Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) kapsamında Kars’taki bir okulda maket mezar kurulup çocuklara ağıt yaktırılmasına tepki yağdı.
Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) kapsamında Kars’taki bir okulda maket mezar kurulup çocuklardan hayatını kaybeden anneleri için ağıt yakmalarının istenmesi tepki çekti.
‘Manevi danışman’ adı altında okullara imam ve vaiz görevlendirilmesinin önünü açan ÇEDES projesi kapsamında bir skandala daha imza atıldı.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Kars Merkez İmam Hatip Ortaokulu’nda ÇEDES projesi kapsamında “sabır” konusunu işlemek için okulda maket mezar kuruldu. Bu etkinlik kapsamında bir öğrencinin maket mezar başında ağıt yaktığı görüldü.
Okulun sosyal medya hesabından paylaşılan gönderide konuyla ilgili şu açıklamalar yer aldı: “ÇEDES projesi değerler kulübü ocak ayı sabır temalı etkinliğimiz gerçekleştirilmiştir. Öğrencimiz vefat eden annesine özlemini sabır temasıyla sahnelemiştir.”
TEPKİ YAĞDI
Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) konuya ilişkin yazılı bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu adım aynı zamanda başka inanç ve mezhep sahibi velileri yok sayma, tek din tek mezhep dayatması olarak algılanmalıdır. Son olarak Kars Merkez İmam Hatip Ortaokulu’nda ÇEDES projesi kapsamında 'sabır' konusunu işlemek için okulda maket mezar kuruldu. Bu etkinlik kapsamında bir öğrencinin maket mezar başında ağıt yaktığı görüldü. Okulun sosyal medya hesabında şu açıklamalar yapılıyor: "ÇEDES projesi değerler kulübü ocak ayı sabır temalı etkinliğimiz gerçekleştirilmiştir. Öğrencimiz vefat eden annesine özlemini sabır temasıyla sahnelemiştir." Sosyal medya hesabından paylaşılan videoyu Kars Valisinin de beğenmesi maalesef devletin birçok kademesinin anti laiklik uygulamalarına karşı örgütlü biçimde davrandıklarını gösteriyor. Ayrıca 'Okullarda bir öğün yemek ücretsiz olsun' çağrısını yanıtsız bırakan iktidar Diyanetin dayattığı ÇEDES projesi kapsamında okullarda 'askıda simit' uygulamasını destekliyor.
Osmaniye’de ÇEDES kapsamında birçok okulda askıda simit uygulamasının başlatıldığı görülmüş yine Ankara’da da bir okulda kantine “askıda simit” standı kuruldu. Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) kapsamında öğrenciler camilere götürülüyor ya da din görevlileri okullara gelerek çeşitli konularda seminerler veriyor. Yine ÇEDES kapsamında öğrencilere müfredat dışı uygulamalar da yaptırılıyor. Bunların en yaygın olanlarından biri de cami temizliği. Tekirdağ ve Batman’da öğrencilere cami temizletildiğini ve bazı okullarda da öğrencilere mezar temizliği yaptırılmasını gündeme gelmişti. Rize'de Ardeşen Seslikaya Ortaokulu öğrencilerine de ÇEDES kapsamında cami temizliği yaptırıldı. Muş Bulanık’ta da Bulanık Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden camide temizlik yapmaları istendi.
Çocuklarımıza nasıl yaklaşılacağını bilmeyen, eğitim biliminden pedagojiden yoksun kişileri okullara sokmak, özellikle soyut düşünce çağına girmemiş küçük çocuklar için ‘ölüm-yaşam, günah ve ceza’ gibi soyut kavramlara maruz kalmak, travmatik etkileri beraberinde getirecektir. Anayasa başta olmak üzere eğitimle ilgili yasa ve yönetmeliklerle aykırılıklar taşıyan, laik eğitim ile adı aynı cümle içinde dahi geçemeyecek olan bu protokol derhal iptal edilmelidir. Çocuklarımızın eğitim almak için geldikleri okullarda, böylesi laiklik karşıtı ve kendilerini manen ve fiziken güvencede hissetmeyecekleri hiçbir uygulamaya izin verilmemelidir. Siyasi iktidar ÇEDES projesi ile çocuklar ve gençlerin eğitimini araçsallaştırarak çocuklarımızı ve gençlerimizi Diyanet'e teslim etmektedir. Bu uygulama okulların Diyanetin arka bahçesi haline getirilmesi ,laik eğitimden vazgeçilmesi, dini eğitime geçilmesi için atılan somut bir adımdır."