CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, soba zehirlenmelerini ve ölümlerini meclise taşıdı. Kaplan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplandırması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde son zamanlarda karbonmonoksit gazı zehirlenmesiyle hayatını kaybeden vatandaşlara dikkat çekti.
UCUZ VE SAĞLIKSIZ KÖMÜRLER CAN KAYIPLARINI ARTTIRIYOR!
Kaplan, her yıl yüzlerce insanın soba zehirlenmesi sonucunda hayatını kaybettiğini ifade ederken, ucuz ve sağlıksız kömürlerin de bu durumu arttırdığına dikkat çekti.
VATANDAŞ MECBURİYETTEN UCUZ KÖMÜR ALIYOR!
Kaplan yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Yoksulluğun ve açlık sınırının giderek arttığı bir dönemde, kaliteli kömür alma olanağı bulamayan, mecburiyetten ucuz ve kalitesiz kullanmak zorunda kalan vatandaşlarımız göz göre göre ölüme mahkûm edilmektedir.Daha dün Gaziantep, Çıksorut Mahallesinde bir anne ve oğul sobadan sızan karbonmonoksit gazı sebebiyle can verdi. Yine dün Kastamonu’da yaşayan yaşlı bir çift karbonmonoksit gazı kurbanı oldu. 3 gün önce İstanbul’da üç kadın tekstil işçisi sobadan çıkan gaz sonucu can verdi. 4 gün önce Adıyaman’da 6 kişilik aile sobadan sızan gazdan zehirlendi. Ülkemize her yıl tonlarca kaçak kömür girişi oluyor. Daha kaliteli kömür alma olanağı bulamayan, geçim sıkıntısı çeken, yoksulluk ve açlık sınırında yaşayan dar gelirli vatandaşlarımız bu tehlikeyle her gün burun buruna kalmakta” dedi.
YİTİRİLEN BU CANLAR İÇİN DE “FITRAT, KADER” Mİ DİYECEKSİNİZ?
BAKAN FATİH DÖNMEZ’E SORULAR:
Soba zehirlenmelerine karşı Bakanlığınızın aldığı önlem ve tedbirler var mıdır? Varsa nelerdir?
Soba zehirlenmelerinin nedenleri araştırılmış mıdır? Araştırıldıysa madde madde belirtir misiniz?
Ülkemizde, 2002 yılından bu tarihe kadar soba zehirlenmesinden dolayı yaşamını yitiren kaç kişi vardır?
Gaziantep merkez ve ilçelerinde, 2002 yılından bu tarihe kadar soba zehirlenmesinden dolayı yaşamını yitiren kişi sayısı kaçtır? Yaşamını yitiren kişiler hangi mahallelerde oturmaktadır?
Kalitesiz ve ucuz kömürlerin kullanımının yarattığı sonuçların ortadan kalkması için bir projeniz ya da girişiminiz var mıdır?
Dar gelirli vatandaşlarımız için, soba dışında alternatif bir ısınma yöntemi sağlayacak bir projeniz ya da çalışmanız var mıdır?
Valiliklerin ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonunun dağıttığı kömürler ne sıklıkla denetlenmektedir? Denetleme kriterleri nedir?
Bilinçsiz soba kullanımı, ucuz ve kalitesiz kömür kullanımı sonucunda her yıl yüzlerce vatandaşımızın soba zehirlenmesi sonucunda can veriyor. Hükümet olarak bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yitirilen bu canlar için de “kader, fıtrat” diyebilecek misiniz?
Editör: Turgut Bozgeyik