Ekonomi

Buıldeast ve Gayrimenkul fuarları açıldı

BUILDEAST Yapı, İnşaat, Dekorasyon Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı ve eş zamanlı olarak yapılan, GAYRİMENKUL Gaziantep Emlak, Konut Projeleri ve Finansman Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Buıldeast ve Gayrimenkul fuarları açıldı
04-10-2019 10:33

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ve Akort Fuarcılık işbirliğinde ikincisi düzenlenen, BUILDEAST Yapı, İnşaat, Dekorasyon Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı ve eş zamanlı olarak yapılan, GAYRİMENKUL Gaziantep Emlak, Konut Projeleri ve Finansman Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Ortadoğu Fuar Merkezi’ndeki fuarların açılış töreninde konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, fuarın düzenlenmesinde emeği olan kurumlara ve katılan firmalara teşekkür ederek, Gaziantep’in dünyanın dört bir yanına mal satan ve dört bir yanından mal alan bir ticaret merkezi olduğunu söyledi.

Gaziantep’in sadece kendi içerisinde değil çevresinde de bir potansiyelinin bulunduğunu vurgulayan Vali Davut Gül, “Gaziantep iddiası olan bir şehir. Tasarruf dönemlerinde zaman zaman yavaşlama oluyor. Ama fuarların, tanıtımların, reklamların durmadan devam etmesi, ilerlemesi lazım. Çünkü biliyoruz ki her tasarruf döneminden sonra yeni bir atılım yeni bir yükseliş başlıyor. Gaziantep Ortadoğu başta olmak üzere birçok yerde etki alanı,  ticari bağlantıları olan bir şehir” dedi.

Gaziantep’teki yapılaşma üzerine de değerlendirmelerde bulunan Gül, “Zaman zaman insanlar çok inşaat yapıldığından yakınıyor ama hem Gaziantep’te hem de Türkiye’de buna ihtiyaç var. Gaziantep’e baktığımızda son 30-40 yılda aldığı göçlerle yüz metrekare arsa üzerine ev yapılan,  üzerine ikinci, üçüncü katı çıkılan bir yapılaşmanın olduğunu görüyoruz.  Bunun hem sosyolojik olarak devam etme şansı yok, hem de güvenlik sorunu oluşturması muhtemel.  Olası bir deprem halinde risk faktörü ön plana çıkıyor. Ayrıca şehrimiz zenginleşiyor, zenginleştikçe beklentiler artıyor. İnsanlar gün geçtikçe geniş evlerde yaşamak istiyor. Aile yapımızı genişliyor, genişledikçe ihtiyaç artıyor. İyi planlayarak, imarlı yerleri tekrardan elden geçirerek insanların konut ihtiyacına cevap vermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

-GSO BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ, “İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YENİ BİR TOPARLANMA YAŞANACAĞINA YÜREKTEN İNANIYORUM. İNŞALLAH BU BİR BAŞLANGIÇ OLUR VE SEKTÖR HIZLA BÜYÜME TRENDİNE GEÇER”

Gaziantep’in şartlar ne olursa olsun, çalışmaya, üretmeye, istihdam oluşturmaya devam ettiğini belirterek konuşmasına başlayan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, “Tüm koşullara rağmen geçtiğimiz yıl 7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Dünya ekonomilerindeki daralmalara rağmen, çok şükür ihracatta yine bu yıl hedef büyüttük ve inşallah yılsonunda 7,5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin inşaat sektöründe dünyada ilk sıralarda yer aldığını kaydeden Adnan Ünverdi, “Bunu sürdürülebilir kılmamız ve olumsuzluklardan etkilenmeyecek uluslararası alternatifler oluşturmamız büyük önem taşıyor. Fuarımızın da amacı bunu sağlamak. Ülkemizin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat sektöründe maalesef uzun zamandır bir durgunluk söz konusu. Ancak Ağustos ayında konut kredilerinde faiz oranlarının geriye çekilmesi ile birlikte bir hareketliliğin olduğunu da görüyoruz. Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 oranında arttı, satışlar böylece 2019'da ilk kez yıllık bazda artış gösterdi. İnşallah bu bir başlangıç olur ve sektör hızla büyüme trendine geçer” şeklinde konuştu.

Gaziantep Sanayi Odası olarak paydaş kuruluşlarla birlikte sektörde faaliyet gösteren firmaları uluslararası firmalarla buluşturduklarını aktaran Ünverdi şöyle devam etti:

“Suriye sınırının hemen öbür tarafında devletimizin kontrolünde olan bölgelerde inşaat firmalarımızın faaliyetleri devam ediyor. İnşaat alanında Ortadoğulu işadamlarımızla güç birliğimizi artırarak bölgeyi birlikte inşa edebiliriz. GSO olarak firmalarımıza destek olmaya da devam edeceğiz.”

Bu zorlu dönemde, sektöre yeni bakış açıları kazandırmak, güçlüklerin yaşandığı bir dönemde motivasyonu artırmak, oluşturulacak sinerji ile yeni çıkış yolları bulmak arzusunda olduklarını vurgulayan Ünverdi, “Ekonominin temelinde rakamlar kadar, moralin de çok büyük önemi var. Bildiğiniz üzere Türkiye’de birçok inşaat fuarı iptal edilirken, Gaziantep’te biz fuarımızın ikincisini gerçekleştirerek sektörümüzün devamlılığını sağlamak ve sektörü diri tutmak istiyoruz. Bugün de fuarımızla moral bulacak, birlik olacak ve birlikte yolumuza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

- İMO BAŞKANI GÖKHAN ÇELİKTÜRK, “GAZİANTEP'İN GEREK MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ, GEREKSE DE İNŞAAT MALZEMELERİ ALANINDA BİR MERKEZ OLMASI EN BÜYÜK AMACIMIZ”

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk ise inşaat sektörünün, ülke ekonomisinin lokomotiflerinden birisi olduğunu ve sektördeki canlanmayla birlikte piyasalara önemli bir hareket getireceğini belirterek, “Gaziantep'in gerek müteahhitlik hizmetleri, gerekse de inşaat malzemeleri alanında bir merkez olması en büyük amacımız. Gaziantep olarak bunu başardığımızda, ülkemizin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sunacağımızı belirtmek isterim. Bu nedenle inşaat sektörünün büyümesi için atılan her adım, her çaba, her etkinlik, doğrudan ekonomimize etki edeceği için çok kıymetlidir. Sektör temsilcileri olarak, ülkemizin ekonomik sıkıntılar yaşadığı bu ortamda, daha çok çalışmamız, daha çok üretmemiz ve piyasalara moral vermemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Ülkemizi uluslararası arenada güçlü ve iddialı konuma getirmek için hepimize büyük sorumluluk düşmektedir. Türk müteahhitlik ve yapı malzemeleri firmaları dünyanın çok farklı coğrafyalarında, çok başarılı projelere imza atmaktadır. Bu bağlamda komşumuz Suriye’de yapılacak yeniden imar faaliyetlerinde lojistik, mühendislik, yapı malzemeleri bakımından en iddialı ülke konumunda bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

-AKORT FUARCILIK YÖNETİM KURULU ÜYESİ ORHAN AKKAYA, “GAZİANTEP İNŞAAT SEKTÖRÜNDE GEREK ÜRETİM GEREKSE YATIRIM BAZINDA OLDUKÇA DİNAMİK VE ETKİLİ BİR POZİSYONDA”

Fuarların bölgede inşaat ve emlak sektörlerinin buluşma noktası ve yansıması olacağına işaret eden AKORT Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Akkaya da, şunları dile getirdi: “İnşaat sektörü kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep oluşturan bir konumda olması açısından ekonomimizin lokomotifi olma özelliğine sahiptir. Bununla birlikte ülkemizin büyüme performansında da çok önemli bir rol üstlenmiştir. Gaziantep ise inşaat sektöründe gerek üretim, gerekse yatırım bazında oldukça dinamik ve etkili bir pozisyondadır. Ayrıca komşu ülkelere ve Ortadoğu pazarına yakınlığı nedeniyle stratejik bir öneme ve çeşitli rekabetçi avantajlara sahiptir. Şu an için bölgemizde yaşanan gerginlikler son bulduğunda söz konusu tehditler fırsata dönüşecek ve bu durumdan en olumlu etkilenen Gaziantep olacaktır. Bu çerçevede orta vadeli hedefimiz yapacağımız fuarlarla bölge ekonomisini canlandırmakla birlikte, özellikle Ortadoğu’da ihracat odaklı etkin bir ticarete katkı sağlamaktır. Bu düşünceden hareketle Gaziantep Sanayi Odası, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ve Akort Fuarcılık olarak ileride çok büyüyeceğine inandığımız fuarımızın temelini beraber inşa ediyoruz.”

Açılış konuşmalarının ardından fuarın açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri stantları gezdi.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER