Siyaset

CHP’li Meriç: Yenilenebilir enerji liselerinin adı var kendisi yok

CHP Gaziantep Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Melih Meriç, açılacağı duyurulan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Yenilenebilir Enerji Liseleri projesinin akıbetini TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li Meriç: Yenilenebilir enerji liselerinin adı var kendisi yok
26-06-2024 06:38
27-06-2024 11:47
GAZİANTEP

CHP Gaziantep Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Melih Meriç, açılacağı duyurulan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Yenilenebilir Enerji Liseleri projesinin akıbetini TBMM gündemine taşıdı.

Birçok ülkenin yenilenebilir enerji ve yeşil dünya anlayışına göre stratejiler geliştirdiğini belirten Melih Meriç, “13 Mayıs 2018 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında ‘Milli Enerji Eğitim Hamlesi’ kapsamında ‘Tabii Kaynaklar ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’ kurulmasına ilişkin protokol imzalandı. Hatta protokolün imza töreni basın toplantısı ile kamuoyuna da duyuruldu. Protokol kapsamında 16 derslikli 10 okulun yapılacağı, bunlardan 3'ünün yenilenebilir enerji lisesi, diğer 7'sinin ise tabii kaynaklar lisesi olacağı ifade edildi. Ancak bugüne kadar projenin sadece adını duyduk, kendisini bir türlü göremedik.” dedi

AKP iktidarlarının mesleki ve teknik eğitime yeteri kadar önem vermediğini söyleyen CHP’li Meriç, “Tüm dünya yenilenebilir enerji sektörüne odaklanmış durumda. Güncel bir örnek vermek gerekirse, petrol zengini olan, kendisine on yıllarca yetecek kadar petrol fosil yakıt rezervi bulunan Birleşik Arap Emirlikleri bile yenilenebilir enerjiye 44 milyar dolarlık bütçe ayırdı. Türkiye bu adımları atmakta geç bile kaldı. Birçok sektör, çalıştıracak kalifiye yetişmiş ara gücü eleman bulma sıkıntısıyla yaşıyor.  Ülkemizde yetişmiş kalifiye ara eleman açığı krizinin giderek derinleştiği göz önüne alındığında bu tür liselerin hayata geçirilmesi son derece önem arz etmektedir. Yenilenebilir Enerji Liseleri projesinde hangi aşamaya gelindiği bir an önce açıklanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç konuya ilişkin olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a şu soruları yöneltti:

 1. Söz konusu protokol kapsamında yapılacağı söylenen 10 adet lisenin yapımı tamamlanıp, Millî Eğitim Bakanlığı’na devredilmiş midir? Devredilmiş ise eğitim öğretime ne zaman başlamıştır?  Bu okullarda kaç öğrenci eğitim-öğretim görmektedir?

2. Bu okullar Türkiye’nin hangi illerinde yapılmıştır/yapılması planlanmıştır? Bu iller hangi kriterler doğrultusunda belirlenmiştir?

3. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı, söz konusu eğitim kurumları için istihdam edilecek uzman personel ve eğitim kadrolarını hangi kriterler doğrultusunda oluşturmuştur?

4. Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nin yapımı için finansal ve lojistik destek sunacağını açıklayan şirketlerin bu zaman zarfında hangi somut faaliyetleri hayata geçmiştir? Bu okullar için ne kadar finansman desteği sağlamıştır?

5. Bu tür okulların sanayi şehri başta Gaziantep olmak üzere Türkiye’nin diğer illerinde de yapılmasına yönelik planlanan çalışma var mıdır? Var ise içeriği nedir? Ne zaman hayata geçirilecektir?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER