CHP lideri Özgür Özel'in, Yargıtay'ın AYM kararı sonrası çağrı yaptığı TBMM'de toplantı gerçekleşmemesi üzerine CHP Grubu eylem başlattı. Genel Kurulu'da 'adalet nöbetine' başlayan CHP'li vekiller Meclis sıralarında oturarak eyleme başladı.
CHP’li vekiller Meclis’te sıralara vurarak Yargıtay’ın kararını protesto etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, saat 22.00’de nöbette bulunan milletvekillerine destek için TBMM’ye gelecek.
Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen cezaevindeki Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ı tahliye etmedi. Ayrıca kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı.
CHP lideri Özgür Özel'in, Yargıtay'ın AYM kararı sonrası çağrı yaptığı TBMM'de toplantı gerçekleşmemesi üzerine CHP Grubu sıralara vurarak protesto etti ve Meclis'i terketmeme eylemi başlattı.https://t.co/pRc7Bj0EwG#YargıtayDarbesi @eczozgurozel @emrkongar pic.twitter.com/9WLnZ56wwl
— Gazikent27 (@Herdaim_Haber) November 9, 2023
CHP Genel Başkanı Özgür Özel öğle saatlerinde kararla ilgili TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’la telefonda görüştüğünü ve Meclis Danışma Kurulu’nu olağanüstü toplayacağını duyurdu.
Özel konuyla ilgili yeni bir tweet atarak Kurtulmuş’tan kurulun toplanmayacağını öğrendiğini ve Meclis Genel Kurulu’nu terk etmeme nöbeti başlattıklarını açıkladı.
Özel’in Twitter hesabından yaptığı açıklama şöyle:
“Meclis Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş tarafından yapılacağı bildirilen ve saat 17.00’de toplanması beklenen Danışma Kurulu toplantısının yapılmayacağını öğrendim. Bu durumda dün gerçekleştirdiğimiz olağanüstü grup toplantısında aldığımız karar gereği, yargı krizi ve darbe girişimini gündemde tutmak amacıyla bugünden itibaren TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemine başlıyoruz.”
“ADALET, ADALET, ADALET”
CHP’li milletvekillerinden bu akşam için gönüllü olan 20 kadarı Genel Kurul sıralarına oturarak eylemlerini başlattı. Vekiller Genel Kurul sıralarına vurarak Yargıtay 3. Dairesi’ni ve kararını protesto etti. O anların görüntülerini paylaşan CHP’li Utku Çakırözer ise şunları söyledi:
“Adalet, adalet, adalet!
Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’ne yönelik hukuk darbesini kabul etmiyoruz! Bu yargı darbesini TBMM’de milletvekillerimizle protesto ediyoruz!”
“ELEKTRİĞİ KESİP IŞIKLARI SÖNDÜREBİLİRLER, GECE KOLTUKTA UYUYACAĞIZ”
CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay kararının ardından TBMM Genel Kurulu’ndaki yapacakları eylemin detaylarını anlattı.
Zeybek şunları söyledi:
“Perşembeden, cumaya, cumadan cumartesiye, cumartesiden pazara, pazartesi ve salıya kadar burada olacağız. En az 20 kişilik gruplar halinde. Hafta sonu da devam edecek. Elektriği kesebilirler, ışıkları söndürebilirler. Gece koltukta uyuyacağız. Mesele dün Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi kararını tanımama ve Anayasa Mahkemesi üyeleriyle ilgili suç duyurusunda bulunması gibi garabet açıklaması. 7 Şubat 2012’de Hakan Fidan’ın gözaltına alınması sürecinde FETÖ savcılarının yaptığının bir benzeri darbedir”
ENGİNYURT’TAN CHP’NİN EYLEMİNE DESTEK AÇIKLAMASI
Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt Twitter’dan paylaşımda bulunarak CHP’nin eylemine destek verdiklerini duyurdu.
Enginyurt paylaşımında şunları söyledi:
“Yargı krizi ve darbe girişimini gündemde tutmak amacıyla bugünden itibaren, CHP’nin TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemini destekliyoruz. Sen ben yok,biz varız. Haksızlığa karşı direneceğiz”
ÖZGÜR ÖZEL TBMM’YE GELECEK
CHP Genel Başkan Özgür Özel, saat 22.00’de TBMM’de nöbette bulunan milletvekillerine destek vermek için TBMM’ye gelecek.
NE OLMUŞTU?
25 Ekim’de AYM Gezi Parkı davasından 18 yıl hapse mahkûm edilen avukat Can Atalay Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçildi. Yargı ve yasama adım atmayınca Atalay, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM de Atalay’ın ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği’ hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Yüksek mahkeme ayrıca ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar verdi.
AYM kararı, 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne 27 Ekim’de ulaştı, kararı uygulaması beklenen mahkeme topu Yargıtay’a attı. İhlalin Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin kararından kaynaklandığı savunuldu, gereğini aynı dairenin yapması gerektiği belirtildi.
Yargıtay başsavcılığı Atalay’ın ‘yasama dokunulmazlığı’ndan yararlanamayacağını savunmuş, gerekçe olarak Atalay hakkındaki soruşturma ve yargılamanın milletvekili seçilmesinden önce başlamasını gösterdi.
Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi tahliye talebinin reddine, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için kararın TBMM’ye gönderilmesine, dahası ‘anayasa hükümlerini ihlal ettiği’ gerekçesiyle tahliye yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında Yargıtay başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.