CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, 6 Şubat depremlerinin ardından kat hakkı sorunu yaşayan vatandaşların mağduriyetini soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
6 Şubat depremleri öncesinde dükkân +5 kat olarak ruhsat alan, imar barışıyla üzerine bir veya daha fazla kat inşa edilen yapılar olduğunu belirten Melih Meriç, “Bu durumda olup 6 Şubat’ta yıkılan binalara sadece 5 kat hakkı tanınmaktadır. Dolayısıyla binalarda dükkânı olan, ya da sonradan eklenen ve imar barışı ile kayıt altına alınan katlarda evi olan vatandaşlarımız ciddi bir belirsizlik ve mağduriyet içindeler. İktidarın büyük kampanyalarla duyurup uyguladığı, başından sonuna kadar eleştirdiğimiz imar barışı yine iktidar eliyle problem üretiyor. Deprem felaketiyle birlikte büyük acılar yaşayan vatandaşlarımızın bir de mülkiyet haklarının ihlaliyle sıkıntıya düşürülmesi kabul edilemez. Yetkililerden bu konudaki belirsizliği ve mağduriyeti bir an önce gidermelerini bekliyoruz.” dedi.
Melih Meriç, konuya ilişkin olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:
- Gaziantep’te ve diğer 10 deprem ilinde, iller bazında, 6 Şubat depremleri öncesinde dükkân+5 kat olarak ruhsat alınan ve sonradan üzerine bir veya daha fazla kat eklenen, eklenen bu katlar da imar barışı çerçevesinde kayıt altına alınan yapılardan kaçı depremde yıkılmış ve yıkılacak durumdadır?
- Bahsedilen binalarda kaç dükkân ve imar barışı ile kayıt altına alınan katlarda kaç bağımsız bölüm bulunmaktadır?
- Yeniden yapılanma sürecinde, 5 kat hakkı tanındığı için yıkılan/yıkılacak binalarda dükkânı olan, ya da imar barışı ile kayıt altına alınan +5’in üstündeki katlarda evi olan vatandaşlarımızın durumu ne olacaktır?
- Bu durumdaki vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek adına planlanan/yürütülen bir çalışma var mıdır?