Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, insan odaklı bir spor kenti olma noktasında büyük bir çaba gösterdiklerini söyledi.
Şahin, SANKO Üniversitesi tarafından düzenlenen “1’inci Futbol, Bilim ve Sağlık” sempozyumunun açılışında yaptığı konuşmada, sempozyumların bilim ışığında bir meseleyi analiz etmek ve çözüm odaklı yol haritası çıkarmak için çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
“Bugün aramızda olan öğrencilerimiz bizim geleceğimiz. Ve onların bakış açısı dünyadaki değişim ve gelişim için büyük önem taşıyor” diyen Şahin, şöyle devam etti:
“Beşeri sermaye çok önemli. Çünkü bu şehir diğer şehirlerden farklı olarak Türkiye’nin genç nüfusunda 4’üncü sıradayız. Bize düşen temelden çocuklarımıza fırsat eşitliği verip doğuştan gelen yeteneğini keşfedip ‘ben iyi bir futbolcu olmak istiyorum’ diyen bir gencimiz varsa onu alt yapıya hazırlamak. Bunun için her semtte spor salonları açıyoruz. Birde ulusal, uluslararası ve yerel turnuvalar düzenleyerek bir sinerji oluşturmaya çalışıyoruz. İnsan odaklı bir spor kenti olma noktasında büyük bir gayret gösteriyoruz. Marka olmak başka bir şey.”
SANKO Üniversitesi, Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü (GFK) işbirliği, Spor Fizyoterapistleri Derneği ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun katkılarıyla düzenlenen sempozyumda konuşan Gazişehir GFK Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, “Futbol tüm dünya için çok önemli bir spor dalıdır. Bu nedenle futboldaki sağlık konusunun ele alınması gerektiği düşüncesiyle bu sempozyumu düzenledik. Sempozyum sonucunda ortaya çıkacak sonuç doğrultusunda hem kulübümüz hem de kentimizdeki sporla uğraşanlar için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” diye konuştu.
Türk takımlarının büyük bir kısmının yabancı oyunculardan oluştuğunu anımsatan Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemizdeki 4 büyük takım çoğunlukla yabancı oyuncularla mücadele veriyor. ‘Brezilya, Arjantin, Portekiz liglerinde kaç tane yabancı oyuncu var’. Yok. Çünkü altyapıya önem verip, ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra futbolcu ihraç ediyorlar. Gaziantep 2 milyon nüfuslu bir şehir. İnanıyorum ki, bilimle, tekniği ve futbolu birleştirdiğimiz, ilgili kurum ve kuruluşlar olarak güçlerimizi bir araya getirdiğimiz ve buna doğru beslenmeyi de eklediğimiz zaman ulaşamayacağımız hiçbir hedef yoktur.”
Sempozyumun düzenlemesine emeği geçen herkese teşekkür eden Konukoğlu, toplantının sonuçlarının Gaziantep’e ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.
PROF. DR. GÜNER DAĞLI
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı da “Öncelikle Afrin’de şehit olan evlatlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Afrin’de güvenlik güçlerimiz görevlerini layıkıyla yaptıkları için burada bu kadar rahatız” diyerek konuşmasına başladı.
“Biz sağlık üniversitesiyiz. Ama böyle kalmayacağız. Mutlaka gelişeceğiz büyüyeceğiz. Bu maçla da sağlık üniversitesi olarak bölge insanı için neler yapabiliriz diye sürekli bir arayış içindeyiz” diyen Prof. Dr. Dağlı, şunları kaydetti:
Sağlık ve spor birbirinden ayrı düşünülemeyecek iki kavram. Sağlıklı nasıl kalınabilir. Bunun içerisine bilim nasıl katılabilirden yola çıkarak, futbolla bilimi bir araya getirme çabası içindeyiz. Mutlaka bu bölge insanına bilim ışığı altında futbolu öğretmek istiyoruz. Bu ülke dişiyle tırnağıyla kazandığını yurtdışından aldığı oyuncu için harcıyor. Amacımız, şehrimizdeki genç nüfusu her spor dalında bilimin ışığında yetiştirerek, sağlıkla bir toplum oluşmasında yol göstermektir.”
PROF. DR. NEVİN ERGUN
Sempozyum Başkanı da olan SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun ise günümüzde spor, sporcu sağlığı ve sporcunun performansını artırmaya yönelik değerlendirme ve eğitim programlarının, bilimsel çalışmalarla desteklenerek son derece popüler hale geldiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Ergun, Türkiye’de Sağlık Bilimleri Fakülteleri Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümlerinden “Fizyoterapist” olarak mezun olan ve “Spor Fizyoterapisi” alanında özelleşerek bu unvanla çalışan çok sayıda fizyoterapist bulunduğunu anımsattı.
Spor Fizyoterapistlerinin alanında özel eğitim görerek uzman ve doktora derecesi alma hakkına da sahip olduklarını anlatan Prof. Dr. Ergun, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Farklı bilim dalları ile ortaya çıkmasına rağmen ‘İnovasyon’, sağlık bilimleri içerisinde de gün geçtikçe büyümektedir. Sağlık alanına gelecek yenilikler, günümüz çağındaki çığır aşan teknolojik gelişmelerle birlikte gün geçtikçe çeşitlenmekte ve akıl almaz yönlerde ilerlemektedir.
Rehabilitasyonda kanıta dayalı uygulamalar kapsamında birçok kas-iskelet sistemi problemlerinde, özellikle alt ekstremite yaralanmalarında kanıt değeri en yüksek düzeyde olan yaklaşım egzersiz eğitimidir. Egzersiz programlarının planlanmasında birçok yöntem kullanılmaktadır.
Yenilikçi ve bilimsellikten ödün vermeyen multidisipliner çalışma ve bilgi paylaşımı ile futbol yaralanmalarının fizyoterapi ve rehabilitasyonunda daha farklı bir boyuta geçeceğimize geleceği şekillendirebileceğimize inanıyor ve ümit ediyorum. İlkini düzenlediğimiz bu sempozyumun gelecek yıllarda farklı temalarında düzenleyerek sizlerle birlikte olmayı diliyoruz.”
“TÜRKİYE’DE FUTBOLA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR”
Açılış konuşmalarından sonra moderatörlüğünü Prof. Dr. Nevin Ergun’un yaptığı panele geçildi.
Panelistlerden SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, “SANKO Üniversitesi olarak, futbolun ve tüm sporların bilimsel temellere oturtulması ve sağlık ekibinin yetiştirilmesi konusunda SANKO Üniversitesi her türlü destek ve bilimsel katkıya hazırdır” ifadelerine yer verdi.
Bu amaçla Gazişehir GFK’da altyapı ve A Takımı değerlendirilmelerini başlattıklarını vurgulayan Prof. Dr. Dağlı, bunun periyodik olarak devam edeceğini bildirdi.
Prof. Dr. Dağlı, SANKO Üniversitesi bünyesinde tüm bölge ve ülke için büyük bir rol oynayacak bir araştırma laboratuvarı projesini Kalkınma Bakanlığı’na sunduklarını da sözlerine ekledi.
PROF. DR. MEHMET BİNNET
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Sağlık Kurulu Onur Üyesi Prof. Dr. Mehmet Binnet de TFF içerisinde futbol takımlarında yer alan sağlık ekibinin eğitimlerini başlattıklarını söyledi.
Prof. Dr. Binnet, bu ekip tarafından gerçekleştirilen bilimsel araştırmanın sonuçlarının UEFA ve FIFA tarafından “Türk Araştırması” olarak kabul gördüğünün altını çizerek, “Bu araştırma sonucunda bugün futbol takımlarında hakemin özel izniyle futbolcular sıcak aylarda 22’inci dakikada ve gerektiğinde saha kenarına gelerek, su içebilmelerine izin verilmektedir” diye konuştu.
MURAT GÜNERİ
Gazişehir GFK Genel Sekteri Murat Güneri de yönetime yeni geldiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Altyapı çalışmalarına yönetim olarak hız verdik. Oyuncularımızı altyapıdan yetiştirmeyi hedefliyoruz. SANKO Üniversitesi’nin bu çalışmalarımıza verdiği destekten dolayı memnunuz.”
ÖMER ÜRÜNDÜL
Spor yazarı Ömer Üründül, medyanın gelişimiyle birlikte haberleşme ve bilgi paylaşımının da geliştiğini belirtti.
Günümüzde haber almanın çok daha hızlı ve etkin bir hale geldiğini vurgulayan Üründül, şöyle devam etti:
“Oyun sahaları eskiden uygun değildi. Günümüzde futbol için gerekli bütün altyapı ve fiziki koşullar sağlanmış durumda. Bugünkü sözlü ve yazılı basın etik davranmamakta, eleştiriler çok ağır olmakta. Futbol bir oyun olarak kabul edilmediği için seyredilmesi de keyifli değil, bir küfür edebiyatı var. Şu an ülkemizde farklı bir futbol anlayışı maalesef var. Bu hem sporcular hem de seyirciler açısında hoş olmayan bir ortam yaratıyor. Hakemler baskı altında.”.
ERDEM YÖRÜKOĞLU
A Milli Futbol Takımı Fizyoterapist Erdem Yörükoğlu, 2000 yılından bu yana birçok spor kulübünde görev yaptığını, o dönemle günümüz arasında çok farklılıklar olduğunu söyledi.
Milli Takımda görev almanın çok büyük bir gurur olduğuna dikkati çeken Yörükoğlu, şu bilgileri paylaştı:
“Sürekli kendini yenilemek ve bilimsel olarak gelişim sağlamak gerekir. Takım başarısı için sağlık ekibini oluşturan her bireyle etkili iletişimde bulunmak çok önemlidir. Ayrıca sağlık ekibiyle, teknik yönetimin, sporcuların birlikteliği gereklidir. Ülkemizde futbol takımlarındaki sağlık ekipleri sıkça değişmekte. Halbuki yurtdışında, oturmuş bir sağlık ekibi vardır. Antrenör ve yönetim değişse bile bu ekip görevine devam eder. Bizde uygulama bu şekilde değil.
SAVAŞ KUDAŞ
Spor Hekimi Dr. Savaş Kudaş, 2004 yılından bu yana futbol kulüplerinde görev yaptığını, başarı için, sağlık ekibi kendine düşen görev kadar yetki ve sorumluluk alması gerektiğini kaydetti.
GÜRKAN GÜNAYDIN
Ampute Milli Futbol Takımı Fizyoterapist Gürkan Günaydın, ise “Önemli olan kulübün oyuncusunun ve teknik ekibinin, sizlerle beraber hareket edebilmesidir. Aksi takdirde verim alınamaz ve başarıya ulaşmak mümkün olmaz” şeklinde konuştu.
SANKO Okulları Abdulkadir Konukoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Türkiye’de büyük ilgi gören futbolun birçok yönden ele alındığı, sağlık ve bilimin spor üzerindeki katkılarının tartışıldığı sempozyumda, panelin sonunda panelistlere teşekkür belgeleri ile armağanları takdim edildi.
Etkinliğe, SANKO Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Metin Bayram, Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun, Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, akademisyenler, Gazişehir Futbol Kulübü Alt Yapı Takımları (13, 14, 15, 16, 17, U21 yaş grupları) Şahinbey Ampute Futbol Takımı, Engelsiz Gaziantepspor Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Türkiye’deki tüm Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencileri ile Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri de katıldı.
Sempozyumun yarınki bölümünde, bilimsel sunumlarda bulunulacak.