Siyaset

CHP’li Meriç: Halkın yüzde 60’ı Antidepresan kullanıyor!

Türkiye’de yaşanan derin ekonomik krizin, toplumun birçok katmanında büyük ruhsal yaralar açtığını belirten CHP’li Meriç, “İşsizlik, yoksulluk, güvensizlik ortamı halkımızın sağlığını her anlamda olumsuz etkiliyor." dedi.

CHP’li Meriç: Halkın yüzde 60’ı Antidepresan kullanıyor!
11-10-2024 18:57
11-10-2024 18:59
GAZİANTEP

Türkiye’de yaşanan derin ekonomik krizin, toplumun birçok katmanında büyük ruhsal yaralar açtığını belirten CHP’li Meriç, “İşsizlik, yoksulluk, güvensizlik ortamı halkımızın sağlığını her anlamda olumsuz etkiliyor. Ekonomik problemler sosyal-kültürel seviyenin gerilemesine neden olurken, aile içi şiddeti, trafikte şiddeti, boşanma sayılarının artmasını, intiharları ve cinayetleri de beraberinde getiriyor. Son 10 yılda Türkiye’de depresyon ve kaygı oranı ile antidepresan kullananların kademeli olarak arttığı bilimsel verilerle ortaya kondu. Gelinen noktada her yüz kişiden 60’nın antidepresan kullandığı açık kaynaklarda yer almakta. Bu istatistik gerçekten çok vahim. AKP iktidarının toplumu maruz bıraktığı çöküş, insanlarımızı hasta etmektedir.” diye konuştu.

Ekonomik, sosyal ve siyasi şartlara bağlı olarak gelişen ruhsal bunalımların gelecek adına büyük bir tehlike olduğunun altını çizen Melih Meriç, “Antidepresan kullanımının hem kullanıldığı sırada hem de ilacın kesilmesiyle birlikte başta intihar ve saldırganlık olmak üzere birçok olumsuz sonuçlar yarattığı, uzun süreli kullanımlarda ise bağışıklık yaptığı bilimsel çalışmalarla sabit. Bugün 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü. Gönül isterdi ki refah içinde yaşayan, gelecek kaygısını kafasına takmayan bir toplumu konuşalım ama maalesef AKP iktidardayken bunları konuşmak mümkün değil.” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, konuya ilişkin olarak Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na şu soruları yöneltti:

  1. Son 5 yılda yıllar itibariyle ve iller bazında Türkiye’de antidepresan kullanılan vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?
  2. Son 5 yılda Türkiye’de antidepresan kullanımın artma nedeni nedir? Antidepresan kullanımının önlenmesine yönelik Bakanlığınızca yaptığınız bir çalışma var mıdır? Var ise detayları nelerdir?
  3. Son 5 yılda, aile içi şiddete karışan, cinayet işleyen ya da intihar eden vatandaşların psikiyatrik ilaçlarını ne sıklıkla kullandıklarına dair yaptığınız bir çalışma var mıdır? Var ise detayları nedir?
  4. Son 5 yılda kaçak yollarla kaç kutu antidepresan Türkiye’ye sokulmuştur? Antidepresanların kaçak yollarla ülkemize girmesinin önlenmesine yönelik Bakanlığınız koordinesinde ilgili Bakanlıklarla yapılan çalışmalar var mıdır? Detayı nedir?
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER