Gaziantep Valiliği koordinasyonunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) ve İpek Yolu Kalkınma Ajansı (İKA) iş birliğinde düzenlenen 3’üncü Uluslararası GastroAntep, Batalhöyük’te düzenlenen Antep Fıstığı hasadı ve şire yapımıyla başladı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep için dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma hedefiyle bu yıl yeni adıyla 3’üncüsü gerçekleştirilen ‘GastroAntep Hasat Günleri’ Antep Fıstığı hasadı ve şire yapımıyla Batalhöyük’te start verdi. Güneşten, topraktan ve tarihten gelen yerel lezzeti dünyaya tanıtmak amacıyla organize edilen GastroAntep’in ilk gününde, yöresel oyunlar oynandı, daha sonra geçilen fıstık hasadında ise Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye’nin gastronomi profesyonelleri, gurmeler, gastronomi yazarları ve protokol fıstık topladı, şire yaptı.
Protokolde Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra Gaziantep AK Parti milletvekillerinden Derya Bakbak, Mehmet Erdoğan, Mehmet Sait Kirazoğlu, Gaziantep MHP Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sar, Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç ve İKA Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz bulundu.
BAŞKAN ŞAHİN: BEREKETLİ HİLAL, DAHA STRATEJİK VE ÖNEMLİ BİR HALE GELECEK
Hasat programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’te büyük bir hikaye ve kültür olduğunu belirterek, “Şehrimizin bir geçmişi var ve bunu geleceğe taşımayı amaçlayan büyük bir irade var. Pandemiden sonra yeni bir dünya kuruluyor. Yeni dünyanın kodlarını çok iyi görmemiz lazım. Başta yerellik, doğallık ve dijitalleşme önemli hususlar. Bunun gereği olan bereketli hilal, daha stratejik ve önemli hale gelecek. Bereketli hilalin bir hikayesi var. Üzüm örneğini ele aldığımızda burada büyük bir emeğin ve inovasyonun yer aldığını göreceksiniz. Gaziantep’in yöresel lezzetleri kendi kendine gerçekleşmiyor. Bu kentte örnek bir iş birliği ve büyük bir emek var. Güneşin D vitamini olmazsa şire yapımından güzel bir verim alamayız. Akabinde kurutmada gerçekleşmez. Sağlıklı lezzetin başkenti olma yönündeki gayretimiz devam ediyor” dedi.
VALİ GÜL: ASLOLAN SÜRDÜRÜLEBİRLİRLİĞİ SAĞMALAMAK
Gaziantep Valisi Davut Gül ise Gaziantep’in bereketli topraklara ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek, “Büyükşehir Belediyesi’nin son yıllarda yaptığı çalışmalar var. Geçen yıl çok daha büyük bir kapsamda bir festival oldu. Bu yıl pandemiden dolayı dijital ortamda vatandaşlarımızla buluşuyoruz. Burada bugün, hasat programı var. Biraz önce fıstık hasadımızı yaptık ardından da şireye geçtik. Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu tarım okulunun mahsülleri de burada bulunuyor. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Aslolan sürdürebilirliği sağlamak bu yönde de yoğun gayret gösteriyoruz” diye konuştu.
ALPASLAN: GAZİANTEP KENDİ MARKASINI OLUŞTURDU
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı’nın (GAGEV) işbirliğinde düzenlediği 3’üncü Uluslararası GastroAntep Hasat Günleri açılış konuşmaları Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın katılımıyla tüm hızıyla devam etti. Alpaslan, Gaziantep’in yaptığı başarılı çalışmalarla kendi markasını oluşturduğunu söyledi.
Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Gaziantep, dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma hedefiyle Uluslararası GastroAntep Festivali’nin bu yıl üçüncüsünü ‘Gastroantep Hasat Günleri’ olarak düzenleniyor. Batalhöyük’te gerçekleşen GastroAntep’in açılış konuşmalarına Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alpaslan, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, oda başkanları, gastronomi sektörünün önde gelen temsilcileri ve ünlü şefler bulundu. Alpaslan, turizm alanında yeni yükselen trendler arasında yer alan gastronominin ön plana çıktığını ifade ederek, Gaziantep’te Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin öncülüğünde başarı çıtasının yükseltildiği belirtti.
ŞAHİN: PANDEMİ SONRASINA EN HAZIR ŞEHİR GAZİ ŞEHİR
Açılış konuşmasında söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Dünya’nın özel bir dönemden geçtiğinin altını çizerek, “Küresel bir sorunla karşı karşıyayız, ulusal bir mücadele var. Yerelde de yeni normali, yeni sosyal hayatı yürütür ve denetlerken, işimizi, aşımızı, ekonomimizi, ağzımızın tadını koruyarak bu süreci yönetmek istiyoruz. Bize inanan, bizimle kader birliği yapan, iyi günde kötü günde beraber olan Gaziantep’in gerçek dostları olarak her şartta burada olduğunuz için teşekkür ediyorum. El ele veremiyoruz ama el birliği yapıyoruz. Her şehrin bir hikayesi, kimliği, kültürü var. Mekke inancın, Medine teslimiyetin ve huzurun, İstanbul muhteşemliğin, ihtişamlığın, mimarinin, zevkindir, şehirlerin anasıdır. Bu şehrin ise çok özel ve güçlü tarafları var. Gazi şehir, Cumhurbaşkanımızın himayesinde şartlar, zaman değişse de vazifemiz hep aynı diyoruz. Bütün zorluklara rağmen atalarımız o güçlü duruşuyla Gazi olduysa, Gazi Mustafa Kemal gözlerinden öperek bu şehri kutladıysa, nüfusunu da Bey Mahalllesi’ni yaptıysa çok özel bir şehirdir. 500 bin mültecisi ile ensar şehir. En zor şartta pandemi dinlemeden virüse karşı çalışıp İstanbul ihracatta yüzde 10 küçülürken Gaziantep yüzde 10 büyüyen bir şehir. En zor şartlarda bahaneler üretebilir, ‘GastroAntep’in zamanı değil’ diyebilirdik. Ama her krizin bir fırsatları var. Bu fırsatları değerlendirirsek büyüme imkanı verir. Arkamızda fıstık ağaçları var. Fıstık dediğimiz alzaymırı önlüyor, vücudun bütün bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, beyni güçlendiriyor. ‘Lezzetin Başkenti’ idik artık ‘Sağlıklı Lezzetin Başkenti’ yolunda ilerliyoruz. Gaziantep tat veren, tarihe tat katan şehirdir. Gaziantep’e baktığımızda yaşamı zevklendirendir. Bu misyon ve vizyon ile yolumuza devam edeceğiz. Yeni düzene ayak uydurursak bundan güçlü bir şekilde çıkacağız. Toprağımızı, havamızı koruyacağız. Bunlar, hastalık, şiddet bir sonuç. Artık dünya koruyucu önleyici tedbirlere gidiyor, gıda güvenliği ve kendi kendine yetme yükselen bir değer haline geliyor. Biz Gaziantep olarak artık akıllı sanayi, akıllı gıda diyoruz. Yerel tohumlarımızı ata tohumlarımızı güçlendiriyor, baharat kütüphanesi kuruyoruz. Bütün lezzetlerin doğalını orjinalini kenidimiz üretiyoruz. Kurduğumuz bu sistem bize yeni alan ve fırsatlar veriyor. Pandemi sonrasına en hazır şehir Gazi şehir” diye konuştu.
ALPASLAN: GAZİ ŞEHİR LEZZETİNE SAĞLIKLI LEZZETİ KATMIŞ OLARAK YÜKSELİŞİNE DEVAM EDECEK
Gaziantep’in Türkiye’de bir marka şehir olduğunu hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Arslan ise “Çok büyük zorlukları kendi dinamikleri ile hiçbir teşvik destek almadan çalışmaları ile kendi gayretleri ile beraber bir seviyeye getirmiş örnek marka şehirlerimizden bir tanesi. Ticareti, sanayisi, ekonomisi ile artık belli bir seviyeye geldi. Gaziantep birikmişleriyle yetinmedi. Turizimini ve gastronomisini ekleyerek bu markalarını daha üst seviylere taşıma gayretinde. Bu çalışmaları görüyor takip ediyoruz. Tarihi, kültürü ve Dünya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olmasını kullanarak tarımını, turizmini de çok iyi noktalara getiriyor. Bu kendi vatandaşımızdan yöneticilere kadar tümü bir hedefe kitlenmiş ve bu çalışmaları yürütüyor. Bunu büyük bir gururla izliyoruz. Pandemi süreci elbet bitecek ve bittikten dediği gibi lezzetine sağlıklı lezzeti katmış olarak yükselişine devam edecek. Gastronomi turizmde en güçlü alanlardan birtanesi. Turizmde son yıllarda parlayan bir düzey tutturduk. Tüm Dünya’nın maruz kaldığı salgın illeti turizme çok ciddi engeller ortaya koydu. Uluslararası akredite kuruluşlarıyla bir araya gelerek turizmde sağlık sertifikasyonu ortaya koyduk. Salgın sonrası Dünya’da her şey belli kriterlere uygun ölçütlere bağlı olacak. Önümüzdeki günlerde Gaziantep’in ve Anadolu’nun bölgelerini Dünya’ya tanıtıp gerekli yatırımları yaparak turizm ve kültürü daha çok geliştireceğiz. Gaziantep markalaşma döneminde önemli çalışmalar yaptı, kendi markasını oluşturdu. Bu başarıların hiçbiri tesadüf değil. Mevcutla yetinmeyip Büyükşehir Belediye Başkanı olduğundan itibaren Fatma Şahin, kenti daha yukarlara taşımak için canla başla mücadele ediyor. Gaziantep için önemli bir değer. Gaziantep tescil alma konusunda da çalışmalarına başarıyla devam ediyor bizde buna destek olacağız” diye söyledi.
GÜL: GASTRONOMİ BİR EKONOMİK KALKINMADIR
Gaziantep Valisi Davut Gül, kentin markalaşan ürünlerine dikkati çekerek, “Pandeminin yüksek olduğu dönemde şunu gördük ki güvenli gıda ve tedarik zincirinin kesilmemesi, üretimin devam etmesi. Bundan dolayı hayatın devam ettiğini görüyor biliyoruz. Burada gastronomi derken bir ekonomik kalkınmadan bahsediyoruz. Gaziantep’te potansiyel var, gıda ürünleri yetişiyor. Her sene yapılan etkinliklerde çok şey öğreniyor, öğretiyoruz” dedi.
İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, şehrin tarımsal, gıda, sanayi üretimi, gastoronomi işletmeleri ve turizm altyapısı, markalaşma ve altyapı çalışmaları en önemli gastronomi destinasyonlarından biri haline geldini ifade ederek, bunu dünya platformuna taşıyarak hak ettiği yeri alacağını dile getirdi.
Editör: Turgut Bozgeyik