Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından ”Otizm Farkındalık Ayı” dolayısıyla otizmli çocuklara dikkat çekmek amacıyla etkinlik düzenlendi.
Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyada otizm farkındalık ayı olarak belirlenen ve nisan ayı boyunca çeşitli etkinliklerin organize edildiği ay kapsamında, HKÜ Özel Eğitim Bölümü öğrencileri, otizmli çocuklar ve aileler otizme dikkat çekti.
AMAÇ: OTİZM İÇİN FARKINDALIK OLUŞTURMAK
HKÜ Özel Eğitim ve Uygulama Merkezinde gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını yapan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz: “Bu proje başlayalı iki yıl oldu. Benim çok ciddi bir hedefim ve idealim vardı. Sadece derslere girmekle üniversiteli olunmaz ilkesi ile araştırma geliştirme yapan, toplumla bütünleşmiş bir üniversite olmaktı. Bunu da en etkili uygulayabileceğimiz Eğitim Fakültesiydi. Burada özel eğitimden faydalanan çok öğrencimiz var. Onlar için bir umut olduk. Bütün mesele bunu bir çekirdek kabul edip büyütmek.Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Engelsiz kent Gaziantep’i oluştururken biz otizm dostu Gaziantep olarak yola çıktık diyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Serdar Tolay: “Hasan Kalyoncu Üniversitesinin büyük katkılarıyla bunu yerine getirebiliyoruz. Bu açığı kapatan üniversitemize çok teşekkür ederim. Nisan ayı sadece farkındalık günü. Bizler zaten farkındayız. Tek amacımız farkında olmayanlara fark ettirmek. Buna vesile olan herkese teşekkür ederim”dedi.
Erken ve özel eğitimin işbirliği olan bir süreç olduğunu ifade eden HKÜ Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nilay Kayhan ise “Bizim tek gayemiz Hasan Kalyoncu Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümünden bilimsel temelli dayanakları olan, nitelikli uygulamalarla isminden söz ettiren, yerel yönetimler ve işbirliği ile sivil toplum kuruluşlarıyla öncü öğretmen adayları yetiştirmektir”dedi.
RENKLİ GÖRÜNTÜLER YAŞANDI
HKÜ ve Gaziantep Büyükşehir Belediye tarafından hayata geçirilen, özel gereksinimleri olan çocukların erken eğitimden yararlanmaları, gelecekteki akademik ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi, erken özel eğitim ile ileriki eğitim yaşamlarına hazır hale getirilmelerinin hedeflendiği Gaziantep Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde organize edilen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.
Açılış konuşmalarının ardından HKÜ Özel Eğitim Bölümü öğrencilerinin işaret dili gösterisi yer aldı. Katılımcılarla pasta kesilmesi ile başlayan etkinlikte, müzik eşliğinde otistik çocuklarla baskı boyama ile çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Ardından çocuklar yine müzik eşliğinde ritimli hareketler yaparak oyun oynadı. Bununla birlikte günün anlamına yönelik; otizmli çocuklar, aileleri ve katılımcılar mavi balon uçurarak farkındalık oluşturdu.
OTİZM NEDİR?
Otizm; yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık gelişimsel bir bozukluktur. Otizm erken evrede basit belirtileri dikkate alındığında kolayca teşhis edilebilir ve bebeklere uygulanacak iyi bir rehabilitasyon programı ile etkileri önemli oranda azaltılabilir.
Editör: Turgut Bozgeyik