Siyaset

Ekrem İmamoğlu: İsrafın kitabını yazdılar!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Candaş Tolga Işık'la Az Önce Konuştum'a gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Ekrem İmamoğlu: İsrafın kitabını yazdılar!
28-05-2024 22:00
29-05-2024 09:12
İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avrupa Oyunları imza töreni için gerçekleştirdiği seyahatinde yapılan harcamaları eleştiren Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yanıt verd

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, isim vermeden İmamoğlu'nun seyahatine tepki göstererek "Milletin cebinden basın mensuplarına Roma turu yaptırmanın hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bu konuda atanmış veya seçilmiş fark etmeksizin tüm makam sahipleri daha hassas davranmalı kamu malına özen göstermelidir" ifadelerini kullandı. 

İmamoğlu, Erdoğan'ın Roma seyahati sözlerine, “Cumhurbaşkanı mı bana kamu parasını korumayı öğretecek? Sen sekiz uçak kullanıyorsun bu ülkede. İsrafın kitabını yazdılar. Ben anlamadım ne kadar sevdi bu Roma işini.” şeklinde yanıt verdi.

"ALMANYA CUMHURBAŞKANI BİLE BİR UÇAK KULLANIYOR"

TV100'de gazeteci Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtlayan İmamoğlu, Erdoğan'a yanıt verdi. İmamoğlu, "Cumhurbaşkanı mı bana kamu parasını korumayı öğretecek? Almanya Cumhurbaşkanı bile bir uçak kullanıyor, sen bu ülkede sekiz uçak kullanıyorsun. Dünyayı geziyorum. Atıl yatırımlar, saray gibi yapılar... Bunlara girmek istemiyorum. Ne büyük israf. İsrafın en büyüğünü saatlerce anlatabilirim. İstanbul’a en prestijli spor organizasyonlarından birini kazandırmak için, ağırlıklı olarak spor gazetecilerini bir günlüğüne Roma’ya götürdük, imza törenini gerçekleştirdik ve döndük" ifadelerini kullandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

SEÇİM SONUÇLARINI TAHMİN ETMİŞ MİYDİ?

Kaynağım vatandaş. Uzun zamandır vatandaşı izliyorum. Hayatımda hiç bu kadar pozitif seçmen yüzü ifadesi yaşamadım. Bu çok onur vericiydi. Bunu bir süre kimseyle paylaşmadım. 2019 dahil 2023 dahil en pozitif sahaydı. Birincisi insanlar kabul etmiş, oyunu verecek, ikincisi hizmette bize bir teveccüh gösteriyor. Üçüncüsü ise oy vermeyecek ama saygı duyuyor.  Bu üç duyguda muhteşem. Ben bu seçimde sert bir tavırla karşılaşmadım. Pazardaydık, sahadaydık. Sadece miting gezmedik, vatandaşla buluştuk. Rastgele alanlardı, biz o doğallığı tercih ettik. Seçmenin bir sandık protestosu var, destekliyor olmasına rağmen gitmeme yönünde tercihi var. Bunu sezdik. Böyle bir atmosferle seçime girdik.



"SEÇİMDE 14+14'Ü BEKLİYORDUM"

Ben o oy farkını hissediyordum. Arkadaşlarıma 14+14 diye tarif yaptığımda masadaki çalışma arkadaşlarımızın tamamı 'tamam başkan, 20 iyidir' filan diyordu. Ben 14+14'ü bekliyordum. Biz 3-4 ilçeyi ucu ucuna kaybettik. Arnavutköy, Fatih, Ümraniye, Pendik'i ucu ucuna kaybettik. 32-33 ilçede İBB oyunda birinci çıktık. Bana sorumluluk yükledi, sorumluluğum binkat daha arttı. Parti ayırmaksızın iş üretmeye devam edeceğiz.

"AK PARTİLİ BELEDİYE BAŞKANLARINA ŞUNU SÖYLÜYORUM..."

AK Partili belediye başkanlarına şunu söylüyorum 'umarım ilçenizin gelmiş geçmiş en başarılı 5 yılını yaşatırsınız'. Her belediye başkanı en başarılı 5 yılını yaşasın, Bu şehirli kazanacak. İBB de bunda kazançlı çıkacak. Ben yol arkadaşımı rakip olsun diye destekliyorsam halka hizmeti daha iyi yapsın diye destekliyorum. 

"2023 SEÇİMİNDE HATALAR YAPTIK"

Her şey bir etken. Ekonomi de bir etken. 2023 ile 2024 seçimleri arasında 10 ay fark var. 2023'te daha kötü bir ekonomi vardı. Depremi yaşamış, moral motivasyonu sıfır. Tek başına ekonomi yetseydi o gün de kazanabilirdik ama o gün hatalar yaptık.

"BİZE OY VERİLEBİLECEK ZEMİNİ OLUŞTURDUK"

2024'e doğru doğruları inşa ederek kazandık. 2024 seçiminin kahramanı millettir, milletir vicdanıdır. 2024'te bize oy verilebilecek zemini oluşturduk. Biz değişimi yaptık. Zemini oluşturduk, vatandaş bize oy verdi. Seçimin kahramanı vatandaştır. 2024 seçiminde de bize oy verebilecek bir kısım seçmen sandığa gitmedi. Bizim aldığımız oy biraz daha yüksek olabilirdi. 

