Eğitim

LGS sınavıyla ilgili önemli açıklama

Özel Seçkin Koleji İlköğretim Müdürü Eyüp Yılmaz, yaklaşan LGS sınavıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

LGS sınavıyla ilgili önemli açıklama
01-02-2019 10:34

Özel Seçkin Koleji İlköğretim Müdürü Eyüp Yılmaz, yaklaşan LGS sınavıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Eyüp Yılmaz, LGS sınav sistemiyle ilgili yaptığı açıklamada sınava hazırlık sürecinde öğrencilerin başarıyı elde etmesi için ders nasıl çalışılması gerektiği ile ilgili bilgiler verdi.

SOSYAL BİLGİLER

Sosyal Bilgiler dersi sözel bilgilerden oluştuğu için daha kolay öğrenilmesine rağmen  çabuk unutulan bir derstir. Öğrenilen bilgileri unutmamanın tek yolu tekrardır. Düzenli olarak  yapılan tekrarlar öğrenmeyi pekiştirecek, unutmanın önüne geçecektir. Ayrıca günlük yaşamda kullanılan bir çok bilgiyi içermesi bu dersin avantajıdır. Bu nedenle öğrenilenlerin günlük yaşamda kullanılması öğrenmenin verimini arttıracak, unutmayı engelleyecektir.

LGS sisteminde öğrencilerden bilgiyi ezberleme yerine; okuduğunu anlama, anladığı bilgiyi yorumlama ve bu yorumdan doğru bir çıkarımda bulunma yetenekleri beklenmektedir. Bunun için uzun paragraflardan oluşan sorular yer alıp burada bilgiyi verip bundan sonuç çıkarması istenmektedir. Soruların çoğu “buna göre, yukarıda verilen bilgilere göre,  anlatılan bilgiye göre, gibi cümleler ile bitmektedir. Bunun için öğrenci okuduğunu anlayıp, yorumlayıp sonuç çıkarması gerekmektedir. Daha önceki yıllarda soruların çoğu ezbere dayalı bilgi basamağından gelmekte iken günümüzde analiz ve sentez basamaklarından sorulmaktadır.

Peki, Sosyal Bilgiler dersinde başarılı olmak için nasıl bir çalışma yapılmalıdır?

Öğrenilen bilgiler kısa süreli belleğe aktarıldığı için çabuk unutulacaktır.  Öğrenilen bilgileri kalıcı hale getirmek için mutlaka yazarak tekrar etmek gereklidir.

İşlenen konularla ilgili özet çıkarmak gereklidir. Bu hem hazır bulunuşluluk düzeyini yükseltir hem de bilginin kalıcı olmasını sağlar.

Önemli yerlerin altları çizilmeli, bir taraftan da notlar alınmalıdır. Konu öğrenilirken olabildiğince olaylar arasında bağlantılar kurulmalıdır.

Tarihi olaylar neden-sonuç ilişkisine dayanır. Bundan dolayı bir konu öğrenilmeden diğerine geçilmemelidir.

Tarih ve coğrafya dersine çalışırken mutlaka harita kullanılmalıdır. Bu öğrenmeyi pekiştirecek, öğrenmenin kalıcı olmasını sağlayacaktır.

Farklı kaynaklardan bol bol soru çözülmelidir. Yapılan yanlışların önce nedenleri öğrenilmeye çalışılmalı sonra mutlaka öğretmenlerimize sormalıyız.

Çıkmış sorular çözmek size sınavda çıkabilecek sorular hakkında bir bilgi verir.

Bütün bu yazılardan çok daha önemlisi kitap okumayı alışkanlık haline getirmemiz gereklidir. Unutmayalım ki kitap okumak sadece sosyal bilgiler dersi için değil, bütün derslerdeki başarımızı etkileyecektir.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER