ABD'nin seçilmiş yeni Başkanı Joe Biden'ın diplomasi danışmanı Michael Carpenter, Türkiye'yle ilişkilere dair ipuçları verdi. Carpenter, "Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak ya da yaptırımlar yoluyla ekonomisini çökertmek arayışında olmadıklarını" söyledi.
ABD’de Başkanlık seçimlerini Demokrat Parti’nin adayı Joe Biden kazanırken, Biden’ın Türkiye’yle ilgili ilişkilerinin nasıl olacağı merak konusu.
Bu durumla ilgili en önemli ipuçlarından birini Biden’ın diplomasi danışmanı Michael Carpenter verdi. Carpenter, AB’nin ABD Büyükelçisi Stavros Lambrinidis, ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ve Fransa’nın eski AB işleri bakanı Nathalie Loiseau ile birlikte AB ile ABD ilişkileri üzerine bir video konferansa katıldı.
Carpenter burada yaptığı değerlendirmede ABD ve AB’nin Türkiye ile ilişkilerini değerlendirirken, “Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak ya da yaptırımlar yoluyla ekonomisini çökertmek arayışında olmadıklarını” söyledi.
‘POLİTİKALARIN SONUÇLARI OLUR’
Carpenter, Türkiye’nin Rusya’dan S-400’leri satın alması, Doğu Akdeniz, Libya ve Dağlık Karabağ politikalarının “sorumsuzca” olduğunu ve bir müttefike yaraşır olmadığını ifade etti.
Euronews’un aktardığına göre ABD ile Türkiye’nin önünde çözülmesi gereken acil konular bulunduğunu belirten Carpenter, “S-400 meselesinde olduğu gibi çıkış yolları bulunmalı. Türkiye eylemlerini değiştirirse masaya pozitif örnekler konulabilir ancak şu an izlediği politikaya devam ederse bunun Erdoğan hükümetine yönelik potansiyel negatif sonuçları olacaktır” dedi.
‘KOZLAR DİKKATLİ KULLANILMALI’
Türkiye konusunda ABD ile AB’nin koordineli şekilde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Carpenter, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Türkiye’nin Gümrük Birliği’nden çıkarılması teklifini doğru bulmadığını söyleyerek, “Türkiye ile ilişkilerde tek taraflı hareket etmek doğru değil. Sorunlara balyoz ile yaklaşmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Ama bu, Türkiye’ye karşı AB’nin elinde önemli kozlar olduğunu ortaya koysa da bu kozlar dikkatli şekilde kullanılmalı” diye konuştu.
‘SERBEST TİCARETE BAĞIMLI’
Türk lirasının son yıllarda özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarında en çok değer kaybeden para birimi olduğunu hatırlatan Carpenter, Türkiye’nin açık pazar ve açık ticaret koşullarına mecbur olmasının ABD ve AB için önemli bir “başlangıç noktası” olduğunu söyledi. Ekonomik yaptırımlarla Türkiye’yi sıkıştırmanın doğru bir yöntem olmadığını ifade eden ABD’li bürokrat, NATO üyelerinin “ortak cephe”‘ oluşturması gerektiğini savundu.
Berat Albayrak’ın istifasını da değerlendiren Carpenter, “Türk Lirası bu yıl en çok değer kaybeden para birimi oldu. Albayrak’ın istifası gösterdi ki sorunlar üst üste biriktiğinde Türk hükümeti, politikalarını yeniden değerlendirebiliyor” dedi.
!#**h25900**#!