"6'LI MASA STRATEJİSİ BAŞKA YÖNE EVRİLDİ"

2023'te farklı konular var. Altılı masa stratejisi bir zaman sonra başka yöne evrildi. Bir sistemi değiştirecektik. Mevcut Türkiye'ye ait sistemin bizi yanlış yöne götürdüğünü ortaya koymuşken, bir anda bütün masadaki herkesin belli bir makam istiyormuşcasına hava oluşması.. Kampanyanın biçimi vs. Birçok detay var. Bu konuları çok konuşamadık. Keşke konuşabilseydik. Kurultay süreci, adaylıklar filan derken koştura koştura seçime gittik.

"2019 SONRASI ORGANİZE OLAMADIK, İYİ ANALİZ EDEMEDİK"

(29 Mayıs 2023'te attığı 'Değişmeyen tek şey değişimdir.' tweeti) Bu sadece bir slogan değil , altında bir konuşmam da vardı. Seçimi kaybettik, moralimiz çok bozuk. Hepimiz çok emek verdik. Özgür Özel olsun birçok arkadaşımız çok emek verdi. Ben 101 noktada miting yaptım. 101 nokta gezdim. Cansiperhane mücadele verdik. O getirdiğimiz sürecin son bölümünde organize olamadık, iyi kampanyalar oluşturamadık. Sonuçta kaybettik. Bu işin bir suçlusu yok, hepimiz kaybettik.

"BEN O AKŞAM HİÇ UYUMADAN O SABAH VİDEOYU YAYINLADIM"

28 Mayıs'tan sonra aynı şeyleri yaparak vatandaşın karşısına gitmenin bize bir şey kazandırmayacağını gören bir kişiik olarak o gün o mesajı ve video ile duygularımı paylaştım. Ben o akşam hiç uyumadan o sabah videoyu yayınladım. Ertesi gün de İstanbul Fethi'nin yıldönümünde İstanbullulara hitap edecektim. O akşam ne diyecektim insanlara? İçimdeki ruh değişim dedi ve bunu anlattım. Bu değişim ışığını yakarsak millet bize güvebilir diyerek birkaç cümleyle duygularımı ifade ettim. Kişiden, partiden bahsetmeden duygularımı ifade ettim. 

"KILIÇDAROĞLU'NUN BANA KIRGIN OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"

Işık'ın "Kemal Bey söylemiyor ama çok net bir şekilde anlaşılıyor ki size kırgın, neden size kırgın Kemal Bey?" sorusu üzerine İmamoğlu "Ben bana kırgın olduğunu düşünmüyorum, görüşemedik ama ben ısrarla aradım en son bunu kimseye de söylemedim, ilk defa açık açık söylüyorum. En son bayramda ısrarla aradığımda cevap verdi. Ulaşamamıştım birkaç kez. En son çaldı ve cevap verdi. Ben bayramını tebrik ettim o da seçim sonucumu tebrik etti. Kurultaydan sonra aradım, ulamamıştım. Kırgın olabilir belki telefona bakmak istemedi. Ben kırgın olduğunu düşünmüyorum. 'Kırgınım' derse niçin kırgınsınız derim" dedi. 

"HANÇERLENDİM İFADESİ BENİM MUHATAP ALACAĞIM BİR TARİF DEĞİL"

"Kemal Bey sürekli hançerlendiğini söylüyor bunu size söylediğine dair bir his var mı içinizde?" sorusuna İmamoğlu "Benim muhatap alacağım bir tarif değil, hayatımda hiç öyle bir insan olmadım" cevabını verdi. 

MANSUR YAVAŞ'LA ARALARINDA REKABET VAR MI?

Işık'ın "Mansur Yavaş’la aranızda bir rekabet var mı?" sorusu üzerine İmamoğlu "Olmaz olur mu ilk günden beri var ama bizimki hizmet rekabeti. Aramızdaki rekabet olsa olsa hizmet rekabeti olur. Sayın Yavaş'la hizmet rekabetimiz var. Daha iyi hizmet nasıl ederiz üzerine bir rekabet. Cebimde bir formül var onu göstermeyeyim diye değil, biz ortak çalışıyoruz. Biz müzakere masalarımızı inşallah daha fazla güçlendireceğiz. 11 büyükşehir belediye başkamızla müzakere masalarımızı yürüteceğiz, güçlendireceğiz. 40 kez toplantı yaptık başkanlarla. Bizim aramızda çekişme olmaz, hizmet rekabeti olur. Aramızda dostluk, muhabbet olur. Memleket meselesinin konuşulduğu yerde kavga değil müzakare, çatışma değil uzlaşma olur. İkimizin de fıtratında böyle bir şey yok. 2 gün önce aradım konuştum. Çok değerli bir daire başkanı vefat etmişti, başsağlığı diledim. Ankara'ya gittiğimde uğrarım mutlaka, uğrayamazsam ararım. Diğer başkanlarımızla da aramız çok iyidir" dedi. 

"KILIÇDAROĞLU DÖNEMİNDE DE DEĞİŞİMLE İLGİLİ ADIMLAR ATILDI

Kılıçdaroğlu döneminde de değişimle ilgili adımlar atıldı. Bunun fayda getirdiği anlar oldu, kazanım elde ettiğimiz oldu, 2019 bunlardan biri. 2023'e geldiğimizde başka bir değişim sürecinin başlangıcı talebi vardı toplumda. Hepsinin kendisi içinde bir sonraki dönemi hazırlayan aşamaları oldu.

"MİLET SADECE KURULTAY YAPTIK DİYE OY VERMEDİ"

Toplumun bir değişim istediğini raporlardan okuduk. Daha fazla genç nesil, kadın siyaset anlayışı isteniyor. Daha bilimsel, teknik bir anlayış isteniyordu. Ben bilirim anlayışı istenmiyordu. Kamuya açık, daha şeffaf bir zemini hazırlayacak anlayışı istediler. Milet sadece kurultay yaptık diye oy vermedi. Biz kurultaydan sonra neler söyledik, seçime nasıl hazırlandık? Bunları toplum gördü. İstanbul'a ilişkin çalışmamızı İstanbullular gördü. Zor ekonomik koşulları yaşadık, 1,5 sene pandemi süreci. Birçok zorluk vardı. Askıda fatura, kent lokantası, bebek setleri gibi birçok sosyal destek hizmeti verdik. Bunlar bizi başarıya yürüttü. 

“CUMHURBAŞKANLIĞI MESELESİ AÇILDIĞINDA ONU KAPATIRIM. ONU KONUŞMA ZAMANI DEĞİL”

Işık'ın "Özgür Çelik Bey’e “Sayın Başkanla aranızda bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ekrem Bey CHP’nin adayı olsa diye konuşuyor musunuz?” dedim. Konuşsak da bunu burada söyleyemem dedi. Aranızda hiç böyle şeyler konuşuyor musunuz?" sorusu üzerine İmamoğlu "Özgür Başkan ile bu konuyu teferruatlı konuştuğumuzu hiç hatırlamıyorum. Her konuyu Özgür Çelik Başkanımla da konuşuruz. Sıkı bir yol arkadaşı. Çok disiplinli, işine tutkulu, yeni nesil siyasetin güçlü aktörlerinden bir tanesi. Zaten öyle bir mesele açıldığında onu kapatırım. Onu konuşma zamanı değil" dedi.

CHP EŞ GENEL BAŞKANI YORUMLARINA NE TEPKİ VERİYOR?

Işık'ın "CHP’yi aslında Ekrem İmamoğlu yönetiyor deniliyordu. Siz bu eş genel başkanlık söylemlerine kızıyor musunuz?" sorusu üzerine İmamoğlu "Kızıyorum denmez, üstümüze alınmadığımız için gülüyoruz. Genel Başkanımız bizim Genel Başkanımızdır. Ben hayatta en çok kurumsallığa değer veririm, bu ailedeki kurumsallıktan başlar işle devam eder. Biz biraz kalabalık bir aileyiz o kurumsallık bizim için bambaşka bir yerdir herkesin yeri var ona saygı duyarsınız. Ben babamla 35 yıldır ortağım" ifadelerine yer verdi. 

“MEHMET ŞİMŞEK BEY’DEN DOĞRU ADIMLAR, İYİ TEDBİRLER GÖRÜYORUZ”

Memleketin ekonomik durumunu kötü görüyorum, Allah yardımcımız olsun. Bunun en çarpıcı hattı emekliler. İnsanların zor durumunu görebiliyoruz. Mehmet Şimşek Bey’den doğru adımlar, iyi tedbirler, itibarlı bir yolculuk tarifleme gayretini görüyoruz. Tabi bu birkaç ayda notu verilecek bir durum değil. Bir süreç yaşamamız lazım. Kararlığın doğru uygulanması lazım. Türkiye'nin dinamik bir yapısı vardır. Kalben isterim, Mehmet Şimşek ekonomik anlamda doğruları yapsın. Ekonomik travmalar azalsın.

SUYA NEDEN ZAM YAPILDI?

"Çeşme suyuna çok zaman yapıldığına dair mesajlar geliyor. Sayın Erdoğan Aktaş mesaj atmış ‘Çeşme suyuna o kadar zam yapıldı ki elektrik fiyatını geçti, Sayın Başkan suya zam konusunda ne söylüyor?’ diyorlar" sorusunu İmamoğlu "İSKİ 5 yılda Türkiye’de en yüksek seviyede yatırımlarını yapmış bir kurum. Biz bir ara elektrik faturalarını yarı fiyatına düşmüş tarifelerde hizmet etmek zorunda kaldık ve senelik 8-9 milyar bütçe açıklarına ulaşan süreçlerle mücadele ettik çünkü piyasa değişiyor maliyetler artıyor ama su zammına meclis çoğunluğu yok diyor. Bütün bu süreçlerin zorluğu içerisinde biz hizmet yaptık" sözleriyle yanıtladı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER