Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Türkiye'de ücretsiz kitabı dağıtmasına rağmen öğretmenler parayla öğrencilere yardımcı ders materyali aldırmaya devam ediyor.
Bir tarafta 2003 yılında itibaren öğrencilere ders kitaplarını ücretsiz dağıtmaya başlayan MEB, diğer tarafta ders kitaplarını yeterli bulmayarak öğrencilere yardımcı ders kitabı aldıran öğretmenler...
Kitapları parasız aldıkları için masraflarının azaldığını düşünen veliler bu kez de ek kaynak masraflarıyla karşı karşıya kaldı. Yani yine olan dar gelirli vatandaşa oluyor. Duruma tepkili velilerden gelen telefon ve mesajlarda, bazı öğretmenlerin bir kısım yayın evleriyle anlaşmalı olduğu iddia ediliyor. Devletin ücretsiz kitap dağıtmasına rağmen talep edilen ek kaynaktan soru soracaklarını belirten öğretmenlerin ek kaynak satın almayı zorunlu tuttukları belirtiliyor.
Okullarda bu yardımcı materyallerin sınıf içerisinde kullanıldığı, materyallerden ödev verildiği ve dolayısıyla velilerin de bu kaynak kitapları almaya mecbur bırakıldıkları iddia ediliyor. Bu yardımcı kitaplara yüksek tutarda para vermek zorunda kalan veliler, "Devlet kitabı bedava veriyor ama öğretmenler kitapların yetersiz olduğunu söyleyerek bize kitap aldırıyor. O zaman bedava kitap dağıtmanın kimseye faydası olmuyor ve bizler de maddi olarak sıkıntıya giriyoruz" diyerek duruma isyan etti. Bu yönde çok sayıda şikâyet gelmesi üzerine bu haberi yapmak zorunda kaldık.
MEB okul yönetimlerini ve öğretmenleri bu konuda uyarmıştı. Bu bağlamda öğretmen ve öğrencilere dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diğer yardımcı ders araçlarının öğrencilere aldırılmaması yönünde talimat veren MEB, yardımcı kitapların kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması gerektiğini duyurmuştu.
Ekonomik kriz ile durumu daha da kötüleşen dar gelirli vatandaşlar, yardımcı kaynak kitap isteyen okullara ve öğretmenlere şu soruları yöneltiyor:
Devletimiz kitap basıp gönderiyorsa bizler neden ek kitap alıyoruz?
Bizler ek olarak kitap alıyorsak devletimiz neden kitap basıyor?
Editör: Turgut Bozgeyik