Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 100’üncü Yıl Kültür Parkı içerisinde kaçak yapılaşmaya asla izin vermeyeceklerini belirterek, “Yeşile karşı duruşumuz net. Kaçak yapılaşmaya yönelik çalışmalar yapanlar hakkında tutanak tutulmuştur. Buna uymayan kim olursa olsun gereği yapılır. 100’üncü Yıl Kültür Parkı’nı korumak boynumuzun borcudur” dedi.
Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısının birinci bileşimi, Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında toplandı.
Sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa eden Büyükşehir Belediye Meclis 2’nci Başkan Vekili Mehmet Durdu Yetkinşekerci’nin yerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ getirildi. Gizli oy açık sayım usulüyle yapılan seçimde, 45 meclis üyesinin oyunu alan Karadağ, Büyükşehir Belediye Meclis 2’nci başkanvekili oldu.
ŞAHİN: 100’ÜNCÜ YILDA KAMULAŞTIRMAYI ARTIRACAĞIZ
Başkan Fatma Şahin, 100’üncü Yıl Kültür Parkı içerisindeki kaçak yapılaşmayla ilgili şikayetlerin geldiğini belirterek, “Yeşile karşı duruşumuz net. Buna uymayan kim olursa olsun gereği yapılır. Kaçak yapılaşmaya yönelik çalışmalar yapanlar hakkında tutanak tutulmuştur. 100’üncü Yıl Parkı için baştan ne dediysek odur. 100’üncü Yıl’ı korumak boynumuzun borcudur. Kamulaştırmayı artırarak yeşil dokuyu koruyacağız” dedi.
ESKİ NİZİP CADDESİ ÇOK ÖNEMLİ
Oğuzeli ilçesinde Mobilyacılar Sitesi yapımı için kooperatif ve ilgili sektörlerin belediye arasında düzenlenecek olan protokolü imzalamaya Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yetki verilmesi hususunun görüşüldüğü madde üzerine konuşan Fatma Şahin, “Şehir merkezinde 2,5 milyon metrekare üzerine kurulu fıstıkçılar, nakliyeciler, ayakkabıcılar, mobilyacılar ve GATEM başta olmak üzere çok sayıda meslek kuruluşları var. Mobilyacılar şehrimiz için çok önemli bir sektör, çok dağınıklar, onların daha iyi şartlarda, daha verimli çalışmaları için güçlü altyapı üzerine kurulacak bir mekana ihtiyaçları var. En önemlisi Eski Nizip Caddesi’nde üretimi durdurmamız ve orayı bir an önce taşımamız lazım, şehir sıkışıyor, şehri çok iyi planlamak gerekiyor. Kooperatifler kuruldu, örgütlenme tamamlandı. Kendilerine uygun projeyi hazırlatmaya başladılar. Biz de Ankara boyutuyla yakından ilgileniyoruz ki şehrin önünü açalım. 1/100000 ölçeğine uygun olarak şehri açmamız, genişletmemiz gerekiyor” diye konuştu.
ZEYTİN DALI HAREKÂTINI DEĞERLENDİRDİ
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başlattığı Zeytin Dalı Harekâtına değinen Şahin, şunları aktardı: “Bu ilk değil. Cumhurbaşkanımızın ön görüsü ve cesaretiyle uluslararası hukuka uygun olarak Suriye’nin toprak bütünlüğü ve halkımızın güvenliğini sağlamak amacıyla sınır ötesi müdahaleye Fırat Kalkanı Operasyonuyla Cerablus’ta başlattık. Burada hayat normalleşti, ardından El-Bab’ta bu operasyon genişledi, şimdi de Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında Afrin’de çalışıyoruz. Mehmetçiğimize çok güveniyoruz. Herkesin kendi topraklarına bir an önce dönmesini istiyoruz. Onların boşalttığı bölgeleri, PKK, DEAŞ, PYD gibi terör örgütleri doldurdu. Bölgede huzur koridoru oluştuğu zaman bölge terör örgütlerinden temizlenmiş olacak, toprağın gerçek sahipleri vatanına dönecek, böylece yükümüz hafifleyecek, bölge rahatlayacak. Bölgeye istikrar gelirse bölgenin kalkınması da büyümesi de daha güçlü olacak, şehitlerimiz var, içimiz yanıyor. Ama biliyoruz ki onlar Hazreti Muhammedîn cennete komşuları olacaktır.”
SPEKÜLASYONLAR OLUNCA KARARI GERİ ÇEKTİM
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılması planlanan alan şehir meydanıyla ilgili olarak “Kamil Ocak Stadının yerinin TOKİ başkanlığının olduğundan eski TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile birlikte çalıştık ama ortaya çıkan planı beğenmedik ve durdurduk. Yeni Toplu Konut İdaresi Başkanı Ergün Turan ise yeni stadyumun maliyetini birebir buradan çıkarma gibi bir niyetini olmadığını, buraya yaşayan bir meydan yapılmasına yönelik kanaatini belirtti, İTÜ kentsel tasarım bölümüne meydan çalışması yapılmasını istedi. TOKİ başkanı bizden mini marketlerin kafeteryaların olduğunu içeren bir meclis kararı çıkarmamızı istedi. Meclisten komisyona havale ettiğimizde çok ciddi spekülasyonların olduğunu gördük. ‘Buraya alışveriş merkezi yapılacak 45 dönüm alana sahip olan Kamil Ocak Stadyumu, 10 dönüme düşecek, meydan kalmadı’ dendi. Spekülasyonlar çoğalınca ben de yasayı yeniden meclise iade ettim. Herkese çok yakın bir şekilde bunun böyle olmadığını anlatmamız gerekiyordu. Önce 78 sivil toplum kuruluş temsilcileriyle buluştuk. Onlarla konuştuk, taleplerini aldık, Gönüllü kuruluşların da taleplerini dinledik. Kadınıyla, genciyle, öğrencisiyle, engellisiyle çocuğuyla her görüşten insanın katılacağı bir çalıştay yapmayı düşünüyoruz. Yaşayan bir meydanda ne isteniyor, meydanda ne olmalı ne olmamalı? Sorularına toplanacak çalıştayda yanıt bulacağız. Çalıştayın soncunda ihtiyaç analiz çıkaracağız. Yerel ve ulusal kentsel tasarımcılarla proje çalışması yaptıracağız. Ortaya çıkan projeyi halkımızla paylaşacağız onların beğendiği proje üzerinden çalışmalara yoğunlaşacağız. Bir ay sonra Toplu Konut İdaresi Başkanı Ergün Turan, kentimize geldiğinde meydanın yerini göstereceğiz. Anlaşabilirsek meydandaki yeri, trampa yapıp yerel yönetimlerin inisiyatifine almak istiyoruz. Valiliği Fevzi Çakmak Bulvarında bulunan karayolları içerisine butik bir valilik yapıyoruz. Yıktığımız bedesten ile birlikte 250 dönüm büyük bir alan ortaya çıkacak. Ticari alanlar olmayacak ama Avrupa’daki meydanlarda küçük alışveriş yerleri, kafeler ve kiliseler var. Burada önyargılardan uzak yaşayan bir meydanı nasıl inşa etmemiz gerektiğini bilimsel bir şekilde bakmamız ve bunun gereğini halkımız için yapmamız gerekiyor. Herkese yer var gönül darlığına gerek yok” dedi.
Büyükşehir Belediye Meclisi, 104 madde oy birliğiyle ilgili komisyonlara sevk etti, meclis ikinci bileşim için 16 Şubat 2018 Cuma günü saat 15.00’da toplanmak üzere dağıldı.