Kültür & Sanat

'İnsanın Varoluş Gayesi' konferansı

İl Müftülüğü ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi işbirliğiyle Dr. Hatice Kübra Görmez tarafından “İnsanın Varoluş Gayesi Temel İlke ve Esaslar” konferansı verildi.

'İnsanın Varoluş Gayesi' konferansı
15-12-2017 20:26

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) Akademik seminerler kapsamında, İl Müftülüğü ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi işbirliğiyle Dr. Hatice Kübra Görmez tarafından “İnsanın Varoluş Gayesi Temel İlke ve Esaslar” konferansı verildi.

GAÜN İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programın açılışında konuşan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şehmus Demir, konferansın konusunun insanın varoluşu ve varoluş gayesi seçilmesinin gerçekten çok manidar ve çok önemli bir konu olduğunu belirtti. Hızla varoluş gayemizden uzaklaşmış olduğumuz bir dönemden geçtiğimizi ifade eden Prof. Dr. Demir, “Dinin ibadetlerden ve şekilden ibaret algılandığı, varoluş gayesiyle irtibat kurulmadan bir din anlayışının oluşmaya başladığı bir dönemde bu tür konuların işlenmesinin ne kadar büyük önem arz ettiğini siz de takdir edersiniz” dedi.

KADIN KONUSU TARİH BOYUNCA TARTIŞILDI

İnsanın varoluş değerini bazı temel maddeler ışığında sunan Dr. Hatice Kübra Görmez, insanın yaratılışında özellikle kadın konusunun tarih boyunca çok tartışılan ve konuşulan bir konu olduğunu ifade etti. Bu tartışmanın birçok sebebi olduğunu, bunlardan sadece dört tanesini katılımcılarla paylaşan Dr. Hatice Kübra Görmez, bu sebepleri; Kur’an-ı Kerim’in bu konuda söylediklerine bir bütün olarak bakamamaktan kaynaklanan sıkıntılar, bu konuda bolca uydurulan ve yanlış anlaşılan rivayetler, başka bir dünyanın penceresinden bakmaya çalışarak diye bakış açısı oluşturmak ve tek bir anlayışın öne çıkması şeklinde değerlendirdi.

KADIN VE ERKEK AYNI ÖZDEN YARATILDI

Dr. Hatice Kübra Görmez, insanın varoluş gayesinin ayet ve hadislerle anlamaya çalışıldığında şu temel esaslara ulaşmanın mümkün olduğunu belirttiği konuşmasında: “Birinci esas; Yüce Allah’ın yaratılış kanununa göre kadın ve erkek aynı özden yaratıldı. Ayetlerden açıkça anlaşıldığı gibi Hz. Adem ile Hz. Havva aynı özden yaratıldı. Bu konuda çok daha derin ve ayrıntılı bilgileri Kur’an-I Kerim’de bulmak mümkün değil. Kur’an bize sadece kadının ve erkeğin aynı özden yaratıldığını, yaratılış bakımından ikisi arasında bir fark olmadığını gösteriyor. Yaratılış keyfiyeti hakkında İsraili kaynaklarda geçen kaburga kemiğinden yaratılması ve erkeklerden daha aşağı bir sınıfta yaratılmış olması İslam’ın onayladığı görüşler değil. İkinci esas; kadın ve erkek her ikisi de mükerrer ve masum olarak yaratılmıştır. Her ikisinin de kanı, malı, canı ve namusu dokunulmazdır. Bir cinsi diğerine tercih etmek nasıl yanlışsa kadın erkek arasında bir tercihte bulunmak doğru değil. Hz. Adem’in cennetten çıkarılışını eşinin hatasına bağlayan kitabı mukaddes bundan dolayı Hz. Havva’yı hamilelik, doğum ve özel haller gibi sıkıntılara katlanarak cezasını çekmeye mahkum kılan dolayısıyla dünyadaki ilk adından itibaren kadını erkeğin yanında değil karşısında konumlandıran bir inanış öncelikle Kur’an-ı Kerim tarafından reddedilmiştir.”

Dr. Hatice Kübra Görmez sunumunun devamında Kitabı mukaddeste ve Kur’an-ı Kerim’de yaratılışa dair ayetleri katılımcılarla paylaşarak arasındaki farkları değerlendirdi.

KUDÜS BİLİNCİ; TEVHİT, ÜMMET VE BİR TARİH BİLİNCİDİR

Emekli Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Bugünlerde hepimizin kalbinde bir hüzün var” diye başladığı konuşmasında Mescid-i Aksa’nın özgürlüğüne kavuşmasını Yüce Rabbimden niyaz ettiklerini söyledi. Kudüs bilincinin sadece bir mabet bilinci, bir kutsal mekan bilinci olmadığını Kudüs bilincinin; aynı zamanda bir tevhit, ümmet ve bir tarih bilinci olduğunu vurgulayarak, “Bütün peygamberleri kucaklayan, kuşatan o muhteşem mekanın Rabbimizin muradına uygun, asli vazifesini icra etmek üzere tevhitle buluşmasını, tevhidin merkezi olmaya kıyamet sabahına kadar devam etmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum” şeklinde konuştu.

İLİMLE YÜCELİN İLİMLE YÜKSELİN

Prof. Dr. Görmez, “Din-i Mübin-i İslam bize tek kanatlı uçamayacağımızı öğreten bir dindir. Biz ancak iki kanatla uçabiliriz. İlim sadece erkeğe farz kılınmak üzere gelmedi. İlim kadına da erkeğe de farz kılındı” diye konuştu. Konuşmasında öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Görmez, şunları söyledi: “Gazali’nin size bir vasiyeti var. Gazali’ye sormuşlar; ‘Bu kadar kısa hayata bu kadar işi, ilmi nasıl sığdırdınız?’ O diyor ki; ‘Ben Allah’tan dua ederken zaman içinde zaman istedim. Allah da bana zaman içinde zaman lütfetti. Siz de Allah’tan zaman içinde zaman isteyin ve kısa hayata çok şey sığdırın. İlahiyat Fakültesi’nde okuyan öğrencilere büyük görevler düşüyor. Hiçbiriniz bu dijital medya vaizlerinin taraftarı gibi hareket ederek kendi ilminizi, irfanınızı, hikmetinizi, hakikatinizi şahıslar üzerine bina etmeyin. Siz öyle bir okuyun, öyle bir kendinizi yetiştirin ki bütün bu tartışmaların üzerine çıkın. İlimle yücelin ilimle yükselin ve sadece hakikatinizin sahibi Rabbiniz Allah, Efendimiz Muhammet Mustafa olsun. Başka kimsenin tekelinde bir hakikat olmasın. Bunu da ancak ilimle, çok okuyarak kendinizi çok geliştirerek yapabilirsiniz.”

KAGEM Müdürü Zehra Ünal ise, Türkiye Diyanet Vakfı KAGEM Gaziantep’in kurulmasına vesile olan her türlü maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen programa teşrif ederek onurlandıran Emekli Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Dr. Hatice Kübra Görmez’e teşekkür etti.

Konferansın sonunda GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür tarafından Dr. Hatice Kübra Görmez’e hediye takdim edildi. Ayrıca Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, İl Müftüsü Ahmet Çelik’in yanı sıra akademik, idari personelle çok sayıda öğrenci katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER