Mayıs ayına ait enflasyon verileri açıklandı. ENAG’a göre tüketici fiyatları mayısta bir önceki aya göre yüzde 5,66 artarken yıllık enflasyon yüzde 120,66 oldu. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre ise mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3,37 olurken yıllık yüzde 75,45’e yükseldi. Mayıs ayı enflasyon rakamları memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı için de belirleyici olacak.
Mayıs ayına ait enflasyon verileri açıklandı. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre ise mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3,37 olurken, yıllık yüzde 75,45 olarak açıklandı. ENAG’a göre enflasyon mayısta bir önceki aya göre yüzde 5,66 artarken, yıllık yüzde 120,66 olarak açıklandı.
ENAG’a göre yıllık enflasyon yüzde 120’nin üzerinde
Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre, tüketici fiyatları mayısta bir önceki aya göre yüzde 5,66 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 120,66 oldu.
Emekli ve memur zam tablosu da belli oldu
Mayıs ayı enflasyon rakamları memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı için de belirleyici olacak.
SGK ve Bağ-Kur emeklileri, 2024 Ocak ayı için yüzde 6,70, Şubat ayı için yüzde 4,53, Mart ayı için yüzde 3,16, Nisan ayı için yüzde 3,18, Mayıs ayı için de yüzde 22,7 enflasyon farkına hak kazandı. Ocak-Mayıs dönemine ilişkin beş aylık enflasyon yüzde 22,72 olarak açıklandı.
Toplu sözleşme gereği memur ve emeklileri yüzde 10 artış yanı sıra enflasyonun yüzde 15’i aşan kısmı üzerinden de artış alacak. Buna göre beş aylık oluşan fark yüzde 17,72 düzeyinde gerçekleşti. İşçi emeklileri ise dönemlik oluşan enflasyonun tamamını fark olarak alıyorlar. Bu durumda işçi emeklilerinin 5 aylık alacakları fark yüzde 22,72 olacak.
ENAG’a göre en yüksek değişim yüzde 11,39 ile ev eşyalarında oldu
TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en çok aylık düşüş yüzde 0 ile sağlık, en fazla yükseliş ise yüzde 11,39 ile ev eşyası kaleminde gerçekleşti.
TÜİK enflasyonu yüzde 75,45 olarak açıkladı
TÜİK’e göre mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3,37 olurken yıllık yüzde 75,45’e yükseldi. ENAG ise enflasyonu aylık yüzde 5,66 yıllık yüzde 120,66 hesapladı. Öte yandan Merkez Bankası, ikinci enflasyon raporunda, yıl sonu beklentisini yüzde 36’dan yüzde 38’e yükseltmişti.
Bakan Şimşek: “En kötüsü geride kaldı“
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek X hesabından Mayıs enflasyon verilerini “En kötüsü geride kaldı” diyerek değerlendirdi.
Geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyenin bu ay görüldüğünü belirten Bakan Şimşek “Enflasyonla mücadelede geçiş döneminin böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz.” dedi.
Enflasyonda kalıcı düşüşün haziranda başlayacağını aktaran Şimşek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına gerileyecek. Dezenflasyon öngören piyasa yıllık enflasyonu 12 ay sonra yüzde 33,2, 24 ay sonra yüzde 21,3 bekliyor. Önümüzdeki dönemde beklentiler hedeflerimize daha da yakınsayacak. Mali disiplini güçlendirerek dezenflasyon sürecine verdiğimiz destek artarak devam edecek. Fiyat istikrarına ulaşmak sabır ve zaman gerektiriyor, hedefimize ulaşmakta kararlıyız.”
ENAG, TÜFE verilerini yayınladı: Kira zam oranları da belli oldu
ENAG, mayıs ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini bugün yayınladı. Buna göre, günlük fiyat değişimlerinden elde edilen ENAGrup Fiyat Endeksi (E-TÜFE) aylık bazda yüzde 5,66 arttı.
Buna göre normal koşullarda kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama verisi de netleşti. Böylece Mayıs ayında kiralara uygulanabilecek tavan zam oranı da netleşti. Haziran ayı zam oranı yüzde 62,51 oldu.
Konut kiralarında ise yüzde 25’lik tavan zam uygulaması bir ay daha devam edecek. 1 Temmuz 2024’ten itibaren yüzde 25’lik tavan uygulamasına son verileceği bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “uygulamanın devam etmesi için neden görmüyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.