Önümüzdeki dönemde uygulanacak ‘2023 Eğitim Vizyonu’ programında öğretmenlik meslek kanununun çıkarılacağı, daha az ders saati ve daha az ders çeşidinin söz konusu olduğu bir müfredat hazırlanacağı belirtildi.
Buna göre, sözleşmeli öğretmenlik yeniden düzenlenerek, toplam 6 yıl olan sözleşme süresi 3+1 toplam 4 yıla indirilecek. Böylece 1’inci sınıfta öğrencileri devralan öğretmen 4 yıl sonra görev süresini tamamlayabilecek.
Ayrıca, öğretmenliğe kabulde uygulanan pedagojik formasyon şartı kaldırılıp bu eğitimi bakanlık verecek. Anaokulu eğitiminin de gerekli altyapı oluşturduktan sonra zorunlu hale getirileceğini kaydedildi.
‘2023 Eğitim Vizyonu’ Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla açıklandı.
Programda konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, heyecanlı olduğunu belirterek, “Sevgili meslektaşlarım bana şapkadan tavşan çıkaracakmış gibi bakmazsanız sevinirim. Bugün burada yapacağımız açıklamayla Türkiye’deki eğitim sistemi yarın dünyanın en iyi eğitim sistemi olmayacak. Bugün burada yaptığımız açıklamalarla eğitim sistemimiz yarın ani bir değişim ve dönüşüm yaşamayacak. Çünkü eğitim sistemleri 100 vagonlu tren gibidir, bir spor araba gibi döndüremeyiz” dedi.
Konuşmasının devamında 2023 Eğitim Vizyonu’nu açıklayan Bakan Selçuk, okullar arasındaki imkan farklılıklarını azaltacaklarını belirterek, daha az ders saati ve daha az ders çeşidinin söz konusu olduğu bir müfredat hazırlanacağını ifade etti.
‘Sınav baskısı azalacak’
Okul yöneticilerinin yetki ve sorumluluklarını kısmen artıracaklarını ifade eden Selçuk, sınav meselesinin de önemli bir konu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sınav bizim için muhakkak ikinci planda olması gereken bir unsur. Zamanla sınava giren öğrenci sayısını, sınavla girilen okul sayısını azaltırsak, okullarımız arasındaki imkan farklılıklarını azaltırsak o zaman zaten doğal olarak sınav baskısının azalması söz konusu olacak.”