Siyaset

Kılıçdaroğlu: Esnaf Bakanlığı kuracağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Esnaf Bakanlığı kurarak esnaf ve sanatkarların haklarının korunacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu: Esnaf Bakanlığı kuracağız
13-06-2018 19:24

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Esnaf Bakanlığı kurarak esnaf ve sanatkarların haklarının korunacağını söyledi. KOBİ'lerle bir araya gelerek CHP'nin projelerini anlatmaya devam eden Kılıçdaroğlu, mevcut iktidarın sürekli alışveriş merkezleri inşa ettirdiğini, esnafı korumadığını vurgulayarak, esnafın gözden çıkarıldığını ifade etti.

* Mevcut siyasal iktidar, esnafı gözden çıkarmış durumda. Onlara göre esnafın ömrü bitti, esnafa gerek yok.

* 'Hem şikayet ediyoruz hem oy veriyoruz' derseniz, boşuna şikayet etmeyin zaten sonunuzu getirecek. 'Sonumuz gelmesin. Bizler de çalışmak, üretmek istiyoruz' diyorsanız, artık yönünüzü değiştirecek, gerçeği göreceksiniz.

* Sosyal devlet işsize iş bulmak, esnafı, çiftçiyi, üreteni korumaktır.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde düzenlenen, 2. Bölge KOBİ Buluşması'nda konuştu.

CHP Genel Başkanı, "Esnaf Bakanlığı" kuracaklarını belirterek, anayasada devletin esnaf ve sanatkarı koruyacak tedbirler alma yükümlülüğü bulunduğuna işaret etti.

Mevcut iktidarın sürekli alışveriş merkezleri inşa ettirdiğini, esnafı korumadığını vurgulayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Hangi tedbirleri aldı? Zincir mağazalarla, şehir merkezlerinde kurulan AVM'lerle mi koruma tedbiri aldı? Mevcut siyasal iktidar, esnafı gözden çıkarmış durumda. Onlara göre esnafın ömrü bitti, esnafa gerek yok. Bütün ülkelerde esnaf vardır ve korunur. 'Şimdi esnafı bitirme zamanı' diye çıktılar ortaya, 15 yılda geldiğimiz nokta bu. 'Hem şikayet ediyoruz hem oy veriyoruz derseniz' boşuna şikayet etmeyin zaten sonunuzu getirecek. 'Sonumuz gelmesin. Bizler de çalışmak, üretmek istiyoruz.' diyorsanız, artık yönünüzü değiştirecek, gerçeği göreceksiniz. Bu gerçekten yola çıkarak hareket edeceksiniz. Bunları yapamazsak sonuç alamayız. Sizin çıkarınız memleketin çıkarı demektir. Dükkanı kapatıp işsiz kaldığınızda, kim sizin sorunlarınızla ilgilenecek? Sosyal devlet; işsize iş bulmak, esnafı, çiftçiyi, üreteni korumaktır."

“DEVLETLE VATANDAŞ ARASINDAKİ İLİŞKİ TEMELDEN SARSILMIŞTIR"

Sürekli af çıkarılması eleştiren Kılıçdaroğlu, “Kaç sefer af kanunu çıktı? 10 kez mi? 15 kez mi? Kaç sefer çıktı?" diye sordu. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: 

“Niye af kanunu çıkar? Vatandaş vergisini, sigortasını ödeyemiyor, onun için af kanunu çıkıyor. Peki faizsiz mi bu ertelemeler? Hayır, daha yüksek faizlerle erteleniyor. Bir süre sonra şantaja dönüşüyor. Vergisini zamanında ödeyen kişi, 'ben ödedim zaten vergimi, yeniden yapılandırmaya gerek yok' diyor. Açıyor vergi dairesi müdürü telefon, 'matrahı yükselteceksin, yükseltmezsen vergi memurlarını göndereceğim' diyor. Olmaz, yanlıştır bunlar. Şantaja döndüğü andan itibaren, devletle vatandaş arasındaki güven ilişkisi temelden sarsılır. Bugün geldiğimiz nokta budur. Devletle vatandaş arasındaki ilişki temelden sarsılmıştır.”


“HEPİMİZE DÜŞEN BİR GÖREV VAR; SANDIĞA GİDERKEN DÜŞÜNMEK"

Kemal Kılıçdaroğlu, “Af çıkarıyorlar bekledikleri olmuyor, bir daha af çıkarıyorlar bekledikleri olmuyor. Neden? Artık yönetemiyorlar. Bu ülkenin yorgun insanlara değil, genç, dinamik, aktif, çalışkan, ülkesini düşünen yöneticilere ihtiyacı var. Çok açık ve net söylüyorum; Sayın Muharrem İnce, genç, dinamik, enerjik ve bir öğretmen. Her şeyden çok daha önemlisi bir öğretmen. Binlerce çocuğumuzu yetiştirdi. Bu kişi diyor ki, 'ben Türkiye'yi yönetmek istiyorum, kararlılıkla yönetmek istiyorum, bu ülkenin çıkarları için yönetmek istiyorum'. 'Özel bir ajandam yok' diyor. Bu ülkenin geleceği için bu ülkenin sağlıklı yönetilmesi lazım. Buna karar vermemiz lazım. Eğer bunu yapabilirsek çok önemli bir başarıyı sağlamış olacağız. Hepimize düşen bir görev var; sandığa giderken düşünmek" dedi.

CHP’nin Esnaflar ve KOBİ’lerle İlgili Öne Çıkan Vaatleri

● Ücretlilerin ve esnafın asgari ücrete kadar olan gelirlerine gelir vergisi muafiyeti tanıyacak şekilde, gelir vergisi dilimlerini yeniden düzenleyeceğiz.

Rekabet gücünü artırmak isteyen esnaf ve sanatkarların, bölgesel kooperatifler yoluyla bir araya gelmelerinin önünü açacağız.

● Kadın esnaflar için gelir vergisinde indirimler yapacağız.

Yasal Düzenlemeler

● Esnaf Bakanlığı kurarak, esnaf ve sanatkarların sorunlarının siyasette geniş yer bulmasına olanaktanıyacağız.

● Ruhsatlandırma işlemlerinin esnaf odaları tarafından yapılmasını sağlayacağız.

● Suriyelilerin vergiden ve yasal yükümlülüklerden muaf şekilde iş yaparak haksız rekabet etmesini önleyeceğiz.

Sosyal Güvence

● Emekli olmuş ancak işine devam eden esnafın Sosyal Güvenlik Destek Primi'ni kaldıracağız.

● Sosyal güvenlikte norm ve standart birliğini sağlayarak, esnaf aleyhine olan farklılıkları ortadan kaldıracağız.

Destek ve Teşvikler

● Esnafın kira stopajını kaldıracağız.

● Esnafın kira, araç gideri vb. iş yeri masraflarını vergiden düşebilmesini sağlayacağız.

● Esnafa yıllık ödediği vergi ve prim miktarı kadar sıfır faizli kredi kullandıracağız.

● Esnafın düşük faizli ve uzun vadeli kredilerle kira öder gibi dükkan sahibi olmasını sağlayacağız.

● Kredi Kefalet Kooperatifleri’ni güçlendirecek, kredi miktarlarını artıracağız.

Aynı alandayapan esnafın çarşılar ve sanayi siteleri halinde örgütlenmesine destek olacağız. Ortak malzeme ve hizmet kullanımı ile giderlerini düşüreceğiz.

● Esnafın kurduğu kümelenme şirketleri ve sosyal işletmelere vergi avantajı sağlayacağız.

● Tarihi çarşıları özerk yapıya kavuşturacağız.

Sosyal Güvenlik

● Vergi mükellefiyeti olduğu halde sigorta kayıt ve tescili yapmamış olan esnaf ve sanatkarlara 2008 yılı öncesinde vergi kaydı, şirket ortaklığı veya ziraat odalarına kayıtlı oldukları süreler için de borçlanma hakkı tanıyacağız.

● Çıraklık ve kalfalık eğitimini birleştirerek kalfaların kısa vadeli sigorta primlerinin de devlet tarafından ödenmesini sağlayacağız. 18 yaşın üzerindeki kalfalara 24 aya kadar uzun vadeli sigorta primleri için kalfalık borçlanması getireceğiz.

Meslek lisesi veya çıraklık eğitim merkezlerine devam eden gençleri istihdam eden esnaf ve sanatkarlara vergi indirimi, sigorta primi indirimi gibi destekler sağlayacağız.

● Yerel kalkınma planlarının hazırlanması ve uygulanmasında, bölge kalkınma ajansları, valilikler, büyükşehir ve il belediyelerini yetkili kılacağız.

● Yerel kalkınma planlarını katılımcı bir anlayış ile hazırlayacağız. Özel sektör, küçük üreticiler, ilgili meslek odaları ve esnaf kooperatiflerinin de söz sahibi olmasını sağlayacağız.

● KOBİ’lere ve sosyal işletmelere ödedikleri vergi ve sigorta primi tutarında faizsiz, işletme kredisi vereceğiz.

● KOBİ’lerimizin KDV alacaklarını ivedilikle ödeyeceğiz.

● KOBİ'lerimizin borç sorununu çözmek ve takipten kurtarmak amacıyla bankacılık sektörü ile birlikte bir kurtarma planı hazırlayacağız.

● Tekellerin yıkıcı rekabetinden koruyacağımız KOBİ’lerimizin, sosyal işletmeye dönüşmesini ve sektörel güç birliği kurmasını özendireceğiz.

Editör: Turgut Bozgeyik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER