uygulanan TÜBİTAK proje sayısını yeterli bulmuyor ve bu rakamın artırılması için çalışmalar yapıyoruz. 12-14 Eylül 2019 tarihlerinde “Sosyal ve Beşeri Bilimlerde TÜBİTAK proje yazım eğitimi” düzenledik. Bu sayede özellikle İlkbahar döneminde üniversitemizden çok sayıda, nitelikli TÜBİTAK projesi sunulmasını hedefliyoruz. TÜBİTAK-1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı-BiGG” programı resmi uygulayıcı kuruluşu olan HKÜ, 2 uygulama döneminde Mersin’den Sivas’a kadar olan bölgeden 17’si yabancı uyruklu, toplam 187 iş fikri kabul etmiş, eğitim ve mentörlük çalışmaları sonucunda yeterliliğe sahip olanları TÜBİTAK’a yönlendirmiştir. 31 Aralık 2019’da açıklanan 2019/1. Dönem çağrısında 3 girişimcimiz olmak üzere toplamda 5 desteklenerek Teknogirişim Sermayesi Desteği almaya hak kazanmıştır. Bu programda fikir aşamasından prototiplemeye kadar girişimcilerimize her aşamada destek verilmekte ve kuluçka merkezimizde firmalarını kurmaları sağlanmaktadır” ifadelerinii kullandı.

HKÜ’NÜN ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ

2019 yılında reel sektör ile toplam 494.931 TL bütçeli, 11 kontratlı sanayi projesi gerçekleştirildiğini söyleyen Edibe Sözen: “Özel sektör firmaları ve kamu kurumları ile Ar-Ge projeleri hazırlanmasına hız verilmiştir. Ankara’da fabrikası kurulum çalışmaları süren Kalyon Enerji ve İstanbul Yeni Havaalanı’nın bilişim firmalarında üniversitemiz danışmanlığında Ar-Ge merkezi kurulmaktadır. Birkaç ay içinde her iki Ar-Ge merkezinden nitelikli üniversite-sanayi projeleri TÜBİTAK ve diğer kurumlarımıza gönderilecektir.Halen geçici binasında 3 firmamızın yer aldığı Gaziantep OSB Teknopark’ın binası önümüzdeki Mayıs ayında tamamlanacaktır. Gaziantep OSB Teknopark, yaklaşık 120 bin kişinin istihdam edildiği, Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesinde yaklaşık 40 girişimci ve firmaya ev sahipliği yapacaktır. Bu sayede Üniversitemizin reel sektör ile işbirliğinin artırılması hedeflenmektedir” dedi.

“HKÜ’NÜN DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE PERFORMANSI VAR”

Hasan Kalyoncu Üniversitesinin çevre/ekoloji, bilgisayar bilimi ve inşaat mühendisliği alanlarında dünya ortalamalarının üzerinde bir performans sergilediğini ifade eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: “Üniversitemizi izliyoruz. Bilim insanı, bilim toplumu yetiştirmek için buradayız. TÜBİTAK’ın tüm üst yöneticileri buradalar. 2020 yılı Gaziantep için önemli bir yıl olmakla birlikte TÜBİTAK açısından da önemli. Çünkü Teknofest bu sene Gaziantep’te yapılacak. TÜBİTAK’da bu festivalin ana aktörlerinden birisi. Gaziantep, Bilim Merkezinin açılmasıyla 2020 yılında dolu dolu teknoloji ve bilim açısından önemli bir yer olacak. Hasan Kalyoncu Üniversitesini konuşacak olursak çok güzel iş birlikleri var. TÜBİTAK Akademik Destekleri Kapsamında üniversitemizin 9 projesini görmekteyiz. Biz girişimcilikte ve gelişimci olmada ihtisaslaşmaya önem veriyoruz.  Bizim ihtisaslaşma dediğimiz fakültelerden başlayıp üniversite merkezlerine ulaşmasıdır. Merkezlerin bir arada iş yapması gerekli ki il bazında da bir şeyler yapılabilsin. Üniversitemizin özellikle, çevre ve ekoloji üzerinde dünya ortalamasında bir potansiyeli var. İş birliği kurmak için bu özelliklere bakılıyor. Bilimsel yayın dergisinde İnşaat Mühendisliği Türkiye ortalamasının üstünde. Birlikte üretime dayalı iş birliği ortak geleceğimiz için önemli bir etkiye sahip. Gaziantep İlimiz de de bunun bir çabası içinde olunmasını istiyoruz. Sosyal ve beşeri bilimlerin ve her alanın bütün süreçlere dâhil olmasını istiyoruz. Her ülke, her şehir, her üniversite kendi modelini geliştirmesi lazım. Umarım Gaziantep ili içerisinde de bunun çabası içerisindeyiz. Bu bir başlangıç. Herkese katkıları için teşekkür ediyorum” dedi.

 

“BİRLİKTE ÜRETİME DAYALI İŞBİRLİĞİ ORTAK GELECEĞİMİZ İÇİN KİLİT ÖNEME SAHİP”

Dünya ekonomik forumunun 2019’da yükselen teknoloji eğilimleri ve küresel eğilimlerin hedef odaklı dönüşümlerinden bahseden Hasan Mandal; Sektör odaklı, teknoloji odaklı ve çözüm odaklı uygulama alanları olduğunu söyledi. On birinci kalkınma planı (2019-2023) kapsamında Ar-GE ve yeniliğin önemini anlatan Mandal; istikrarlı ve güçlü ekonomi, rekabetçi üretim ve verimlilik, nitelikli insan ve güçlü toplum, yaşanabilir şehirler, sürdürülebilir çevre, hukuk devleti demokratikleştirme ve iyi yönetişim maddelerini sayarak kalkınmanın temel eksenlerini sıraladı. Bilimsel ve teknolojik alanlarında Ar-Ge altyapısını oluşturmak için üniversite destekleri, sanayi destekleri, bilim insanı yetiştirme, bilim ve toplum faaliyetleri ve uluslararası işbirliğinin önemli olduğu ifade eden Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK’ın stratejik yaklaşımlarını katılımcılarla paylaştı.

Süreçlerin birlikte geliştirme kültürüne dayandığının altını çizen Hasan Mandal: “Geleceğe yönelik güncel imkanların etkin bir şekilde yakalanması ve dinamik olarak çözüm oluşturulması için teknoloji ve ürünlerin ötesinde sistemlere yönelim sağlanması, ekosistem ihtiyaçlarına cevap veren temalarda birleştirilmesi, yükselen teknolojilerin entegre edildiği ar-ge ve eğitim faaliyetlerinin yapılması gerekir. Birlikte üretime dayalı işbirliği ortak geleceğimiz için kilit öneme sahiptir” dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın,“Bilim ve Teknoloji Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi” konulu konuşmasının ardından soru cevap ile devam eden konferans, yoğun ilgi gördü. Etkinlik sonunda, HKÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Songül Kalyoncu, Prof. Dr. Hasan Mandal’a çini takdim etti. Konferans, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü