Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 12. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin içeriğine ağır darbe vurdu. “Eğitim öğretim sistemi” yerine Arapça karşılığı olan “Maarif” kelimesinin tercih edildiği “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” taslağında bu derste günümüzde de etkileri devam eden ve tartışılan siyasi olaylara geniş yer ayrıldı.
Sözcü'den Tarık Işık'ın haberine göre dersin 28 saate denk gelen yüzde 39’u “2. Dünya Savaşı’ndan Küreselleşme Sürecine Türkiye” ünitesine ayrıldı. “Türk İnkılâbı ve Atatürkçülük” ünitesine ise 18 saate denk gelen sadece yüzde 25’lik bölüm ayrıldı. Derste işlenecek başlıklar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP’ye yüklenmek için kullandığı olayların da bulunması dikkat çekti.
Ekmek karnesi, darbe konuları işlenecek
Derste; Ekmek karnesi, Varlık Vergisi, 27 Mayıs Askeri Darbesi, 1971 Muhtırası, 1980 Askeri Darbesi, 28 Şubat Müdahalesi, 27 Nisan e-Muhtırası, 15 Temmuz Darbe Kalkışması, PKK/PYD, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleri üzerinden millî güvenliği tehdit eden unsurların ve terörle mücadelenin Türkiye’nin demokratikleşmesi sürecine etkileri işlenecek.
Türkiye, 2018’den beri Atatürk’ün inşa ettiği Parlamenter Sistem ile değil Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yönetiliyor. MEB’in müfredatına göre İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde grup çalışması yoluyla öğrencilerin “Marshall Planı, tarımda makineleşme, sanayileşme çabaları, ulaşım, bayındırlık, köyden kente göç, IMF ile ilişkiler, ekonomik krizler, ekonomik kalkınma planları, sığınmacı sorunu ve Türkiye’nin bu soruna yaklaşımı ile Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi” konularını incelemeleri de sağlanacak.