Siyaset

CHP’li Meriç, Dışişlerindeki liyakatsizliği meclis gündemine taşıdı

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, AKP iktidarları döneminde yeterliliğe ve liyakate önem vermeden siyasi atamanın en yoğun yapıldığı bakanlıklardan birinin Dışişleri Bakanlığı olduğunu ifade etti.

CHP’li Meriç, Dışişlerindeki liyakatsizliği meclis gündemine taşıdı
30-09-2024 21:09
30-09-2024 21:12
GAZİANTEP

AKP iktidarları döneminde yeterliliğe ve liyakate önem vermeden siyasi atamanın en yoğun yapıldığı bakanlıklardan birinin Dışişleri Bakanlığı olduğunu ifade eden Melih Meriç, “AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana çok sayıda tecrübeli kariyer diplomatı ya merkeze yani kızağa çekildi ya da emekli edildi. Bu nitelikli kadroların yerine ise AKP eski milletvekilleri, yöneticilerinden oluşan siyasi kadroları atandı. Yurtdışında ülkemizin çıkarlarını korumakla görevli olan Büyükelçilerin, diplomat adaylarının sırf iktidar partisiyle organik bağı yüzünden atanmaları, hatta bu atamalar içerisinde başka ülke vatandaşlıkları olanların bulunması dış politikamızı olumsuz etkilemektedir.” diye konuştu.

“Dışişleri görevlisi dış görevde tercümanla konuşuyor”

Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden bazı Dışişleri görevlilerinin yurt dışı görevlerde yetersizlik gösterdiğini de vurgulayan CHP’li Meriç “Hem Büyükelçi ve diplomat seviyesinde hem de ülkemizi uluslararası arenada temsil etmek üzere atanan/görevlendirilen çoğu dışişleri bürokratının uluslararası toplantılarda yabancı dil konusunda eksik kaldığını ve tercüman aracılığı ile konuşma yaptıklarını görmekteyiz. Ülkemizin dış dünyaya açılan ve ilişkilerini belirleyen kurumunda en temel yabancı dil özelliklerinden bile mahrum kadroların olması asla kabul edilemez.” dedi.

 Melih Meriç konuya ilişkin olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a şu soruları yöneltti:

  1. Teamül ve liyakat dışı kaç Büyükelçi ve Diplomat atanmıştır? Bunlar hangi ülkelerde görev yapmaktadır? Bu Büyükelçi ve Diplomatların atanmadan önce AK Parti’de yaptığı görevler nedir?
  2. Başta İngilizce olmak üzere yabancı dil bilgisi hiç olmayan veya ülkemizi temsil edecek yeterlilikte olmayan dış ülkede görevli kaç bürokrat vardır? Bu bürokratların atanmadan önceki görevleri nelerdir? 
  3. Bugüne kadar yabancı dil bilmediği halde diplomat adayı olarak alınan ve yabancı dil kursuna gönderilen kaç kişi vardır?
  4. Yabancı dil bilmediği halde dış temsilciliklerimize atananlar için bugüne kadar yabancı dil kursu veya tercüman ücreti olarak toplamda ne kadar harcama yapılmıştır?
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER