TMMOB Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Kocalar, çocuklardaki teknoloji bağımlılığının endişe verdiğini söyledi.
Teknolojik aletlerin, yanlış kullanım neticesinde fayda yerine, topluma ve özellikle çocuklarımıza ciddi zararlar vermeye başladığına dikkat çeken Kocalar, şöyle konuştu:
"Teknoloji gelişmekte ve dünyamız hızla değişmektedir. Buna paralel olarak insanlığın alışkanlıkları ve zevkleri de değişmektedir. Teknolojinin en önemli nimetlerinden biri olan bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar ve internet insanların hayatına daha çocukluk yıllarında girmeye başlamıştır. Her gün artan fonksiyonları sayesinde, modern yaşamın ve eğitimin vazgeçilemez bir parçası haline gelen teknolojik aletler, yanlış kullanım neticesinde fayda yerine, topluma ve özellikle çocuklarımıza ciddi zararlar vermeye başlamıştır.
Yaşadığımız pandemi sürecinde, insanların evlerine kapanması, özellikle çocukların okullarına gidememesi, eğitime online olarak bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar üzerinden devam etmesi bu alışkanlıkları daha da artırmıştır. Toplum ve özellikle çocuklar, Covid-19 salgınından korunmaya çalışılırken daha farklı ve tehlikeli bir ortama sürüklenmiş ve sürüklenmeye devam etmektedir. Toplumda ve özellikle çocuklarda teknoloji bağımlılığındaki artış endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Aslında her bireyin, her ailenin farkında olduğu fakat gerçek bir çözüm bulamadığı bu sorun bir salgın gibi toplumda yayılmaya devam etmektedir.
Uzmanlara göre, teknoloji bağımlığının, insanlarda depresyon, suçluluk duygusu, kaygısızlık, teknoloji/internet kullanırken anlamsız aşırı mutluluk, öncelikleri belirleyememek veya planları sürekli ertelemek, dış dünya ve sosyal çevreden izolasyon, zaman kavramını yitirmek, aşırı savunmacılık, işten sakınmak, mesai veya okuldaki görevlerini yerine getirmemek, sorumlulukları sürekli ertelemek ve aksatmak, ani ruh durum değişiklikleri, korku, yalnızlık hissi, rutin işleri yerine getirirken sıkılma gibi olumsuz ciddi duygusal etkileri bulunmaktadır. Bunun yanında da, sırt ağrıları, karpal tünel sendromu, baş ağrıları, uykusuzluk, sağlıksız beslenme, kişisel bakım ve hijyeni aksatma, boyun ağrıları, göz kuruluğu ve diğer göz problemleri, aşırı kilo kaybı veya obezite gibi olumsuz fiziksel problemler ile de karşı karşıya bırakmaktadır.
Teknoloji bağımlılığı artık elle tutabildiğimiz diğer tüm nesneler kadar gerçek. Özellikle çocuklarda ki teknoloji bağımlılığı büyük sıçrayışlarla yoluna devam etmekte ve aşılması zor bir dağ gibi karşımıza çıkmaktadır. Teknoloji bağımlılığı en bulaşıcı hastalıklardan, hatta Covit-19’dan daha çabuk ve hızlı bir biçimde çocuklar arasında yaygınlaşmaktadır. Herkesin bildiği gibi teknoloji yararlı amaçlar için kullanıldığında faydalı, aşırı ve yanlış kullanıldığında ise zararlıdır. Çocuklarda teknoloji bağımlılığının erken yaşlarda önüne geçebilmenin ilk adımı ailelerin dikkati sayesinde olabilmektedir. Ancak bu yeterli değildir. Ne yazık ki ailelerin dahi birçoğunun teknoloji bağımlısı olduğu günümüzde çözümün tek başına aileler ile olabileceğini düşünmek yanlış olacaktır. Bu bağımlılığa, alışkanlığa, zararlara, eğer önlem almaz isek, toplum olarak gelecekte ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacaktır.
Toplum olarak sanki bir salgın varmışçasına kafa yormak, üzerinde çalışmak, gelecek nesillerimizi korumak için, Milli Eğitim Bakanlığı, Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlar ve STK’lar hepsi birlikte geleceğimizin vebasına karşı önlem almamız gerekmektedir. Bu konu üzerine çalışmalar yapılıyor, önlemler alınıyor olabilir. Ancak mevcut durum bu çalışmaların ve önlemlerin de yeterli olmadığını göstermektedir. İnternetin güvenli ve kontrolü hale getirilmesi, zararlı oyunlara erişiminin yasaklanması, oyunlar faydalı dahi olsa süre kısıtlaması getirilmesi, çocuklara ve ailelere bu konuda eğitimler verilmesi gibi bilimsel çözümler üretilmelidir.
Aksi takdirde sosyalleşemeyen, kendini ifade edemeyen ve toplumdan soyutlayan yeni bir nesil ile karşı karşıya kalabileceğiz. Teknoloji faydalı bir hizmetkâr, tehlikeli bir hükümdardır. Toplumumuz, kendimiz ve çocuklarımız için daima teknolojiyi faydalı bir hizmetkâr olarak kullanmalıyız ve bizleri yönetmesine asla izin vermemeliyiz."
Editör: Turgut Bozgeyik