Siyaset

Beyin göçüne 'dur' demek için ne yapıyorsunuz?

CHP'li Ekici, hükümete bu beyin göçünü durdurmak için hangi çalışmayı yaptıklarını sordu.

Beyin göçüne 'dur' demek için ne yapıyorsunuz?
06-01-2018 18:32

 

Nitelikli ve vasıflı birçok yurttaşımızın, özellikle son dönemde, antidemokratik uygulamalar, güvenlik, gelecek kaygıları ve daha birçok nedenden ötürü başka ülkelere göç ettiğe dikkat çeken CHP'li Ekici, hükümete bu beyin göçünü durdurmak için hangi çalışmayı yaptıklarını sordu.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, özellikle son dönemde hızla artan nitelikli ve eğitimli insan göçü konusunu verdiği bir önergeyle Meclis gündemine taşıdı. Önergesinde, ülkemizdeki anti demokratik uygulamaların artması, güvenlik-özgürlük dengesinin özgürlük aleyhine bozulması, ekonominin umut verici sinyallerden uzak olması, istihdam olanaklarının iyice daralması, işsizliğin artması, adalet duygusunun giderek zedelenmesi, eğitim politikalarının yalpalaması ve eğitimde kalitenin düşmesi gibi nedenlerin vatandaşlarımızı yurtdışına göç etmeye yönlendirdiği tespitini yapan Ekici, uzmanlar ve araştırma şirketlerince derlenen şu verileri de paylaştı:

2016 yılında Türkiye’yi terk eden milyoner sayısı 6 bin

Yurtdışına taşınan eğitimli, beyaz yakalı sayısı onbinlerle ifade edilmekte

Ocak 2017 ile Haziran 2017 arasında sadece İngiltere’ye pasaport almak için müracaat eden yatırımcı sayısı %25 arttı

Beyin göçü ortaokul seviyesine düştü

2017 yılında eğitim için yurt dışına gitmek isteyen öğrencilerin oranı %30 arttı

Yabancı liselerin mezunlarının yaklaşık yarısı yurtdışındaki üniversitelere başvurdu

Son dönemde Türkiye’den giden Yahudi vatandaşlarımızın sayısı 4.500

Bu verilenin, kendileri ve aileleri için bir gelecek öngöremeyen iyi eğitimli ve maddi olanağı olup Türkiye’yi terk eden yurttaşlarımızın sayısının artarak devam etiğinin somut kanıtı olduğunu kaydeden Ekici "bu durum ülkemiz açısından sosyal, kültürel ve ekonomik derin kayıplara neden olmaktadır" dedi.

CHP'li Ekici bu saptamalarının ardından Başbakan Binali Yıldırım'dan şu sorulara cevap vermesini istedi:

- 2014-2017 yılları arasında yurt dışına yerleşen vatandaşlarımızın sayısı nedir? Bu kişilerin tercih ettikleri ülkeler, eğitim durumları, meslekleri gibi detaylar nelerdir?

- Aynı dönem için,ayrı ayrı olmak üzere lise ve üniversite eğitimi almak üzere yurt dışına giden öğrenci sayısı nedir?

- 2014-2017 yılları arasında, yıllar itibarıyla, Ermeni ve Yahudi kökenli vatandaşlarımızdan kaçı yurt dışında bir ülkeye yerleşmiştir?

- Ülkelerin beyin göçü almak için yarıştığı bir dönemde; Türkiye’nin beyin göçü veriyor olmasının yarattığı sosyal, kültürel ve ekonomik kaybı önlemek için başlatılan/yürütülen bir çalışma var mıdır?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER