USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TÜİK’e göre enflasyon ENAG’ın yarısı oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre yıllık enflasyon ocakta yüzde 64,86 oldu. Aylık artışsa yüzde yüzde 6,7 oldu.

TÜİK’e göre enflasyon ENAG’ın yarısı oldu!
05-02-2024 10:28
05-02-2024 10:30
GAZİANTEP
Google News

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre yıllık enflasyon ocakta yüzde 64,86 oldu. Aylık artışsa yüzde yüzde 6,7 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK'e göre Ocak ayı enflasyonu yüzde 6,70 oldu, yıllık enflasyon ise yüzde 64,86'ya yükseldi. Her ay, kendi hesapladığı enflasyon oranıyla kamuoyunun karşısına çıkan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise aynı verileri yüzde 9,38 ve yüzde 129,11 olarak açıkladı.

TÜİK'e göre 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 54,72 olarak gerçekleşti. Ocak ayında 2023'ün aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 40,62 ile giyim ve ayakkabı, en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 92,27 ile lokanta ve oteller oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla Ocak ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -1,61 ile giyim ve ayakkabı, en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 17,68 ile sağlık oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla, 8 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşti, 4 temel başlığın endeksi değişmedi, 131 temel başlığın endeksi ise arttı.

ENAG'a göre ise geçen ay sağlık grubunda herhangi bir fiyat değişimi olmadı. En yüksek fiyat artışı ise yüzde 16,42 ile giyim ve ayakkabı kaleminde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aralık ayında yayımladığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde başta asgari ücret ve diğer ücret ayarlamalarının etkisi ile aylık enflasyonun Ocak ayında yükseleceğini, Şubat ayı ve sonrası yavaşlayacağını, yılın ilk yarısında enflasyonun ana eğilimindeki düşüşe yakın seyredeceğini tahmin ettiğini duyurmuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına atanan Fatih Karahan, göreve başlaması sonrası ilk açıklamasını dün yaptı. Karahan, enflasyon, hedeflenen uyumlu seviyeye gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını söyledi.

Merkez Bankası'nın temel amacının ve önceliğinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurgulayan Karahan, "Bu doğrultuda, güçlü ekibimizle dezenflasyonu sağlamaya yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz" dedi.

Karahan'ın açıklamasında ayrıca şu ifadeler yer aldı:

"Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.”

Parasal sıkılaştırma yani sıkı para politikası, merkez bankalarının, fiyat istikrarı amacı kapsamında uyguladığı yöntemlerden biri. Genellikle ekonomide enflasyonist eğilimlerin söz konusu olduğu dönemlerde uygulanan parasal sıkılaştırma, genellikle enflasyondaki artışa, cari açık ve kurdaki artışın eşlik etmesi ile gündeme geliyor.

Merkez Bankası bu durumda sıkı para politikası ile piyasadaki para arzını kısmaya yönelik adımlar atıyor. Bu kapsamda sıkı para politikasının ilk aracı olarak akla faiz oranları gelse de Merkez Bankası'nın elinde zorunlu karşılıklar, reeskont oranı gibi kullanabileceği başka araçlar da bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün Karikatürü