Yerel

Gaziantep’te 'Yeşil Şehirler' lansmanı...

Gaziantep’te “Yeşil Şehirler Eylem Planı Lansmanı” düzenlendi.

Gaziantep’te 'Yeşil Şehirler' lansmanı...
07-04-2022 16:41

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin (GBB) çevre ve doğa dostu projelerini finanse etmek ve geliştirmek için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından yeşil şehir ilan edilen Gaziantep’te “Yeşil Şehirler Eylem Planı Lansmanı” düzenlendi.

EBRD’nin amiral gemisi kentsel sürdürülebilirlik programı ‘Yeşil Şehirler’e katılan ve kapsamlı bir yatırım planına dahil edilen Gazi şehir için, GBB Meclis Salonu’nda düzenlenen lansmanda, İngiltere’de imzalanan ‘Yeşil Şehir’ anlaşmasının ardından sürdürülebilir yeşil kent ile ilgili yapılanlar ve yapılacaklara dair bilgiler verilirken, “Yeşil Şehir Eylem Planı” ile ilgili de detaylar paylaşıldı.

Toplantıda katık atık, su yönetimi, atık su, sokak aydınlatması, enerji tedariki ve ulaşım gibi konu başlıkları ele alınarak EBRD Yeşil Şehirler programının sürdürülebilirlik açısından Gaziantep’teki yol haritası açıklandı.

Başkan Fatma Şahin, lansmanda yaptığı konuşmada, Yeşil Şehirler programıyla mutlu, huzurlu, sağlıklı ve dirençli bir şehir olmak istediklerini belirterek, “İklim biziz, değişeceğiz” ifadesini kullandı.

EBRD YEŞİL ŞEHİR PROGRAMINDA GAZİANTEP’İN SÜRDÜRÜLEBİLİR YEŞİL ŞEHİR YOL HARİTASI AÇIKLANDI

Bu kapsamda Gaziantep, 12 aylık süre zarfı içerisinde danışmanlar ve paydaşların katkıları ile Yeşil Şehir Eylem Planı’nı oluşturacak. Kentteki, çevresel sorunlar belirlenerek öncelikler ortaya konacak. Bunlara ek olarak kentte aşırı sıcaklık ve kuraklık gibi kilit başlıklara ilişkin önlemler alınacak ve bu bağlamda binaların enerji etkeni olması, ağaçların gölge sağlaması gibi doğal temelli çözümlerin alt yapısı hazırlanacak. Su kayıplarının en aza indirilmesi de eylemlerin bir diğer amacı olacak.

ŞAHİN: ÇEVRE DOSTU ULAŞIM ARAÇLARINA HIZLI ŞEKİLDE ENTEGRE OLMASI GEREKİYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in Yeşil şehir programına en hazır şehirlerden biri olduğunu belirterek, şehrin sanayi alanlarının yeşile odaklı hazırlıklar yaptığını söyledi. 

Büyükşehir Belediyesi olarak İklim Master Planı’nın hayata geçirdiklerinde sanayiyi yeşile çevirmek için neler yapılması gerektiği konusunda çalışırken kendilerine düşen önemli görevlerin de olduğu belirtti. Şahin, “Bu şehrin ulaşım alt yapısına baktığımızda ulaşımda filoların çok eski olduğunu, gençleşmesi gerektiğini gördük ve çevre dostu ulaşım araçlarını şehre kazandırdık. Bu kapsamda EBRD’nin desteği ile 120 otobüs aldık. Hızlı bir şekilde elektrikli otobüslere geçmemiz lazım. Bu bizim olmazsa olmazımız. Şu anda belediyenin araç filosuna elektriğe geçirecek çalışmalar yapıyoruz. Elektrikli araçlara geçişin yanı sıra mutlaka hafif raylı sistem, metroya şehri entegre etmemiz gerekiyor.” dedi.

Metroya Gaziantep’in bu dönemde temel atması gerektiğini anlatan Başkan Şahin, “GAZİRAY’ın yakın zamanda çalışmasını tamamlıyoruz. Sinyalizasyon aşaması tamamlanıyor ve daha da önemlisi yerli ve milli tramvayımızı yapıyoruz. Bunun yanı sıra bisikletin bir spor aracı değil de bir ulaşım aracı olarak vatandaşın kanıksaması gerekiyor. Tabi, bu dönüşümü sağlamak çok kolay değil, bunu vatandaşa doğru şekilde anlatmamız lazım. Sonuç olarak insanların alışkanlıklarını değiştirmek çok zor olabiliyor.” diye konuştu.

Başkan Fatma Şahin, Ulaşım Master Planı ile tek yönlü yola geçip, sola dönüşü yasaklayarak akabinde bisiklet yollarına geçme ile ilgili çalışmayı başlattıklarında bu zihinsel dönüşüme geçmenin çok kolay olmadığına dikkati çekerek konuşmasında şunları kaydetti:

“Vatandaşlardan gelen cevaplar üzerine bu çalışmanın Avrupa’daki örneklerinden bahsettik. Temiz ulaşım için bisiklet kullanımının önemini anlattık. Artık Avrupa’da her yaş grubunun bisikleti kullandığını söyledik. Sadece gençlerin değil de yaşlıların da popüler ulaşım aracı olarak bisikleti kullandığını vatandaşımıza aktardık.”

ARTIK, GAZİANTEP’TE YEŞİL ŞEHİR PROJELERİ DAYA İYİ YÖNETİLECEK

Her zorlukta bir kolaylık olduğunu ifade eden Başkan Şahin, “Her şerde bir hayır vardır. Pandemiden de keza ders alıp da çıkarılan sonuçlar hayatımızı olumlu yönde etkilemeye başladı. Şehri akıllı yapmazsak geleceği inşa edemeyiz. Bugünkü lansmanla yeşil şehir projelerini daha iyi yönetilebilir hale dönüştüreceğiz. Aksi taktirde afetlerin devam ettiği, küresel ısınmanın arttığı denizlerin yükseldiği olaylara seyirci kalacağız. Biz seyirci kalamayız, gücümüzü birleştirerek şehri dönüştürerek çevre ve doğa dostu bir forma kavuşturacağız. Bu yüzden bu heyecanımızı paylaşan EBRD’ye çok müteşekkirim.” dedi.

NARSHAD: GAZİANTEP TÜRKİYE’DE İKLİM EYLEM PLANI OLUŞTURAN İLK ŞEHİR

EBRD Sürdürülebilir Altyapı Yönetici Direktörü Nandita Parshad ise güzel şehir Gaziantep’te bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu dile getirerek, Yeşil Şehir Lansmanı için burada bulunduklarını belirtti.

Lansmanın EBRD Yeşil Şehir programında başlangıç niteliği taşıdığını aktaran Parshad, “Dünyada şehirler hali hazırda enerji kullanımınım yüzde 70’inden ve sera gazı emisyonunun 4’te 3’ünden sorumludur. Bu sebeple de şehirlere yatırım yapmak; iklim değişikliği, hava kirliliği ve çevresel bozulmalar hususunda bir etki oluşturabilme konusunda muazzam fırsatlar sunmaktadır. Aynı zamanda en kırılganların çoğunu da kapsayacak şekilde bireylerin yaşamlarını iyileştirme fırsatı tanımaktadır. Gaziantep ise bu konulara yabancı değil. Türkiye’de iklim değişikliği eylem planı oluşturan ilk şehir. Hepimizin bildiği üzere neredeyse 500 bin mülteciye barınma ve ekonomik destek sağlayan bir şehirdir.” ifadesini kullandı.

Narshad, geçmişte Gaziantep’te otobüs filosunu daha temiz olan araçlarla modernize ettiklerini anımsatarak, “Bugün artık Gaziantep için 27 megavattlık güneş enerji kapasiteli projeyi finanse ederek, yeşil şehirlerin teşvikli yatırımı ile kenti bir adım daha ileriye taşıyoruz. Ne var ki Gaziantep’i daha yeşil ve daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek için yapacak çok şey var. EBRD Gaziantep’e destek olmak için burada.” şeklinde konuştu. 

1 YIL İÇERİSİNDE GAZİANTEP’İN YEŞİL ŞEHİR EYLEM PLANI HAZIRLANACAK

Önümüzdeki 12 ay boyunca danışmanlar ve paydaşların katkıları ile Gaziantep, kendine ait Yeşil Şehir Eylem Planı’nı oluşturacağını söyleyen Narshad, “Gaziantep, şehrin sakinleri ve iş insanları için ana çevresel sorunları belirleyecek ve önceliklerini ortaya koyacaktır. Gaziantep’te hem kuraklığın hem de aşırı sıcaklıkların kilit konular olduğuna ve bunlara dair azaltıcı önlemlerin alınmasının öncelikler arasında yer aldığını belirtmek isterim. Bu pek tabi, binaların enerji etkeni olmasını, ağaçların gölge sağlaması gibi doğal temelli, çözümleri ve su kayıplarının en aza indirmesi eylemlerini de kapsamaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

Yenilenebilir enerji çözümlerinin ise aynı şekilde bu eylem planında kilit rol oynayan bir diğer başlık olduğunu ifade eden Narshad, “Güneş enerjisi bu bağlamda elektrikli hareketliliğe, mobiliteye dair, fırsatlara odaklanılacaktır.” dedi.

EBRD YEŞİL ŞEHİRLER PROGRAMINA ALINAN 3’ÜNCÜ TÜRK ŞEHRİ GAZİANTEP!

Narshad, Gaziantep’in EBRD Yeşil Şehirler programına katılan 3’üncü Türk şehri olduğunu belirterek, son olarak şunları söyledi:

“Gaziantep’i aramızda görmek bizler için memnuniyet verici. Gaziantep, her geçen gün gelişmekte olan EBRD’nin artık bir parçası. Bugüne dek bu program sayesinde üye şehirlerde şimdiye kadar elektrikli otobüsler, şarj altyapısı ve enerji verimliliğini artırmak için binaların yenilenmesi ve yine enerji verimliliği çözümü odaklı hem su hem de atık su tesislerinde iyileştirmeler dahil olmak üzere çok çeşitli alanlarda 64 sürdürülebilir altyapı projesine 1.6 milyar Euro yatırım yapılmıştır.”

Lansmanda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve EBRD yetkililerinin yanı sıra, Irak Gaziantep Başkonsolosu Hasan Abdulwahid Majeed, ilçe belediye başkanları ve il protokolü katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER