CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Kamu Bankası olan Ziraat Bankası’nın 2021 yılı Sayıştay Raporlarına yansıyan batık, riskli kredilerini kamuoyu gündemine taşıdı.
Orhan Sümer “Kamu Bankaları Yandaş Şirketlerin Finansörü durumuna getirilmiş” dedi.
ZİRAAT BANKASI YANDAŞA 26 KATRİLYON KREDİ VERİP GERİ AL(A!)MAMIŞ
Orhan Sümer, “Ziraat Bankası ne yazık ki şeffaflıktan uzak yönetim anlayışı içerisindedir. Sayıştay Raportörü dahi tanıtım, reklam ve sponsorluk adı altında kimlere ne kadar ödeme yapıldığının bilginin saklandığını belirtiyor. Bununla birlikte inanılmaz rakamlar riskli ve batık kredi durumunda. Ziraat Bankası Son 20 Yılda 90 farklı firmaya 5 ve 10 milyon TL arasında kredi ve vermiş geri alamamış. Bu 90 Firmadan Geri Alamadığı Tutar 1.3 milyar TL. Yine 596 farklı firmaya 1 ve 5 milyon TL arasında kredi vermiş geri alamamış. Bu 596 Firmadan Geri Alamadığı Tutar Toplam 3,4 milyar TL. Ne Yazık Ki Yine 28 farklı firmaya temerrüt faizi dahil toplam 21,7 milyar TL kredi vermiş geri alamamış. 2021 yılı sonu itibarıyla temerrüt faizleriyle birlikte toplam 26,5 milyar TL’ye ulaşan alacaklarından sadece 1,8 milyar TL sini tahsil edebilmiş. Kamu Bankalarının getirildiği durum ne yazık ki içler acısı” dedi
TÜPÇÜ ZİRAAT BANKASI’NA 5.2 MİLYAR TL BORCUNU ÖDEMİYOR
Orhan Sümer, “Ziraat Bankası’nın Batık ve Riskli Kredileri içerisinde en önemli kalemlerden birini ki bu tutar 5.2 Milyar Lira, Demirören Grubuna verilen kredi oluşturuyor. Her sene çıkıp soruyoruz Demirören krediyi geri ödüyor mu? Neden Ödemiyor? Neden Almak İçin çabalamıyorsunuz? Emekliye, Öğrenciye, Asgari Ücretliye, Doktora, Memura, Çiftçiye Gelince Para Yok Diyeceksiniz Sırtımızda Ağır Küfe Var Diyeceksiniz Demirören’e ve Yandaşlarınıza Gelince Milyar Milyar Milletin Parasını Dağıtıp Üzerine Yatmalarına Seyirci Kalacaksınız. Yazıklar Olsun.
Sayıştay Raporunda yer alan bir bölüm durumun vahamiyetini gözler önüne seriyor. Rapora göre “ Kredi verilen müşterilerin ödeme süresindeki faaliyetlerin yakın takibinde zafiyet yaşandığı tespit edilmiştir” Yani göz yumulmuş, görmezden gelinmiş.”Dedi.
ZİRAAT ÇİFTÇİNİN DEĞİL YANDAŞIN BANKASI OLMUŞ
Orhan Sümer, “Çiftçi Kredi çekeceği zaman yedi göbek ötede akrabası kefil isteniyor. 3 taksit ödeyemediği zaman ekili tarlasına traktörüne haciz uygulanıyor. Ancak talimatla yandaşa verilen kredilerin akıbeti hiç araştırılmıyor. Çiftçinin zor gününde yanında olması için kurulan Banka 20 yıllık saray iktidarı sonrasında yandaşın bankası haline getirilmiş” dedi.