Gündem

Erdoğan'dan AB'ye: Üyeliğimiz için savaş mı çıksın?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'nın AB başvurusuna ilişkin konuştu.

Erdoğan'dan AB'ye: Üyeliğimiz için savaş mı çıksın?
01-03-2022 19:58

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani - Sadriu ile görüştü. Görüşmenin ardından iki ülke arasında kritik anlaşmalara imza atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'nın AB başvurusuna ilişkin konuşarak, Avrupa Birliğine "Avrupa Birliği üyesi ülkelere diyorum ki; şu anda Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti lütfen Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye'ye de birileri savaş açıp saldırdığı zamangündeme alacaksınız." sözleri ile seslendi.

""

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamaları özetle şöyle: Kendilerine ve heyetine Ankara'ya hoşgeldiniz diyorum. Gerek ikili görüşmede gerek heyetlerarası görüşmede Kosova Türkiye arasındaki süreci kapsamlı şekilde değerlendirdi. Ekonomi, ticaret, terörle mücadele alanlarında işbirliğini geliştirmek için neler yapılabileceğini istişare ettik. Kosova'nın kalkınmasına büyük önem veriyoruz.

2004 yılından bu yana TİKA Kosova'da birçok projeye imzat attı. 2019 yılyla beraber ticaret hacmimiz olumlu bir seyire girdi. Ticaret hacmimiz pandemiye rağmen yüzde 52 artarak 600 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır.

Belgrad ile başlatılan sürerci destekliyoruz. Bölgesel barış ve istikrar için elimizden geleni yapmaya hazırız. Görüşmemizde FETÖ İle mücadelemizi el aldık. Değerli mevkidaşıma atılmasını arzu ettiğimiz bazı beklentilerimizi kendisine ifade ettim. Demokrasimize kasteden, 251 vatandaşımızı alçakça şehit eden terör örgütünün varlığının sonlandırılması büyük önem arz ediyor.

"KOSOVA'YI TANIMAK İÇİN İZİN ALMAYA İHTİYACIMIZ YOK"

Kosova'nın tanınması için ilk adım ABD tarafından atılmıştır. O zaman ben başbakandım ve kabine toplantısındaydık. İkinci tanıyan ülke biz olduk. Ondan sonraki süreçde de Kosova'nın tanınması için her türlü adımları attık. Şimdi tanınmasını sağlayacağımız bazı ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. NATO'nun önemli bir üyesi olarak Türkiye'nin bir sorunu yok. NATO'nun bir üyesi olarak Kosova'yı tanırız. Tanımak için izin almaya ihtiyacımız yok.

UKRAYNA'NIN AB ÜYELİĞİ TALEBİ

Öncelikle 1959-1963 Türkiye'nin maalesef AB üyelik sürecindeki oyalama taktiklerinin olduğu dönemler. Ukrayna'nın AB'ye alınma süreci başladı. Biz kimse için alın almayın gayreti içine girmeyiz. Ukrayna'yı AB'ye alma gayretlerini takdirle karşılıyoruz. Ama bu AB üyelerine ben diyorum ki acaba Türkiye'yi ne için AB'ye hala almakta endişe ediyorsunuz AB üyesi ülkelere diyorum ki Ukrayna için gösterdiğiniz hasasiyeti Türkiye için de gösterin. Birileri Türkiye'ye saldırdığı savaş açtığı zaman mı bunu gündeme alacaksınız. Samimi değiller. NATO üyeleri de AB üyeleri de sadece laf üretiyor.

ATEŞKES ÇAĞRISI

Hem Rusya'ya hem Ukrayna'ya çağrımız, bir an önce ateşler kesilsin, gerek Rusya gerek Ukrayna burada dünya barışına güzel bir katkıda bulunsun.

""

KOSOVA CUMHURBAŞKANI'NIN AÇIKLAMALARI

Konuk Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani - Sadriu'nun açıklamaları şöyle:  Kosova'nın sesinin çıkmadığı uluslararası arenada Türkiye bize destek olmuştur. Özellikle Sayın Erdoğan'ın desteklerini hissediyoruz ve bunun için çok teşekkür ediyoruz.Türkiye ile aramızdaki ilişkileri daha ileri taşımayı istiyoruz. Kosova'nın NATO'ya girme zamanı gelmiştir. Batı Balkanlar'da istikrarsızlık yaratmak da Rusya'nın hedeflerindendir. Sırbistan'ı da bu anlamda Rusya desteklemektedir. Balkan ülkelerinin barışına dokunulmasına izin vermememiz gerekiyor. Ukrayna'dan gelen acı görüntüler, halkların birbiriyle daha çok yakınlaşması gerektiğini bizlere hatırlatmaktadır. Demokrasi tekrar zaferi bulacaktır. Bölgelerimizin NATO ve AB'ye dahil olması çok önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti bize asla sırtını dönmemiştir. Aramızdaki iş birliğini daha fazla derinleştireceğiz. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER